MarcinH Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Witam, Jako, że wakacje w pełni postanowiłem wykorzystać troche wolnego czasu po całym roku studiowania i zbudować model BWP-1, do którego przymierzałem się już od około 2 lat. Najtrudniejszym wyzwaniem było zdobycie samego modelu, jednak dzięki uprzejmości forumowiczów upolowałem model od Trumpetera na allegro za niewielką kase Od razu mówię, że nie miałem zamiaru robić relacji z budowy tego modelu, ponieważ nie mam w tym ani troche doświadczenia, a też moje doświadczenie modelarskie nie jest narazie zbytnio na pokaz. Jednak po ukończeniu wieży postanowiłem pokazać ją w celu uzyskania ewentualnych cennych uwag, o które bardzo proszę Jedyny problem z jakim nie umiem się uporać to wykonaie lampy do reflektora, więc jeśli ktoś wie jak takowy wykonać to Przepraszam za jakość zdjęcia, które troche razi po oczach, ale było robione o 1:10 w nocy Cytuj
athlon5 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam Jeśli doklejasz te paski na wieży to na oko wydaja mi sie za szerokie{ ale to moje zdanie} Nie powinno ich chyba byc z przodu wieży. Cytuj
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 Zrobiłem lepszą fotke: Rzeczywiście dwa paski z przodu powinny być jakiś cm dalej, i lekko cieńsze. Na szczęście pozostałe są lekko cieńsze i w dobrych miejscach. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 A haczyki będą? Czy paski tylko w takiej postaci? Oprócz 2 z przodu, 3 tylne paski sięgają do samej góry wieży. Dodatkowo nie powinny być takie długie, sięgają one do tak "trochę niżej niż połowy wieży" http://picasaweb.google.com/mroczkowski.tomek/BWP117092010#5517915850509158770 Cytuj
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 2 pierwsze już usunąłem, wieczorem poprawie reszte, a właściwie zrobie na nowo tak jak na powyższym zdjęciu. A oto pojazd na którym postanowiłem się wzorować: widoczny jest brak haczykow i same paski, chyba że niedowidze Cytuj
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 Mam też problem z doborem farby. Użyłem Polish Khaki II pactry, bo gdzieś na jakimś forum tak wyczytałem, jednak porównując do zdjęć to nie wydaje mi sie to dobrym wyborem. Cytuj
Krisownia Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie sugeruj się tym zdjęciem - ma przekłamane kolory - jest bardzo stare. Wpada w sepię prawie. W realu kolory były żywsze, także te khaki będzie dobre. Z resztą farba farbie nie równa - wozy często różniły się między sobą. Jeden mógł być malowany rok wcześniej i wyblaknąć itd. Z kolorami nie ma co szaleć. Potem i tak cieniujesz dwomo dodatkowymi + wash + filter i barwa bazowa się jeszcze zdąży 5x zmienić. Fajny projekt ja też teraz dłubie ruskie w naszej służbie. Czuj duch! Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 widoczny jest brak haczykow i same paski, chyba że niedowidze Widać ze haczyki są, więc raczej to drugie Każda wieża BWP posiada te zaczepy na "szelki". Cytuj
panzer_lehr Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Najprościej użyłbym farby Humbrol'la 159. Chyba najlepiej oddaje kolor sprzętu używanego przez LWP i WP, jeśli chodzi o jednolite kamo. Cytuj
athlon5 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Fajny wybór -mimo,że sam zrobiłem w kamo to przyznam-bardziej podobają mi się jednolite sprzęty. Jeśli chodzi o kolor to jeśli Pactra -polecam A-30 Cytuj
MarcinH Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 Poprawiłem te szelki, teraz wyglądają o niebo lepiej. Jutro postaram się wrzucić nowe fotki. Mam nadzieję, że jutro wreszcie uporam się z tą wieżą i zabiore sie za resztę bo już mnie ona troche zmęczyła Cytuj
Krisownia Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 A powiedz, to zdjęcie to z "netu" czy masz jakieś archiwum bo bardzo ono jest fajne i w dobrej jakości. Cytuj
MarcinH Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Napisano 2 Sierpnia 2011 Zdjęcie pochodzi z ksiażki "BMP 1 Fighting Vehicle" wydawnictwa Mar-Press. Mam ją w pdfie Cytuj
MarcinH Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Napisano 2 Sierpnia 2011 Tak obecnie wygląda wieża Narazie odkładam ją na bok i zabieram się za układ jezdny. Zastanawiam się czy bandaże na kołach we wszystkich przypadkach były czarne czy można je zrobic w kolorze jak całą reszte. Cytuj
kamil83 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 O wiele lepiej teraz wyglądają te paski na wieży. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Oryginalnie guma na bandażach zawsze jest czarna z lekką nutą szarości, natomiast jeśli malowniczym się śpieszyło to czasami bez maskowania ich trochę farby się dostawało na bandaże. Jednak wg. mnie każdy model lepiej wygląda gdy ma pomalowane i to dokładnie te bandaże. Cytuj
Krisownia Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Tomek ma rację - malowanie bandaży bardzo się opłaci - podniesie poziom modelu - sam zawsze dokładnie je maluję. Uwaga jeśli polecisz czarną to trzeba to będzie z deka przybrudzić aby model nie wyglądał jak pastowany na święto wojska polskiego. Ja osobiście używam koloru Vallejo Dark Rubber i potem brudzę czym mam akurat ochotę - brąz albo siena zależy od terenu. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Przydałoby się jeszcze zaszpachlowawszy końcówkę lufy żeby tego doklejanego elementu nie było widać, przy okazji spawy będą? Bo z tego co widzę nie ma ich. Cytuj
Marek Michalski Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Bandaże czarne to były jak kola założono na woz w fabryce i ewentualnie jak je w jednostce gazolem umyto. generalnie to raczej ciemne odcienie szarości, a farba z kol to po pierwszej jeździe schodziła - nigdy dłużej się nie trzymała. Ja używam niemieckiej pancernej plus trochę czarnej. Cytuj
MarcinH Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Napisano 3 Sierpnia 2011 Ok, dzięki za rady. Nad wieżą jeszcze popracuje. Narazie nie mam do niej siły. Teraz majstruje przy kołach i próbuje na sucho dopasować gąsienice. Czym ją najlepiej skleić potem żeby dobrze trzymała? (jest gumowa) Cytuj
athlon5 Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Gumowe zazwyczaj kleje CA ale prodycent zaleca chyba przytopienie? W zviezda i dragon to plastilowe ogniwka{ ale to tak na boku} Cytuj
Krisownia Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Jak jest co przytopić to przytop i następnie popraw CA jak kolega wyżej radził. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Brzydkie zapewne łączenie schowaj w fartuchach, nie są one wielkie więc musisz się postarać Cytuj
Krisownia Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Racja! W Shermnanie najlepiej schować na kole napędowym jest chyba najmocniej osłonięte. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi