Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

KFRowiec. Trafiłem na gościa który pamięta trochę te czasy . Twierdzi ze ruska piecczworka (tak ja nazywali w pulku ) nie miała w ogole numeru , gdyż nie była przypisana do żadnej kompani - w pewnym okresie była czołgiem ponadetatowym. Bodajże w 1963 albo na początku 1964 była zdana i zdieta ze stanu jednostki. Ale gdzie poszła tego nie pamięta . Tyle udało mi się ustalić. Acha potwierdził tylko ze miała wymalowanego orla takiego samego jak inne pojazdy.

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Czyli ten model Michała jest modele T-54 z "drugiej" serii produkcyjnej - 1951?

• 1 year later...
Napisano

Witam po sporej przerwie.

Jak to w życiu bywa trzeba było przerwać miłe hobby i zająć się pracą i rodziną, do tego jeszcze raz przeprowadzka z powrotem do Dębicy. Generalnie rok pełen wrażeń.

W każdym razie udało się w końcu uruchomić warsztat modelarski w nowej lokalizacji, oraz powrócić do zaczętych lub nowych projektów.

Co do T-54 on też miał trochę przygód. Model został pomalowany, dostał cieniowania itd. Ale po pokryciu lakierem matowym wyszły bąble i pęcherze na farbie.

Nie mam pojęcia czemu. Zawsze stosuje taką samą procedurę i te same techniki nakładania poszczególnych warstw.

Załamany tym chcąc nie chcąc wykąpałem model w krecie, a po kilku dniach pomalowałem od nowa.

A oto efekt

dsc07985wz.th.jpg

dsc07986l.th.jpg

dsc07987k.th.jpg

dsc07989d.th.jpg

dsc07993ws.th.jpg

dsc07994q.th.jpg

dsc07995b.th.jpg

Mam nadzieję że nie wyszedł koszmarnie.

Do pomalowania zostały jeszcze bandaże kół i kilka elementów.

Co do brudzenia to zastosuje jakieś lekkie kurzenie tylko, ewentualnie jakieś lekkie zacieki, okopcenia.