sotter Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 jeśli mogę wtrącić uwagę. Po sido lub lakierze blyszczacym najlepiej używać dobrych farb olejnych. Ewentualnie washy gotowych ale lepsze oleje. Pigmenty a jeszcze lepiej suche pastele stosować na końcu po lakierze matowym. Według mnie brudzenie kadłuba lepiej wykonywać wertykalnie a nie wzdłuż burty. Z washy Mig polecam jedynie natural wash. Tak czy inaczej okręcik zacny. Nie ma co przesadzać żeby nie wyszedł po prostu brudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Kwietnia 2012 Super Moderator Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Z czego robiłeś brud ? Preparatami AK i MIG-owskimi pigmentami. Wydaje mi się że troszkę przesadziłem z brudzeniem. Pigmenty MIG niestety mają grubą ziarnistość i moim zdaniem tak sobie nadają się do robienia WASHA i brudzenia. Następnym razem brud i inne cieniowanie zrób dobrymi olejnymi (tak jak radzi sotter) - do ich ścierania nie musisz używać żadnego white spiryt i innego wynalazku (no może ilość śladowa) - tym samym nie uszkodzisz powłoki sido / lakieru a tym bardziej farby pod nią. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Mam pytanie może ktoś wie gdzie można kupić gablotę z plexi. Muszę w jakiś sposób zabezpieczyć model przed kurzem. I jeszcze jedno pytanie kto produkuje blachy antypoślizgowe na pokład w skali 1:350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 O gablotę pytaj tutaj: http://www.grawmax.pl/ Kiedyś pytałem to mogą zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Modelik super, lufki- hm faktycznie mała różnica w długości, na które padło? Osobiście jestem zwolennikiem bardzo,bardzo delikatnego brudzenia no chyba, że jest to dio.... /ale u innych podobają mi się/ Może bym się pokusił o troszkę koloru siena palona, brąz van dyck przy torowiskach. Jak szalejesz, to zaszalej rufowe pokłady aż się proszą.To tylko moje zdanie, Twój model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 am pytanie może ktoś wie gdzie można kupić gablotę z plexi. My sąsiadami jesteśmy! Bo ja z Grodziska codziennie do Wawy przez twoje miasto przejeżdżam Gablotę jaką tylko sobie wymyslisz kupisz tutaj: http://www.april.info.pl Śmiało mogę ich polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Z brudzeniem zaszalałem i to bardzo, lakier (sido) wyostrzył zabrudzenia. Zdecydowałem się na lufy LR, wydają mi się ładniejsze, bogatsze w szczegóły. Ku mojej wielkiej rozpaczy uszczelnienie w mojej chińszczyźnie uległo degradacji, hmmm... Czas zaopatrzyć się w coś lepszego, nawet wrzuciłem już coś do koszyka http://www.martola.com.pl/pl2524/produkty37763/harder_steenbeck_aerograf_evolution_silverline_2_i Mam pytanie na jaki kolor pomalować łańcuchy kotwiczne??? Pokład lotniczy jeszcze ma wiele do życzenia jak uznam że może być to dopiero wtedy zabiorę się za brudzenie zapewne skorzystam z wszystkich waszych rad, wertykalne brudzenie znacznie lepiej wygląda. Jeszcze tylko muszę udać się do sklepu dla plastyków po dobre oleje ale to dopiero w przyszłym miesiącu bo w tym troszkę zaszalałem i zakupiłem Tamki IJN TONE. sotter musimy kiedyś się spotkać i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Czy o taką blaszkę pytasz http://www.plastic-hobby.com/product/ww ... rms:20850/ No kolego zaszalałeś na zakupach za farbkami możesz też popatrzeć w EMPIKU nie pamiętam czy jest różnica w cenie i jaka Przepraszam, że w Twoim temacie ale mam pytanko czym można rozpuścić szpachle Vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 ...za farbkami możesz też popatrzeć w EMPIKU nie pamiętam czy jest różnica w cenie i jaka ... Konkretniej pod jaką nazwą szukać tych farbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Ostatnio jak byłem w EMPIKU to przeglądałem farbki /oleje/ Renesans i jakieś jeszcze, osobiście patrzyłem za pędzelkiem płaskim ale mieli wyprzedaż? niższa cena mat do cięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Czy o taką blaszkę pytasz http://www.plastic-hobby.com/product/ww ... rms:20850/ No kolego zaszalałeś na zakupach za farbkami możesz też popatrzeć w EMPIKU nie pamiętam czy jest różnica w cenie i jaka Przepraszam, że w Twoim temacie ale mam pytanko czym można rozpuścić szpachle Vallejo Możesz podać numer katalogowy blachy bo link nie działa hula. Podjadę dziś i zobaczę może jeszcze znajdę jakieś zaskórniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Farbeczki to proponuję kupić w sklepie dla plastyków. Polecam Rembrandta lub van Goghiz Talensa, do tego white spirit i można śmigać. Zerknij na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Farbki zamówione TALENS VAN GOGH (403,701,411). Dziś przeprowadziłem próbę malowania pokładu moim zdaniem wygląda dobrze(realistycznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Na moje oko po pokładzie przeszli marynarze:) Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 www.plastic-hobby.com WWII IJN warship antiskid plating /hullway and gun platforms/ Alliance Modek Works cena 270KCs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Dziś przeprowadziłem próbę malowania pokładu moim zdaniem wygląda dobrze(realistycznie). powiedziałbym, że bosman do 4 liter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SamP Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 To samo chciałem powiedzieć. Bosmana powinni pod kilem przeciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 To samo chciałem powiedzieć. Bosmana powinni pod kilem przeciągnąć. Tej kary już się nie wykonuje . Ale jak chcecie beo naprawdę ukarać, to go ożeńcie i na 3 lata pozostawcie na lądzie (choć to może za okrutne...).Dla mnie pokład trochę za brudny, ale wszystko zależy od tego, jaki kolega chciał osiągnąć efekt. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Efekt chcę uzyskać taki jak poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 W ten wekeend pracowałem nad drobiazgami na które do tej pory brakowało mi motywacji. Z lufami to tak troszkę porwałem się z motyką na księżyc jeszcze zbyt małe umiejętności modelarskie, miałem pomysł na równe powtarzalne otwory na lufy, ale nie chce mi się inwestować w kolejną przystawkę do dremela którego mało używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Bębny fajne lufki fajne ,no tylko troszkę brak zbieżności. Zdjęcie nr.2 chyba się sfałdowała blaszka między działkami przy barierkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Bębny to Twój pomysł? Bębny w Yukikaze chciałem zostawić oryginalne bo te eduardowskie takie sobie, ale pomysł z nawijaniem drutu przekonał mnie do wykorzystanie blaszek. A poza tym to: 1. Ślady po łączeniu form. 2. Sfałdowana blaszka tak jak zauważył kolega abir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 25 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Dzięki za cenne uwagi. Dalmierze te są jeszcze do poprawek, co prawda będą wyglądały tak: Co do blaszki to zostawiłem to na koniec do ostatecznych poprawek przed malowaniem. Działka to długa historia planowania, które nie doszło do skutku przez lenistwo miałem zamiar wykonać kopyto do nawiercania otworów i drugie kopyto do wklejania luf. Tylko nie chce mi się już kasy wkładać więcej w ten model. Postaram się je jakoś wyprostować żeby nie rzucało się w oczy a przynajmniej w obiektyw bo gołym okiem to nie widać aż tak bardzo, a makro jest okrutne. Bębny chyba wszyscy na forum tak wykonują, ja osobiście nawinąłem drucik na większy odcinek wałka plastikowego delikatnie potraktowałem klejem CA i teraz tnę na pożądane kawałki. To co mi się wywlecze odcinam i nawijam co jest widoczne na fotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2012 Witam, po miesięcznej przerwie. Troszkę siedziałem nad mostkiem i nie tylko. Kleję i kleję końca nie widać, blachy jak były tak są nic ich mi nie ubywa. masa zabawy z dopasowaniem schodków ale myślę że warto było, nie wiem czy we wszystkich zestawach blach LR manuale są tak lakoniczne czy tylko do YAMATO, bez opracowania P. Skulskiego chyba nie dał bym rady, mam masę blach których nie ma ujętych w instrukcji. Brakuje drabinek krótkich za to jest więcej długich i wiele innych niedociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SamP Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 To może te długie drabinki ciachnąć na pół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi