Skocz do zawartości

MiG-21bis Fujimi 1/72 n/b 9494 , 41elt

Robert Ostrowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kolejny /5/ szybki z pod mojej ręki, tym razem to Bis o nr. bocznym 9494 z 41 elt w Malborku.Jest to zestaw Fujimi wykonany prosto z pudła dodałem jedynie anteny IFF /w zestawie brak/ wykonane z włosia szczoteczki do zębów.Model malowany :podkład czarny do zderzaków ,jasny preszajding z surfacera 1200,metalizer Gunze aluminium,polerowany ,sidolux /muszę w końcu porządny połysk kupić bo przez to sido dostałem palpitacji serca/ półmat vallejo+sido.

Sam model niestety nie stanie na mojej półce bo jest to zlecona praca przez firmę Tololoko ,dlatego też podwozie założone jest na sucho do zdjęć .

Zapraszam do galerii :

dsc06404k.jpg

dsc06407vr.jpg

dsc06409l.jpg

dsc06411.jpg

dsc06414e.jpg

dsc06415r.jpg

dsc06416d.jpg

dsc06417k.jpg

dsc06419d.jpg

dsc06423z.jpg

dsc06424o.jpg

dsc06425z.jpg

Ładny . Ale jak byś tak jeszcze dorobił zastrzał utrzymujący [ a raczej usztywniający ] osłonę kabiny w otwartym położeniu, to byłoby cudownie .Wyglądał by bardziej naturalnie , bo jak tak patrzę swoim "zboczonym zawodowo " okiem to mam wrażenie , ze osłona za chwilę spadnie .

Dokładnie babcia jestem tego samego zdania. Ten Mig-21bis wygląda całkiem nieźle. Tym bardziej ,że został wykonany w wersji "prosto z pudła". I ślady eksploatacyjne wyszły Tobie dość realistycznie. Kolor na płatowcu także bliski prawdzie. Tylko to co mnie razi w tym modelu tej firmy. To to ,że wygląda trochę jakby miał nadwagę. Lecz Robercie to akurat nie twoja wina. Ale znalazłem kilka błędów zrobionych przez Ciebie.

Między innymi nie domalowany do końca wiatrochron. Chodzi mi o boczne szyby. Oraz brakuje napisów eksploatacyjnych. I najczęstszy błąd popełniany przez modelarzy robiących 21-ego to ten ,że rurka OCP jest u Ciebie prosta jak szpilka. A dobrze wiemy ,że jest wygięta w dość specyficznym kształcie .A to wszystko mu także dodaje uroku.

Chodź Robercie i tak chciałbym Tobie pogratulować tego ,że ciągle dążysz do doskonałości wykonania swoich miniatur.W szczególności chodzi o "Latający Ołówek"

Pozdrawiam Serdecznie i życzę dalszych sukcesów.

Robercie odnoszę wrażenie że to najlepszy Twój Mig 21. Subtelne a nie szkodliwe cieniowanie, nie przegięte brudzenie. Nie szkoda Tobie go wydawać?

Nie szkoda Tobie go wydawać?

Niestety muszę już jest zapakowany do pudełka i czeka na wylot

Dziękuje Babcia/nie zrobię zastrzału bo po galerii go spakowałem /, Piotr i Grzegorz.

Wczoraj postawiłem obok tego Fujimi i Zwezdę, Rosyjski model wygląda dużo lepiej ,Japoniec /Fujimi/ jak by na sterydach jechał.Zastanawiam się czy garb i statecznik MF z QB będzie pasował do Zwezdy?

Jest dokładnie jak Marek piszesz, na moje usprawiedliwienie /lub nie / tak są umieszczone w modelu punkty mocowania dyszy chcąc ją cofnąć trzeba by było pokombinować ale to w następnym Fujimi jeśli w ogóle wezmę się za ten wypust "szybkiego".

Edit

u Leszka jest zamocowane prwidłowo

P5250054.jpg

Ponieważ, kolega Robert w wątku obok głupoty wypisuje:

Jako ,że "BIS" w galerii i mam wrażenie ,że nie przypadł za bardzo miłośnikom "szybkiego"

Napisze to co napisać powinienem dawno, jednak jakoś mi wyleciało z głowy. Prócz tej dyszy i zastrzału osłony, które najbardziej rzuciły mi się w oczy, model wygląda naprawdę przyjemnie

Moja mała dygresja. Ok, panowie 9494 mamy już kilka sklejonych. Może dla równowagi trochę bisków z 34 plm. I dla bardziej ambitnych, z 9 plm?