Pan_Cerny Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Witam wszystkich miłośników tej pięknej konstrukcji. Na wstępie chciałem przeprosić tych, którzy wchodząc tu rozczarują się aktualną skromnością relacji. Obiecuję że z czasem będzie tu więcej i więcej do oglądania. Liczę też na Waszą pomoc. Założenie jest następujące - model prosto z pudła, waloryzowanie tylko co konieczne. Malowanie polskie, łaciate. Otwarta kabina. W tej chwili z dodatków mam blaszkę z detalami kabiny firmy Bilek/Eduard. Farbowana, bardzo ładna. Nie cierpi na rozdęcie rastrów. I eduardowe maski do malowania. Samolot na ramkach prezentuje się bardzo ładnie. Czy potrzebny jest jakiś in-box? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Maski masz do Italki ,będą pasować A blaszki pewnie też nie do tego wypustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 26 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Wiem, że blaszki i maski są do innego modelu ale będą się musiały dostosować. Model jest na tyle świeży, że jeszcze się nie dorobił dedykowanych dodatków. In-boxa nie będzie, bo tu http://www.plastikowe.pl/recenzje/72-mig-23mf-rv-resin-72001 znalazłem dość wyczerpujący. Szkoda czasu na duble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Sierpnia 2011 Share Napisano 26 Sierpnia 2011 Powodzenia w takim razie,będę na pewno obserwował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Tak wygląda wyposażenie kabiny pilotów(plus nieobecny na zdjęciu drążek sterowy). Ubożuchno. I nigdzie nie ma kołków ustalających położenie poszczególnych elementów. Dobrze że chociaż blaszkę mam. Edward a ładna. Jak nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 No ladna ladna szkoda ze nie do tej wersji MiG-23. MF - ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Aż takich dużych różnic nie ma MF ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Są,są.Porownaj,chociazby brode i lewy parapet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Koledzy, macie rację, te blaszki są od wersji ML. We "wiodącym sklepie modelarskim", w którym zamawiałem blaszki do wersji MF, powiedziano mi że ich nie ma i raczej nie będzie. Zasugerowano zakup blaszek do ML. Ze zdjęć znalezionych w Internecie wyszło mi, że są takie same, więc zamówiłem. Jak widać nie byłem zbyt spostrzegawczy. Przy tym modelu i tak nie przewiduję szaleństw w postaci żywicznych dodatków i kolejnych blach, więc myślę że nawet "nieoryginalne" blachy wniosą więcej realizmu do modelu niż to co proponuje producent. A przy okazji, czy książeczce Kageroo są jakieś kalkomanie dla łaciatego MiGa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Tak do 149 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Maski masz do Italki ,będą pasować A blaszki pewnie też nie do tego wypustu Aż takich dużych różnic nie ma Bez komentarza, Sorki za zasmiecanie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Aż takich dużych różnic nie ma idąc tym tokiem to w zasadzie to można zrobić ML jako MF, bo w zasadzie dużych różnic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Marek i imt trochę luzu bo spięci jesteście strasznie ,czytajcie ale i obrazki też oglądajcie w mojej wypowiedzi jest uśmiech jak wół a Wy od razu huzia na Józia ,szczególnie Marek jeśli masz coś do mnie to napisz na PW ,bo to nie pierwszy raz ,że okazujesz złośliwość w stosunku do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 2 Września 2011 Autor Share Napisano 2 Września 2011 Model bardzo ładnie wygląda na ramkach, ale podczas składania już nie jest tak różowo. Już widzę, że nie powinno się sklejać wcześniej żadnych modułów, bo nie wiadomo czy będą pasować potem do reszty. Wszystko trzeba łączyć na oko. Tu np. podłoga kabiny. Pomiędzy tymi dwoma zgrubieniami na podłodze powinien być wklejony fotel. Zobaczcie jak one są przesunięte na bok. Wnętrze dyszy silnika. Oj, nie ma ona przekroju kołowego. Tył samolotu. Tu będzie wklejona dysza. Dysza jest na szczęście okrągła. Tył, jak widać, niekoniecznie. Bok kadłuba. Gra i dół z których się składa są kiepsko spasowane. Trzeba kleić po kawałeczku i powoli naprostowywać części do siebie. Bardzo słabo jest rozwiązane mocowanie skrzydeł. Siedzą luźno na kołeczkach, więc przy maksymalnym rozłożeniu każde zwisa inaczej. Nie ma też takiej zębatki jak to często się zdarza przy modelach samolotów ze zmienną geometrią. Więc ruch jednego płata nie powoduje ruchu drugiego. Najlepiej je wkleić na sztywno. Bez podpiłowywanie nie da się też maksymalnie złożyć płatów. Bo przy ich ustawieniu pod odpowiednim kątem rozłazi się przód. Podsumowując, no, nie jest to matchbox niestety. Model wymaga doświadczenia i dużej dozy cierpliwości. Jego cena jest stanowczo za wysoka jak na oferowaną jakość. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi