Użytkownik Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Tak więc zaczynam prace z tym oto zestawem dragona o nr. 6232: Do zestawu dołączone są jeszcze cztery figurki: Zdjęcia z postępu prac jakie poczyniłem przy modelu opublikuje jutro. Chciałbym abyście pomogli mi wybrać jakiś sensowny wzór kamuflażu, myślałem nad tym trójbarwnym z kropkami. No ale jeszcze dużo czasu. Jeśli macie jakieś pomysły na jakiś konkretny pojazd to z niecierpliwością czekam na propozycje bo w tej kwestii jestem laikiem Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Fajnie by wyglądał ten trójbarwny a na nim zimowe, alu jeż dość zużyte aby widać było dobrze oryginalne malowanie. Nie wiem jednak czy takie kamo (zimowe) występowało w Ardenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 29 Lipca 2011 Autor Share Napisano 29 Lipca 2011 Tak więc model na dzień dzisiejszy wygląda następująco: Jeśli macie jakieś propozycje konkretnego egzemplarza byłbym bardzo wdzięczny, chciałbym zrobić model z Arden. Nie mówie tutaj o jakiś nie wiadomo jakich przeróbkach ale poprostu, jakiś małych poprawkach, ważne żeby zgadzało się malowanie i kalkomanie. Fajnie by wyglądał ten trójbarwny a na nim zimowe, alu jeż dość zużyte aby widać było dobrze oryginalne malowanie. Nie wiem jednak czy takie kamo (zimowe) występowało w Ardenach. Z tego co mi wiadomo to nie bylo takich egzemplarzy, ale nie jestem pewniem w każdym razie dzięki Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Hej Zasiadam, tylko powiedz co się dzieje z Bismarckiem? Jakieś postępy? Powodzenia Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Tygrysek z Arden, zasiadam w pierwszym rzędzie i obserwuję. Co do malowania polecam zajrzeć tutaj (KLIK). Masa zdjęć, jest z czego wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 31 Lipca 2011 Autor Share Napisano 31 Lipca 2011 Witam Hej Zasiadam, tylko powiedz co się dzieje z Bismarckiem? Jakieś postępy? Bismarck...jak narazie leży na szafie, w pudełku żeby się zbytnio nie zakurzył. Wróce do niego jak skończe Tygrysa, który był taką swego rodzaju przerwą od okrętu Co do malowania polecam zajrzeć tutaj (KLIK). Masa zdjęć, jest z czego wybierać. Wielkie dzięki Tomku, napewno się przyda Można powiedzieć, że faza klejenia modelu jest już zakończona, tak więc jtr. pokaże zdjęcia jak to wszystko wygląda Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Tygrysek dostał kamuflaż Mam nadzieję, że kalki nie siadły tragicznie bo nie mam żadnych plynów zmiękczających. Położyłem tylko sido przed i na kalki. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Na początek chcę napisać, że jeszcze nie robiłem takiego kamo i to co napiszę to nie jest krytyka tylko spostrzeżenia. Widać że maskowanie lekko zawiodło, bo w niektórych miejscach przejścia między kolorami są albo nie są ostre. Czym maskowałeś? Ponadto wygląda na to, że na lakier siadł kurz czy coś. Ale mnie też tak czasem się robi. Kalki wyglądają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Czym maskowałeś? Można powiedzieć, że nie maskowałem. Na początek położyłem podkład z olejnego humbrola potem, pierwszy taki na próbe preshading, zeby wgl zobaczyć z czym to sie je a potem zacząłem nakladac zielony, nie na cały model ale tylko plamy, następnie dalem ten czerwono brazowy a na koniec ten piaskowy - wszystko z aero bez maskowania. Niestety nie wyszlo tak jak chcialem. nie bylo takich bardziej "ostrych" przejść. Dziś rano zamaskowałem ten piaskowy takimi waleczkami z plasteliny i pociągnąłem ten kolor jeszcze raz, tylko tam można powiedzieć jest mniej więcej efekt jaki chciałem uzyskać. Ponadto wygląda na to, że na lakier siadł kurz czy coś. Ale mnie też tak czasem się robi Z tym kurzem to nie wiem, model trzymam w pudełku, teraz też tam jest bo musze się z nim rozstać na 2 tygodnie, wakacje. I teraz mam pytanie, jak można to zniwelować, nic sie nie stanie jak na sido położe jeszcze farbe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Myślę, że pomimo lekkiej kaszy w lakierze oraz zróżnicowanych przejść między kolorami porządne, kilkukrotne filtrowanie załatwi sprawę. Model prezentuję się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Kurcze jak z aero bez maskowania to i tak super wyszło. Mój aero robi lekki cień na bokach i nie da się bez maskowania takiego kamo zrobić. Z tymi filtrami to racja i tak się jeszcze wash pojawi, więc powinno być ok. Jakimi farbami (kolory) malowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Jakimi farbami (kolory) malowałeś? Wszystko jest malowane pactrami, ale nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć jakimi bo kolory raczej są mieszane, rozjaśnione lub troche przyciemnialem. kilkukrotne filtrowanie załatwi sprawę. Z tymi filtrami to racja i tak się jeszcze wash pojawi, więc powinno być ok. Owych filtrów nie posiadam...jakie polacacie, z jakiej firmy ??? http://mojehobby.pl/Washe-k-6-1659391.html - Coś takiego, nada się ??? Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Owych filtrów nie posiadam...jakie polacacie, z jakiej firmy ??? http://mojehobby.pl/Washe-k-6-1659391.html - Coś takiego, nada się ??? Pozdrawiam Robert. To się raczej nie nada bo są to wash'e .. filtry to co innego http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=42166&sid=fbee2085c877e9a6db8547d9a92aa142 tu są na to dowody I jeszcze co nieco o samych filtrach http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=42172&sid=fbee2085c877e9a6db8547d9a92aa142 Filtry i wash'e nie muszą być kupne nie ma to jak samemu sporządzić miksturę Pozdrawiam Kami ps I wracaj szybko do "B" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki Kami za te linki, na pewno się przyda. Trochę już poczytałem więc już wiem mniej więcej o co chodzi. Coś na pewno w każdym razie będę próbował. Jak na razie zabieram się za figurantów, jutro postaram się coś zaktualizować Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki Kami za te linki, na pewno się przyda. Trochę już poczytałem więc już wiem mniej więcej o co chodzi. Coś na pewno w każdym razie będę próbował. Jak na razie zabieram się za figurantów, jutro postaram się coś zaktualizować Pozdrawiam Robert Nie ma sprawy Jeśli nie miałeś jeszcze doczynienia z figurkami to może się przydać http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=45856&hilit=sbs&sid=ec91b8a9bb47f9b1bbc270fc57961ced Na drugim komputerze mam jeszcze kilka ciekawych stronek dt figurantów, kolorków, mundurów itp.. więc jak coś to mogę podrzucić Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Na drugim komputerze mam jeszcze kilka ciekawych stronek dt figurantów, kolorków, mundurów itp.. więc jak coś to mogę podrzucić Pozdrawiam Kami Nie no dzięki, bez przesady Zrobię zwykłe pudełkowe malowania, potem jeszcze wpadnę i nie zdołam ich tak pomalować jak trzeba...no chyba żeby spróbować, no jeśli by Ci to Kami nie sprawiło kłopotów, to bym bardzo prosił No ale jak na razie jestem w fazie klejenia, dopieszczania i szpachlowania. Tak to się prezentuje na tę chwile, zdjęcia trochę improwizowane: Jeszcze kilka pierdół jakieś paski i można zacząć malować. Planuje do owego projektu zrobić jakąś dioramę, ale co z tego wyjdzie to zobaczymy. Kupiłem jeszcze taki zestawik do projektu: Ale czy to w Ardenach występowało ?! Hmm... Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Troszkę poszperałem, poszukałem, ale niestety bez większych efektów... Znalazłem jednak ciekawy poradnik dt malowania twarzy http://www.atakmodel.com.pl/ (w menu "modeller tricks" i "malowanie twarzy") Troszkę o kolorkach mundurów http://www.coloradominiatures.com/infovallejopaints.aspx#marsh I jeszcze jedna świetna stronka na której znajdziesz przeliczniki kolorków http://scalemodeldb.com/paintcharts/ral Może cościk pomogą te linki Pozdrawiam i czekam na efekty dalszych prac nad modelem Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Fajne te figurki Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Użytkownik Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Witak całą szanowną brać modelarską Przyszedł czas aby ponownie zasiąść przy Tygrysie i coś zrobić, aaa czas bardzo szybko zleciał od wakacji...no aaa teraz już zastały mnie święta Sam model trochę się już zmienił od czasu ostatniej aktualizacji wątku. Fajne te figurki Dragona. No fajne fajne, byłem nimi miło zaskoczony Może cościk pomogą te linki Pozdrawiam i czekam na efekty dalszych prac nad modelem Kami Dzięki Kami, oczysiście poczytałem i wzbogaciłem trochę swoją wiedze na ten temat. Tak wgl to wielkie dzięki za te wszystkie linki bo bardzo mi pomogły, należy Ci się za nie duuże No i wracając do projektu, tak to mianowicie wszystko wygląda: Więcej zdj. dodam wieczorem. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Efektownie, ładne kamo i obicia. Czekam na washe i błotko lub kurz. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Jest fajnie, ale musisz połączyć te 3 kolory za pomocą filtru jakiegoś, polecam zrobić blending farbą olejną, mig ma nawet specjalny kolor ABT502 do tego celu (tri tonal camo) oczywiście styknie każda inna farba olejna czy mieszanka o tej barwie. Chodzi o zbliżenie brązu i zieleni do żółci by się razem spięły. Na ten moment jest b. dobrze, ale pancerz wygląda zbyt czysto jak na waruny bojowe. Przy okazji blendingu pokryjesz kalki i biały przejdzie ci w ładny w ładny buff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 25 Kwietnia 2013 Share Napisano 25 Kwietnia 2013 Niedługo tez go rozpoczne Tylko ze ja jeszcze dodam zimmerit Mam jeszcze pytanie odnosnie barw. Uzyłes kolorów według instrukcji, czy innych ? I jakiej srednicy drutu uzyłes do zrobienia przewodu lampy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi