Skocz do zawartości

Jak malować aby nie pomalować niechcianego miejsca?

kalksip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów, trafiłem do was na forum dzięki koledze. Mam nadzieję że będziecie w stanie mi pomóc pomimo iż mój problem nie jest dokładnie w temacie modelarstwa a mianowicie:

Kupiłem samochód, przeszedł komplety tuning wnętrza i teraz nie pasuje mi kompletnie radio samochodowe które jest białe, wnętrze w 50% czarne a w 50% kremowe. Samo malowanie nie jest może problemem ale to, że w panelu są przyciski a konkretnie cyferki i znaki które nie mogą zostać zamalowane. Dzwoniłem po różnych drukarniach z ploterami tnącymi ale dowiedziałem się, że żaden ploter mi nie wytnie cyferki o rozmiarze 1,5x3mm. Może wy jako modelarze będziecie w stanie mi poradzić jak ten problem rozwiązać.

Zdesperowany Kalksip

Żeby wypowiedzieć się dokładniej musiałbyś najlepiej zamieścić zdjęcie tego panelu, czy jest to powierzchnia płaska, to nie ma problemu, Jeśli są wypukłości może być gorzej. Poza tym trzeba od razu pomyśleć o ścieralności tych napisów.

Technik wykonania może być kilka np.:

1. sitodruk.

2. Druk solventowy, cyfrowy na folii samoprzylepnej.

3. Zrobienie kalkomanii.

W każdym przypadku i tak trzeba zrobić matryce, a więc zrobić dokładnie z przodu zdjęcie tego panelu, dobrze złapać wymiary, wczytać zdjęcie do najbardziej popularnego programu czyli Corel Draw (może być Adobe Ilustrator) i przerysować cały panel.

Potem już tylko wybrać technikę druku (jak wyżej), wykonać i zabezpieczyć, albo folią bezbarwną samoprzylepną, albo cienka plexi lub najbardziej naturalnie jakiś twardy lakier bezbarwny na podkładzie żywicy.

A może łatwiej będzie uzyskać jakiś nowoczesny wygląd zaklejając cyferki taśmą maskującą w kształcie kółek lub trójkątów. Po pomalowaniy reszty na czarno będziesz miał czarne tło i cyferki w białych kółkach.

żaden ploter mi nie wytnie cyferki o rozmiarze 1,5x3mm.

Plotter nie.

Ale laser jak najbardziej.

Pytanie - co dokładnie chcesz zrobić.

Bo rozwiązania są dwa

- zamalować przycisk w całości a potem namalować/nakleić nowe oznaczenia (kalkomania, pędzelek, maska negatywowa tj z "otworkiem" na oznaczenie, wycięta laserem z taśmy samoprzylepnej).

- "zamaskować" istniejące oznaczenia (wtedy z taśmy samoprzylepnej trzeba wyciąć laserem odpowiednie maski zakleić nimi miejsca, które mają zostać niepomalowane) przed malowaniem przycisku

Przycisk po pomalowaniu można zabezpieczyć kilkoma warstwami lakieru bezbarwnego o odpowiednim połysku i na jakiś czas powinno wystarczyć. Potem najwyżej w miarę ścierania lakieru trzeba będzie go odtwarzać.

Pozdrowionka

ZzB

Edit.

Niezły jest pomysł Maraka maskami w kształcie kółek.

Zrób fotkę panelu, wstaw do programu graficznego i zobacz, jakby to wyglądało.

Bo to rozwiązanie jest chyba najprostsze.

Dziękuje za zainteresowanie tematem, powiem tak panel jest raczej płaski a oznaczenia nie mają być pomalowane ponieważ przyciski zrobione są prawdopodobnie z plexi przy czym są pomalowane na odpowiedni kolor nie licząc umawianych oznaczeń.

Oto panel:

CLARION-FB288RBT.jpg

Wyglądać ma tak:

fb289rbt.jpg

Mówimy o napisach m in. Power, Manu, RPT itd. oraz tami na przyciskach.

Weź pod uwagę jeszcze jedną kwestię.

Większa część twojego panelu stanowią klawisze.

Na początku będzie bajer, ale po pewnym czasie czarna farba pod wpływem użytkowania będzie miała tendencje do złażenia czy łuszczenia się. Twoje radio straci swój blaski i zacznie wyglądać nieciekawie.

Nawet jeśli zabezpieczę bezbarwnym (clarem)?

Byś może faktycznie może się okazać to bezsensu i będę musiał z tego zrezygnować, trochę szkoda. Te radia są mało spotykane u nas w Polsce a w czarnej kolorystyce to już w ogóle ich nie widziałem.