MarcinH Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Witam, Jako, że wakacje w pełni postanowiłem wykorzystać troche wolnego czasu po całym roku studiowania i zbudować model BWP-1, do którego przymierzałem się już od około 2 lat. Najtrudniejszym wyzwaniem było zdobycie samego modelu, jednak dzięki uprzejmości forumowiczów upolowałem model od Trumpetera na allegro za niewielką kase Od razu mówię, że nie miałem zamiaru robić relacji z budowy tego modelu, ponieważ nie mam w tym ani troche doświadczenia, a też moje doświadczenie modelarskie nie jest narazie zbytnio na pokaz. Jednak po ukończeniu wieży postanowiłem pokazać ją w celu uzyskania ewentualnych cennych uwag, o które bardzo proszę Jedyny problem z jakim nie umiem się uporać to wykonaie lampy do reflektora, więc jeśli ktoś wie jak takowy wykonać to Przepraszam za jakość zdjęcia, które troche razi po oczach, ale było robione o 1:10 w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam Jeśli doklejasz te paski na wieży to na oko wydaja mi sie za szerokie{ ale to moje zdanie} Nie powinno ich chyba byc z przodu wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Zrobiłem lepszą fotke: Rzeczywiście dwa paski z przodu powinny być jakiś cm dalej, i lekko cieńsze. Na szczęście pozostałe są lekko cieńsze i w dobrych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 A haczyki będą? Czy paski tylko w takiej postaci? Oprócz 2 z przodu, 3 tylne paski sięgają do samej góry wieży. Dodatkowo nie powinny być takie długie, sięgają one do tak "trochę niżej niż połowy wieży" http://picasaweb.google.com/mroczkowski.tomek/BWP117092010#5517915850509158770 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 2 pierwsze już usunąłem, wieczorem poprawie reszte, a właściwie zrobie na nowo tak jak na powyższym zdjęciu. A oto pojazd na którym postanowiłem się wzorować: widoczny jest brak haczykow i same paski, chyba że niedowidze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Mam też problem z doborem farby. Użyłem Polish Khaki II pactry, bo gdzieś na jakimś forum tak wyczytałem, jednak porównując do zdjęć to nie wydaje mi sie to dobrym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie sugeruj się tym zdjęciem - ma przekłamane kolory - jest bardzo stare. Wpada w sepię prawie. W realu kolory były żywsze, także te khaki będzie dobre. Z resztą farba farbie nie równa - wozy często różniły się między sobą. Jeden mógł być malowany rok wcześniej i wyblaknąć itd. Z kolorami nie ma co szaleć. Potem i tak cieniujesz dwomo dodatkowymi + wash + filter i barwa bazowa się jeszcze zdąży 5x zmienić. Fajny projekt ja też teraz dłubie ruskie w naszej służbie. Czuj duch! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 widoczny jest brak haczykow i same paski, chyba że niedowidze Widać ze haczyki są, więc raczej to drugie Każda wieża BWP posiada te zaczepy na "szelki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzer_lehr Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Najprościej użyłbym farby Humbrol'la 159. Chyba najlepiej oddaje kolor sprzętu używanego przez LWP i WP, jeśli chodzi o jednolite kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Fajny wybór -mimo,że sam zrobiłem w kamo to przyznam-bardziej podobają mi się jednolite sprzęty. Jeśli chodzi o kolor to jeśli Pactra -polecam A-30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Poprawiłem te szelki, teraz wyglądają o niebo lepiej. Jutro postaram się wrzucić nowe fotki. Mam nadzieję, że jutro wreszcie uporam się z tą wieżą i zabiore sie za resztę bo już mnie ona troche zmęczyła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Ciekawy projekt. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 A powiedz, to zdjęcie to z "netu" czy masz jakieś archiwum bo bardzo ono jest fajne i w dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Zdjęcie pochodzi z ksiażki "BMP 1 Fighting Vehicle" wydawnictwa Mar-Press. Mam ją w pdfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Tak obecnie wygląda wieża Narazie odkładam ją na bok i zabieram się za układ jezdny. Zastanawiam się czy bandaże na kołach we wszystkich przypadkach były czarne czy można je zrobic w kolorze jak całą reszte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 O wiele lepiej teraz wyglądają te paski na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Oryginalnie guma na bandażach zawsze jest czarna z lekką nutą szarości, natomiast jeśli malowniczym się śpieszyło to czasami bez maskowania ich trochę farby się dostawało na bandaże. Jednak wg. mnie każdy model lepiej wygląda gdy ma pomalowane i to dokładnie te bandaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Tomek ma rację - malowanie bandaży bardzo się opłaci - podniesie poziom modelu - sam zawsze dokładnie je maluję. Uwaga jeśli polecisz czarną to trzeba to będzie z deka przybrudzić aby model nie wyglądał jak pastowany na święto wojska polskiego. Ja osobiście używam koloru Vallejo Dark Rubber i potem brudzę czym mam akurat ochotę - brąz albo siena zależy od terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Przydałoby się jeszcze zaszpachlowawszy końcówkę lufy żeby tego doklejanego elementu nie było widać, przy okazji spawy będą? Bo z tego co widzę nie ma ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Bandaże czarne to były jak kola założono na woz w fabryce i ewentualnie jak je w jednostce gazolem umyto. generalnie to raczej ciemne odcienie szarości, a farba z kol to po pierwszej jeździe schodziła - nigdy dłużej się nie trzymała. Ja używam niemieckiej pancernej plus trochę czarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinH Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Ok, dzięki za rady. Nad wieżą jeszcze popracuje. Narazie nie mam do niej siły. Teraz majstruje przy kołach i próbuje na sucho dopasować gąsienice. Czym ją najlepiej skleić potem żeby dobrze trzymała? (jest gumowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Gumowe zazwyczaj kleje CA ale prodycent zaleca chyba przytopienie? W zviezda i dragon to plastilowe ogniwka{ ale to tak na boku} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Jak jest co przytopić to przytop i następnie popraw CA jak kolega wyżej radził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Brzydkie zapewne łączenie schowaj w fartuchach, nie są one wielkie więc musisz się postarać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 3 Sierpnia 2011 Share Napisano 3 Sierpnia 2011 Racja! W Shermnanie najlepiej schować na kole napędowym jest chyba najmocniej osłonięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi