Marek Michalski Napisano 7 Września 2011 Share Napisano 7 Września 2011 A i byłbym zapomniał z Budowa był tez czołg o numerze 2322 - miał obrysowane cienka linia numery Ile takich było tego nie wiem . Jednego na pewno pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Zrobiłem w nocy mały przegląd swoich kwitów. I wyszło dość ciekawie. W Budowie jako pomniki stoją trzy czołgi . T-55 o numerze1696 i dwie kaczuszki o numerach 1013 1744. W moich czasach czyli lata 70-mte to numeracje początkowa 17 miał 1 Warszawski Pułk Czołgów w Elblągu Na 10 1 Praski zmech.Kaczek raczej pułk nie miał bo cala dywizja była dość późno zakładana wiec startowała od początku na T-54. A przynajmniej pułk w Budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 Tu obiecane zdjęcia z postępów prac. Troszkę za duże mi wyszły te uchwyty z tyłu wierzy ale nie będę już tego zmieniał. Co do numerów to znalazłem u Magnuskiego takie zdjęcia. Tu jest taki jak pisałeś bez wypełnienia same kontury. Jedyne zdjęcie jakie się udało znaleźć tego typu malowania. Wszystkie z 2 z przodu czyli prawdopodobnie wszystkie z 20 DPanc. Co do tych numerów bez wypełnienia to kalki mam do 2301,2321,2320, tak więc mam sporo kombinacji do zastosowania. Zastanawiała mnie ta zmiana numerów taktycznych i po nocy spędzonej na poszukiwaniach nie wiele znalazłem. ale dochodzę do wniosku, że zmiana ta musiała nastąpić przy przechodzeniu w pułkach ze struktury kompanijnej na batalionową. Szachownice od 65 ok dzięki. Czyli do tego okresu były orły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Na defiladzie Tysiąclecia w 1966 wszystkie pojazdy miały już szachownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HURAGAN Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Witam Kolegów!!. Ja też kleje T-54A,ale z papieru jestem na etapie zbierania dokumentacji.Będzie to czołg 28pczś z Czarnego gdzie w latach 1960-62 służył mój Tato jako mechanik-kierowca w 2ej kompani sam muszę się go spytać o numer jego czołgu o ile Będzie pamiętał ale ma zdjęcia gdzie jest razem z kumplami i jest tam kontur orzełka i kontury numeru taktycznego 2328.A w serwisie militarnym znalazłem że czołgi z Czarnego miały numery zaczynające się na 32 i miałem problem ,ale zmiany jakie zachodziły przez te lata i myślę że dlatego, te różnice jakie się spotyka w numeracji a dokumentacje czy informacje to sztuka by do nich dotrzeć i może jeszcze przekazywanie wozów między pułkami też mogą wprowadzać w błąd .Pozdrawiam i życzę powodzenia przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 9 Września 2011 Autor Share Napisano 9 Września 2011 Co do przekazywania pojedynczych wozów się zgodzę, że to może wprowadzić w błąd. ale za dużo wypływa czołgów z lat 60tych i później z numerami zaczynającymi się na 2xxx. Wszystkie z omawianych tu czołgów wchodziły w skład 20 DPanc. Co do numeracji zaczynającej się na 32xx do 34xx to ona również dotyczy tej samej dywizji. Problem pewnie bierze się stąd, że w latach 80tych zmianie uległa struktura pułków w dywizjach. Z pięcio-kompanijnej przechodzono na trzy-batalionową. ludzie którzy piszą na forach militarnych pamiętają znacznie lepiej ten ostatni okres. Reszta to już prehistoria. Po za tym nie zapominajmy że omawiana dywizja była jedną z nielicznych utrzymywanych w pełnych stanach osobowych. Była jednostką pierwszoliniową która miała torować nam drogę do Danii. To do takich jednostek trafiał w pierwszej kolejności najnowocześniejszy sprzęt i technika bojowa, więc w związku z tym były to jednostki tajne. Myślę, że właśnie dlatego w Budowie znalazł się T54 sprowadzony bezpośrednio z ZSRR, jeszcze przed rozpoczęciem ich produkcji w kraju. A, że nie ma za wiele zdjęć i informacji. Cóż tajne najwyższego znaczenia, przed przeczytaniem zniszczyć Po długiej rozmowie z ojcem udało mi się zebrać listę nazwisk ludzi którzy służyli z nim w pułku i powinni coś więcej wiedzieć na temat sprzętu używanego przez jednostkę w Budowie jak i inne garnizony wchodzące w skład dywizji. Postaram się do nich dotrzeć i porozmawiać na ten temat. Jaki będzie efekt jeszcze nie wiem. Ale na pewno rezultatami podzielę się z zainteresowanymi tym tematem. HURAGAN w pełni popieram. Oby jak najwięcej modeli z 20 DPanc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Trzeba wziasc pod uwagę to ze;była to pierw dywizja