bazylms Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Fajne te odlewy. Możesz dowiedzieć sie skąd? Trochę bym jeszcze pokombinował z rozjasnieniem płyt na czołgu zanim jeszcze nie dałeś washa. Widzę że coś robiłeś, choć pewnie zdjęcia tego nie ukazują. Malowanie gratów intersujące - szczególnie podobają mi się te drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Bazyl model dostał tylko farbę - dopóki nie machnę flagi Odlewy dostałem od znajomego - nie wiem skąd są czaszka - allegro Gołębie - animal farmer 1/48 pegasusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Ja właśnie miałem na myśli modulację farbami - coś jak w tym wątku http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=28364 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Aha , nie to w sumie zrobiłem podobnie - może faktycznie foty nie oddają w pełni tego efektu ale starałems ię gorę bardziej jasna zostawić. Jeszcze luknę i jak coś to pogłębię ten efekt niech porządnie wyschnie ta warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Kolor ''Charta'' to gotowy czy kombinowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Nie spiesz się. Tak jak mówisz lepiej dać jeden dzień więcej na wyschnięcie, niż na szybko wszystko zniszczyć. Myslę że rozjaśnienia przy jednolitym kolorze kamo nadają lepszy wygląd jego bryle. Górę widziałem jasną już wcześniej - szczególnie na ostatniej fotce czołgu. Dlatego właśnie miałem nieco wątpliwości czy to aby nie foty kłamią. Idzie ci super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Kolor kombinowany - od jakiegoś czasu daje kolory zbliżone - nie ma sensu bawić się w dokładną numerację farb - skoro i tak filtry i inne płukanki robią swoje i to co było na początku nie ma się jak do finału ;) Maska będzie podobna tak jak tutaj ( przynajmniej takie są założenia) http://www.amv-lilliput.org/modelli/mezzi/lunardi/whippet/05.jpg Gąsienice w tym pudle okropne - jest piękna żywica ale pewnie droższa nisz sam model :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Powoli kształtuje się oprawa scenki Powoli nakładam ziemię - figurka niemca bedzie bardziej widoczna - ziemia się na nią posypała ale nie jest na kleju Jak zagruntuje to dołoże reszte bambetli itd. Jak widać walcze z czołgiem - tym razem zaszalałemz białym i musze poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Naprawdę mi się podoba. Tym razem najbardziej ziemia w transzei. Z czego robiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Naprawdę mi się podoba. Tym razem najbardziej ziemia w transzei. Z czego robiona? Ziemia z kwiatków doniczkowych , piasek , drobne kamyczki modelarskie , gips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 No i to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Będę upierdliwy, ale ta ziemia to chyba jedna z najlepszych na forum. Mógłbyś opisać jak to robisz? Z czym mieszasz gips, jakieś pigmenty - coś jak krok po kroku. No nie mogę sie napatrzeć, tak realnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 Spoko Ziemia to jak pisałem ziemia z doniczki z kwiatkiem - ale równie dobrze można wykorzystac taką świeżą z worka ( tylko bez żadnych dodatków) Czasami trzeba usunać kulki styropianowe ( ????) Zaletą jest to że są róznej wielkosci grudy już na wstępie co daje efekt takiego zrytego pola Dodaje kamyczki - np. takie jak do podkładów z kolejkach ( z umiarem) Do tego gips ale nie za dużo ma być dodatkiem wiążącym + odrobina drobnego piasku Smaruje powierzchnie wikolem i sypie grubo - jak wyschnie to układam jak ma być. Nie usuwam nadmiaru tylko albo rozcięczonym wikolem albo unigrunetm zapuszczam ( np pipetą albo pedzlem) miejsce koło miejsca gips i wikol wiąże i mamy zryte pole -ziemie Teraz można pomalować , pigmentować itp. Chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 No po prostu pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 6 Września 2011 Autor Share Napisano 6 Września 2011 Na razie bez pigmentów sama natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Apetyczny kąsek...zacieki od górnego biegu gąsek porób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Spoko coś mu tam jeszcze zapuszcze z zacieków Kalki miał fatalne :/ Pomimo kładzenia na błyszczącym lakierze i innych specyfikach odznaczają się jak się człowiek dobrze przyjrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 7 Września 2011 Autor Share Napisano 7 Września 2011 Kolego, a to(błoto) z czego? Wkomponowałem dzisiaj pojazd w podłoże ( będę miał znowu stracha że odpadnie jak pójdzie na sprzedaż ) Dokończyłem również workowanie przeciw-położnej ściany okopu. Połatałem ziemią luki w dechach. I na koniec pan czaszka czeka na hełm+od piaszczenie facjaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 Świetne ! Szczególnie okop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Kurcze - jeszcze tylko przerażony Prusak w okopie - z cyklu - z saperka na Tanki... i będzie czym się pochwalić na Landship Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Mógłbyś jeszcze trochę dopracować nad obręczami beczek i przemalować je na stal lub czerń. Teraz wyglądają jakby też były drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Model świetny i nie to że coś tylko tak się pytam czy to błoto nie powinno być też na gorze(nie wiem może nie jest skończone) bo też lubię temat WWI i mam w planach zrobić niejeden czołg z tego okresu i właśnie mnie zastanawiało jak to błoto powinno być dobrze i realistycznie rozmieszczone, bo chyba z gonsiennic na górze tez to błoto bryzgało, ale nie wiem... Jeszcze raz cała diorama po prostu super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Super. Figuranci będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 10 Września 2011 Autor Share Napisano 10 Września 2011 Więc tak, błoto nie skończone ale nie przewiduje umazania go po same pachy , raczej na pobawieniu się kolorystyką i szczegółami. Beczka nie ma jeszcze pomalowanych obręczy bo po prostu nie miałem farbki z serii valejlo na stanie. Zresztą zostało kilka innych szczegółów do pomalowania - musze tą zasłonę przed wejsciem do ziemianki założyć, poprawić sznurki na wydechach Figury bedą Chciałbym wykorzystać A dokładnie kolesi w chełmach - klęczacy spoglądął by na okop i szczury a ten mniej pochylony szedł by trochę z tyłu Maluje tez niemieckie granaty , porzuconą budkę dla gołębi pocztowych i szkielet gołębia zeżartego przez szczury Same szczury też muszę kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Super koncepcja, szczury ulep samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi