Skocz do zawartości

Königstiger Henschel [Dragon, 1:35]

Użytkownik

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc zaczynam prace z tym oto zestawem dragona o nr. 6232:

0db5e2d0c13e93346f4dec45dfe69562.jpg

Do zestawu dołączone są jeszcze cztery figurki:

1142_62326.jpg

Zdjęcia z postępu prac jakie poczyniłem przy modelu opublikuje jutro.

Chciałbym abyście pomogli mi wybrać jakiś sensowny wzór kamuflażu, myślałem nad tym trójbarwnym z kropkami. No ale jeszcze dużo czasu. Jeśli macie jakieś pomysły na jakiś konkretny pojazd to z niecierpliwością czekam na propozycje bo w tej kwestii jestem laikiem

Pozdrawiam

Robert

Fajnie by wyglądał ten trójbarwny a na nim zimowe, alu jeż dość zużyte aby widać było dobrze oryginalne malowanie. Nie wiem jednak czy takie kamo (zimowe) występowało w Ardenach.

Tak więc model na dzień dzisiejszy wygląda następująco:

DSC06722.jpg

DSC06723.jpg

DSC06712.jpg

DSC06717.jpg

DSC06718.jpg

DSC06719.jpg

Jeśli macie jakieś propozycje konkretnego egzemplarza byłbym bardzo wdzięczny, chciałbym zrobić model z Arden. Nie mówie tutaj o jakiś nie wiadomo jakich przeróbkach ale poprostu, jakiś małych poprawkach, ważne żeby zgadzało się malowanie i kalkomanie.

Fajnie by wyglądał ten trójbarwny a na nim zimowe, alu jeż dość zużyte aby widać było dobrze oryginalne malowanie. Nie wiem jednak czy takie kamo (zimowe) występowało w Ardenach.

Z tego co mi wiadomo to nie bylo takich egzemplarzy, ale nie jestem pewniem w każdym razie dzięki

Pozdrawiam

Robert

Witam

Hej

Zasiadam, tylko powiedz co się dzieje z Bismarckiem? Jakieś postępy?

Bismarck...jak narazie leży na szafie, w pudełku żeby się zbytnio nie zakurzył. Wróce do niego jak skończe Tygrysa, który był taką swego rodzaju przerwą od okrętu

Co do malowania polecam zajrzeć tutaj (KLIK). Masa zdjęć, jest z czego wybierać.

Wielkie dzięki Tomku, napewno się przyda

Można powiedzieć, że faza klejenia modelu jest już zakończona, tak więc jtr. pokaże zdjęcia jak to wszystko wygląda

Pozdrawiam

Robert.

Na początek chcę napisać, że jeszcze nie robiłem takiego kamo i to co napiszę to nie jest krytyka tylko spostrzeżenia. Widać że maskowanie lekko zawiodło, bo w niektórych miejscach przejścia między kolorami są albo nie są ostre. Czym maskowałeś? Ponadto wygląda na to, że na lakier siadł kurz czy coś. Ale mnie też tak czasem się robi. Kalki wyglądają dobrze.

Czym maskowałeś?

Można powiedzieć, że nie maskowałem. Na początek położyłem podkład z olejnego humbrola potem, pierwszy taki na próbe preshading, zeby wgl zobaczyć z czym to sie je a potem zacząłem nakladac zielony, nie na cały model ale tylko plamy, następnie dalem ten czerwono brazowy a na koniec ten piaskowy - wszystko z aero bez maskowania. Niestety nie wyszlo tak jak chcialem. nie bylo takich bardziej "ostrych" przejść. Dziś rano zamaskowałem ten piaskowy takimi waleczkami z plasteliny i pociągnąłem ten kolor jeszcze raz, tylko tam można powiedzieć jest mniej więcej efekt jaki chciałem uzyskać.

Ponadto wygląda na to, że na lakier siadł kurz czy coś. Ale mnie też tak czasem się robi

Z tym kurzem to nie wiem, model trzymam w pudełku, teraz też tam jest bo musze się z nim rozstać na 2 tygodnie, wakacje.

I teraz mam pytanie, jak można to zniwelować, nic sie nie stanie jak na sido położe jeszcze farbe ??

Myślę, że pomimo lekkiej kaszy w lakierze oraz zróżnicowanych przejść między kolorami porządne, kilkukrotne filtrowanie załatwi sprawę. Model prezentuję się dobrze.

Kurcze jak z aero bez maskowania to i tak super wyszło. Mój aero robi lekki cień na bokach i nie da się bez maskowania takiego kamo zrobić. Z tymi filtrami to racja i tak się jeszcze wash pojawi, więc powinno być ok. Jakimi farbami (kolory) malowałeś?

Jakimi farbami (kolory) malowałeś?

Wszystko jest malowane pactrami, ale nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć jakimi bo kolory raczej są mieszane, rozjaśnione lub troche przyciemnialem.

kilkukrotne filtrowanie załatwi sprawę.

Z tymi filtrami to racja i tak się jeszcze wash pojawi, więc powinno być ok.

Owych filtrów nie posiadam...jakie polacacie, z jakiej firmy ???

http://mojehobby.pl/Washe-k-6-1659391.html - Coś takiego, nada się ???

Pozdrawiam

Robert.

Owych filtrów nie posiadam...jakie polacacie, z jakiej firmy ???

http://mojehobby.pl/Washe-k-6-1659391.html - Coś takiego, nada się ???

Pozdrawiam

Robert.

To się raczej nie nada bo są to wash'e .. filtry to co innego

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=42166&sid=fbee2085c877e9a6db8547d9a92aa142

tu są na to dowody

I jeszcze co nieco o samych filtrach

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=42172&sid=fbee2085c877e9a6db8547d9a92aa142

Filtry i wash'e nie muszą być kupne nie ma to jak samemu sporządzić miksturę

Pozdrawiam

Kami

ps I wracaj szybko do "B"

Wielkie dzięki Kami za te linki, na pewno się przyda. Trochę już poczytałem więc już wiem mniej więcej o co chodzi. Coś na pewno w każdym razie będę próbował. Jak na razie zabieram się za figurantów, jutro postaram się coś zaktualizować

Pozdrawiam

Robert

Wielkie dzięki Kami za te linki, na pewno się przyda. Trochę już poczytałem więc już wiem mniej więcej o co chodzi. Coś na pewno w każdym razie będę próbował. Jak na razie zabieram się za figurantów, jutro postaram się coś zaktualizować

Pozdrawiam

Robert

Nie ma sprawy

Jeśli nie miałeś jeszcze doczynienia z figurkami to może się przydać http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=45856&hilit=sbs&sid=ec91b8a9bb47f9b1bbc270fc57961ced

Na drugim komputerze mam jeszcze kilka ciekawych stronek dt figurantów, kolorków, mundurów itp.. więc jak coś to mogę podrzucić

Pozdrawiam

Kami

Na drugim komputerze mam jeszcze kilka ciekawych stronek dt figurantów, kolorków, mundurów itp.. więc jak coś to mogę podrzucić

Pozdrawiam

Kami

Nie no dzięki, bez przesady Zrobię zwykłe pudełkowe malowania, potem jeszcze wpadnę i nie zdołam ich tak pomalować jak trzeba...no chyba żeby spróbować, no jeśli by Ci to Kami nie sprawiło kłopotów, to bym bardzo prosił

No ale jak na razie jestem w fazie klejenia, dopieszczania i szpachlowania. Tak to się prezentuje na tę chwile, zdjęcia trochę improwizowane:

DSC06907.jpg

DSC06875.jpg

Jeszcze kilka pierdół jakieś paski i można zacząć malować.

Planuje do owego projektu zrobić jakąś dioramę, ale co z tego wyjdzie to zobaczymy. Kupiłem jeszcze taki zestawik do projektu:

366_rn.jpg

Ale czy to w Ardenach występowało ?! Hmm...

Pozdrawiam

Robert

Troszkę poszperałem, poszukałem, ale niestety bez większych efektów...

Znalazłem jednak ciekawy poradnik dt malowania twarzy http://www.atakmodel.com.pl/ (w menu "modeller tricks" i "malowanie twarzy")

Troszkę o kolorkach mundurów http://www.coloradominiatures.com/infovallejopaints.aspx#marsh

I jeszcze jedna świetna stronka na której znajdziesz przeliczniki kolorków http://scalemodeldb.com/paintcharts/ral

Może cościk pomogą te linki

Pozdrawiam i czekam na efekty dalszych prac nad modelem

Kami

• 4 months later...

Witak całą szanowną brać modelarską

Przyszedł czas aby ponownie zasiąść przy Tygrysie i coś zrobić, aaa czas bardzo szybko zleciał od wakacji...no aaa teraz już zastały mnie święta

Sam model trochę się już zmienił od czasu ostatniej aktualizacji wątku.

Fajne te figurki Dragona.

No fajne fajne, byłem nimi miło zaskoczony

Może cościk pomogą te linki

Pozdrawiam i czekam na efekty dalszych prac nad modelem

Kami

Dzięki Kami, oczysiście poczytałem i wzbogaciłem trochę swoją wiedze na ten temat. Tak wgl to wielkie dzięki za te wszystkie linki bo bardzo mi pomogły, należy Ci się za nie duuże

No i wracając do projektu, tak to mianowicie wszystko wygląda:

DSC07119.jpg

Więcej zdj. dodam wieczorem.

Pozdrawiam

Robert

• 1 year later...

Jest fajnie, ale musisz połączyć te 3 kolory za pomocą filtru jakiegoś, polecam zrobić blending farbą olejną, mig ma nawet specjalny kolor ABT502 do tego celu (tri tonal camo) oczywiście styknie każda inna farba olejna czy mieszanka o tej barwie. Chodzi o zbliżenie brązu i zieleni do żółci by się razem spięły. Na ten moment jest b. dobrze, ale pancerz wygląda zbyt czysto jak na waruny bojowe. Przy okazji blendingu pokryjesz kalki i biały przejdzie ci w ładny w ładny buff.