Skocz do zawartości

Vickers - Armstrong "6 ton" - Mirage Hobby, 1:35

prodi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Widziałeś gdzieś porządne farby do polskiej pancerki, bo ja nie, te w/w to Germańce LifeColor.

Tak widziałem.

http://www.armorama.com/modules.php?op= ... nt&id=5355 - z tej recenzji wynika, że model mirage to generalnie sci-fi

Aż się dziwie, że to umknęło czujnemu oku naszego obserwatora :P

I jak tam idzie trenowanie malowania japońskiego kamo? Mnie jeszcze trochę "rozrywa", ale łapy już tak nie latają. Trzymam kciuki.

Powolutku do przodu...

Jak na razie znalazłem czas na naszkicowanie ołóweczkiem mniej więcej plam i pomalowanie pierwszych warstw koloru piaskowego.

c33c941a2bc8.jpg

c01f1f85a854.jpg

a7e6911c7a7b.jpg

Dokończę piaskowy, trzasnę brązowe plamy i poprawki zielonym tam gdzie trzeba i będę próbował zmierzyć się z liniami

Nie mam pojęcia jak czepić się tej tylnej klapy (klapa chłodnicy?) z płetwami. To będzie wyzwanie

A przy okazji jak już zasmarowałem sobie kółka podtrzymujące to poprawię bandaże pisakiem i powino wyglądać o wiele lepiej

Dobrze idzie, teraz wiesz, że najpierw jasny jasny kolorek, a później cała reszta. Jeżeli chodzi o "płetwy", to spróbuj delikatnie nakleić plastelinę, tylko sprawdź czy nie zostawia śladów, czy nie jest tłusta. Teraz mi się dopiero przypomniało, sam kombinowałem jak koń z furą pod górę.

• 3 weeks later...

Jakoś mi umknął ten wątek niechcący. Ale powiem tak - wybranie tego modelu do treningu może na wiele lat wypaczyć pojęcie o modelarstwie. Vickers firmy Mirage jest kompilacją, albo raczej komplikacją wszystkich znanych i nieznanych wersji. Ten który robisz to konglomerat wersji fińskiej, polskiej i angielskiej - tak z grubsza

Nie wiem kto go projektował, ale zrobił to na podstawie wszystkich zdjęć nie zadając sobie trudu zastanowienia się nad tym, ze to zdjęcia rożnych czołgów.

Do malowania linii (o ile nie masz delirium) wystarczy pędzelek 00 i czarna Pactra. Dlaczego Pactra? Bo ładnie się z pędzla kładzie. Przy odrobinie cierpliwości linie wyjdą prima-sort.

Generalnie mam nadzieję, że się nie zniechęcisz do modelarstwa po tym modelu.

Dla mnie był to też jeden z pierwszych modeli - i do dzisiaj ulubiony.

A żeby nie było, to mi wyszedł tak:

P1030106.JPG