zmechanizowana a dopiero później zrobiono z niej dywizje pancerna.Moze z tego wychodziła zmiana numerów. A z reszta cholera to wie za dużo niewiadomych. Nie mogę tego ogarnąć, chociaż próbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 9 Września 2011 Autor Share Napisano 9 Września 2011 Tu akurat nie trzeba wiele szukać http://pl.wikipedia.org/wiki/20_Dywizja_Zmechanizowana http://pl.wikipedia.org/wiki/20_Warszaw ... a_Pancerna w omawianym okresie na pewno była już mowa o dywizji pancernej . Ciekawostka. Dowiedziałem się od ojca, że w Budowie stacjonował dywizjon rakiet taktycznych początkowo na zestawach FROG 7 potem jako jedyny w Polsce otrzymał na wyposażenie Toczki. w 92 dywizjon przeniesiono do Choszczna. ......................................... http://pl.wikipedia.org/wiki/7_Dywizjon_Rakiet_Taktycznych Faktyczne. Wychodzi na to, że pod koniec lat 80tych Budowo było jednym z najsilniejszych garnizonów w kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Zgadza się , w moich czasach oprócz pulku czołgów były tez tam haubice 122mm no i stal tez właśnie 7 Dywizjon Artylerii uzbrojony był w zestawy rakietowe LUNA. Tajemnica była to straszna . Jak to dzieciaki próbowaliśmy coś podejrzeć czasami nam się to udawało .Sensaje wtedy była jak cholera.Najlepiej było je podglądać jak wyjeżdżały na poligon , ale zawsze było to nocą, nie zawsze udawało się wstać na wyjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HURAGAN Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Witam Kolegów !. Pisałem do Pana który służył 28 pczś w 1965 i odpisał mi że służył na drugiej kompani jako dowódca czołgu nr. 2357.Numeracja czołgów nie była usystematyzowana.Zależała od czasu rejestracji czołgu w jednostce. To by się zgadzało bo zrobiłem sobie zestawienie przyjmując że 1czołg w jednostce miał numer 2300,a numer ten który podał mi Pan do którego pisałem wypada mi w moim zestawieniu w 4kompanii 2 pluton. Wynika z tego że tak naprawdę chyba się końca nie dojdzie jak to w wojsku co chwila zmiana. A kolega robi ten czołg z beczką na paliwo pomiędzy świecami dymnymi?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 14 Września 2011 Autor Share Napisano 14 Września 2011 Tak tylko jest problem ze zdjęciami tej części czołgu. Nie wiem dokładnie jakie było mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HURAGAN Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Dużo pomógł mi Kolega Panzer bo też miałem z tym mocowaniem problem miałem tylko jedno zdjęcie z dwumiesięcznika POLIGON i to słabe.Kolega Panzer poradził zastosować mocowanie takie jak w T-55 jest takie samo.Sam też wpisałem w wyszukiwarce T-44M i są tam plany Egipskiego T-54 jest też to mocowanie.i kampfpanzer T-54A w muzeum w Szwajcarii są też zdjęcia.Tylko ja osobiście będę robił mocowania jak w T-55 tylko z tą różnicą że taśmy mocowania beczki będą na całym obwodzie beczki, a nie skręcane z dwóch kawałków jak w T-55.Tak mówił mi Tato że były z całego kawałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 14 Września 2011 Autor Share Napisano 14 Września 2011 HURAGAN wielkie dzięki za linki, bardzo pomocne. Jutro zrobię przymiarki i się skonsultuję która wersja jest lepsza. A wracając do sprawy numerów taktycznych to mam informacje od znajomego który rozpoczął tam służbę w 71roku. Numeracja w 68 pułku czołgów wyglądała wtedy następująco: 1 kcz dca komp. 3410 - 1pl 3411,3414,3415,3454,3455, 2 pl -3412, 3416,3417,3456,3457 3 -pl 3413, 3418,3419,3458,3459, 2 kcz 3420 1pl-3421,3424,3425, 3464,3465 2 pl-3422,3426,3427,3466,3467, 3 pl 3423,3428,3429,3468,3469, 3 kcz d-ca komp. 3330, 1 pl 3331 ,3334,3335,3374,3375, 2 pl 3332,3336,3337,3366,3367, 3 pl-3333, 3338,3339, 3378,3379, 4 kcz d-ca komp. 3340 , 1pl 3341,3344,3345,3384,3385, 2pl- 3342,3346,3347,3386, 3387 , 3pl -3343,3348,3349,3388,3389, 5 kcz d-ca komp 3350, 1pl -3351,3354,3355,3394,3395, 2pl-3352,3356,3357,3396,3397, 3pl-3353,3358,3359,3398,3399 Strasznie się zdziwiłem jak zobaczyłem te numery. Byłem pewny, że numery występowały w jakimś porządku a tu galimatias straszny. Nie zdziwiłbym się gdyby podobny występował w interesującym mnie okresie. Chyba zdecyduję się więc na jakąś kombinacje tych numerów które posiadam. Oczywiście sam kontur numeru bez wypełnienia. Kwestią otwartą pozostaje tylko kiedy nastąpiła zmiana numeracji z 2xxx na 3xxx. Ale podejrzewam, że mimo naszych wysiłków nie uda się chyba więcej nic ustalić. Oczywiście zachęcam dalej do dyskusji w tym temacie, bo przecież modelarstwo nie polega tylko na składaniu samych modeli. Bym był zapomniał Zrobiłem w nocy mały przegląd swoich kwitów. I wyszło dość ciekawie. W Budowie jako pomniki stoją trzy czołgi . T-55 o numerze1696 i dwie kaczuszki o numerach 1013 1744. W moich czasach czyli lata 70-mte to numeracje początkowa 17 miał 1 Warszawski Pułk Czołgów w Elblągu Na 10 1 Praski zmech.Kaczek raczej pułk nie miał bo cala dywizja była dość późno zakładana wiec startowała od początku na T-54. A przynajmniej pułk w Budowie. Numery na czołgach odnoszą się do numerów jednostek wojskowych jakie stacjonowały w Budowie JW 1744 12 Złocieniecka Brygada Kawalerii Pancernej JW 1013 68 Pułk Czołgów Średnich JW 1697 2 Brygada Zmechanizowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Numery konturowe występowały dość krotko i tylko w jednej kompani . Której - nie jestem na razie w stanie określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Roboty przy modelu ciąg dalszy Całość z podładowana surferem 1200, dorobione osłony przednich reflektorów. Zdecydowałem się zamontować dużą beczkę na paliwo ( pochodzi z zestawu trumpetera), oraz mocowania pod mniejsze. A tu już po malowaniu. Malowany humbrolami 155 i 159 w proporcji 3 do 1. Zdjęcia robione tuż po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Wiesz co, tak porównałem wieżę ze zdjęciami i nie wiem czy nie powinieneś zmienić uchwytów na wieży? Są bardzo duże i grube (T-54 Walk Around) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 O ile pamiętam uchwyty na wieży robione były z pręta 18-20mm No faktycznie z....scie za grube , przesadziłeś trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 O ile pamiętam uchwyty na wieży robione były z pręta 18-20mm Może w takie wymiary nie wchodźmy, obawiam się, że nie ma takiego drutu w sprzedaży. Jak już pisałem, ja bym trochę pocienił te uchwyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 O ile pamiętam uchwyty na wieży robione były z pręta 18-20mm Może w takie wymiary nie wchodźmy, obawiam się, że nie ma takiego drutu w sprzedaży. Jak już pisałem, ja bym trochę pocienił te uchwyty. w skali 1/72 = 0.27mm. Nie ma takiego??? Ostatnio zamówiłem 42 Gauge czyli 0,0635 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 O ile pamiętam uchwyty na wieży robione były z pręta 18-20mm Może w takie wymiary nie wchodźmy, obawiam się, że nie ma takiego drutu w sprzedaży. Jak już pisałem, ja bym trochę pocienił te uchwyty. w skali 1/72 = 0.27mm. Nie ma takiego??? Ostatnio zamówiłem 42 Gauge czyli 0,0635 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFORowiec Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 Uchwyty muszą zostać, zostały na amen przyklejone za pomocą ca. A i tak nie mam cieńszego drutu by je wykonać. Przy następnym będę o tym pamiętał. Spróbuję je zasłonić w ten sam sposób co na zdjęciu Ktoś wie w jaki sposób była mocowana ta plandeka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 No i będzie gitara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 generalnie parcianymi paskami , chociaż przez pewien czas używane były skórzane , ale nie zdały egzaminu (namiętnie ginęły,robiły się sztywnie kruszyły się). W miejscu w którym mocowana była plandeka przyspawane były uchwyty w kształcie litery ,,U,,A nad plandeka były uchwyty na mocowanie WKM DSzK w pozycji transportowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norick Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Ciekawostka. Dowiedziałem się od ojca, że w Budowie stacjonował dywizjon rakiet taktycznych początkowo na zestawach FROG 7 potem jako jedyny w Polsce otrzymał na wyposażenie Toczki. w 92 dywizjon przeniesiono do Choszczna. Owszem JW 2419 Ja przebywałem w JW 3771 czyli w 36 Pułku artylerii ( goździki ,dany) Pamietam równiez jelenie przed stołówką u "dekli"( JW 1013, kiedy chodzilismy tam bo nasza była w remoncie ( i wozy piętrowane po trzy ) Pozdrowienia dla wszystkich z Budowa a szczególnie "Wiewiórek" No i fajnie idzie będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 A coś więcej na temat tego T-54 Czy ten model różni się od tego co robi Michał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi