Skocz do zawartości

JagdPanther (Dragon 1:35) deszczowe lato

Firefly Vc

Rekomendowane odpowiedzi

To jest bardzo proste.

Taśma maskująca firmy Tamiya.Wyciołem w niej pasy kamuflażu.Następnie pokryłem cały model który był już pomalowany farbą XF-60 (Tamiya).Pierwszym kolorem był brąz a następnie była zieleń.

Kolejnym krokiem było rozsypanie na modelu proszku z suchych pasteli firmy KOH-I-NOOR.Po czym dużym pędzlem zaczołem je ścierać od góry do dołu.I dla tego uniknąłem efektu schodków na przejściach kolorów.

Dodatkowo starałem się dać jak naj mniejszą warstwe farby ( rozcieńczyłem ją 40/60%) na model.Dla mnie farby TAMIYA są naj lepsze do takich hard trick-ów.

Dzięki i pozdrawiam.

• 3 weeks later...

Model jak najbardziej zacny.

Jedna uwaga.

Jeżeli robimy model na podstawce z terenem, to zróbmy również ślady przemieszczania się pojazdu.

Tutaj mamy piękny "angielski" trawniczek tak z przodu, jak i z tyłu.

W takich przypadkach mówimy, że model spadł z nieba .

Pozdrawiam

kapral

Zgadzam się z uwagami kolegi Kaprala odnośnie odwzorowania terenu. Tak naprawdę od strony technicznej tylko tego Twojemu modelowi brakuje. Miałem okazję oglądać go na żywo w Łasku i pomimo, że nie jestem fanem niemieckich konstrukcji, to Twój model zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.

Gratuluję i pozdrawiam!

Kornik

:arrow:Kolejnym krokiem było rozsypanie na modelu proszku z suchych pasteli firmy KOH-I-NOOR.Po czym dużym pędzlem zaczołem je ścierać od góry do dołu.I dla tego uniknąłem efektu schodków na przejściach kolorów.
Czy mógłbyś nieco rozwinąć ten fragment? Czy pastele miały działać jak papier ścierny? Będę wdzięczny.

:arrow:Kolejnym krokiem było rozsypanie na modelu proszku z suchych pasteli firmy KOH-I-NOOR.Po czym dużym pędzlem zaczołem je ścierać od góry do dołu.I dla tego uniknąłem efektu schodków na przejściach kolorów.
Czy mógłbyś nieco rozwinąć ten fragment? Czy pastele miały działać jak papier ścierny? Będę wdzięczny.

Ta technika służy do brudzenia czołgu.A pastele nie miały działać jak papier ścierny.Ja maluje czołgi tak by nie było efektu schodków na przejściach kolorów.

• 5 months later...

Nie wiem ta trawa mi jakos nie pasuje, chodzi i o jej kolor(a właściwie kolory), teren troche zbyt jednolity, brakuje mi jakiejś wyższej roślinności, albo zróżnicowania tej trawy(dodania wyższych "kłosów") bo trochę jak w ogrodzie królewskim wyszła-taka przystrzyżona . A co do modelu jest bardzo dobry gratuluje.