Skocz do zawartości

[RS] T-55A [Tamiya, Rb, Friulmodel, Eduard][1:35]

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 181
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Fajna robota .

Zastanawia mnie tylko dlaczego z takim uporem używasz określenia "tetetka"

Pistolet Tokariewa był jedynym w swoim rodzaju i z nim było związane określenie tetetka.

Nie bardzo rozumiem co ma z nim wspólnego czołg T-55 czy jakikolwiek inny T.

Przecież tam było 2x T czyli TT, a tu raz.

To tak jakby np. na Moskwicza używać określenia "merol" bo też na "M" jak i Mercedes.

Przepraszam, za ten wtręt, ale wkurza mnie takie mieszanie pojęć.

pozdrawiam

Dzieki

Kapralu to jest nazywnictwo moje i moich znajomych z grupy ugadane jeszcze za mlodu:

t-34, t-28, t-55, t-62 [tetetki]

krolewski tygrys [krolewiec]

panzerspahwagen [puma z pakiem]

Jest jeszcze wiele innych i troche ludzi z forow zaczelo to uzywac.

Dumo, czym innym jest używanie dziwnych określeń, że tak powiem prywatnie, a czym innym na szerszym forum.

Dotychczas spotkałem się z nazywaniem czołgów serii "T" mianem "teciaków". Nazwa ta przyjęła się powszechnie. Sam tego określenia też czasami używam, bo wydaje mi się, że nie wiąże się z żadnym innym pojazdem lub przedmiotem.

Ostatni argument najmniej mnie przekonuje, sam wiesz, że mamy dziwny dar tworzenia "nowomowy" np. słynny "czasowstrzymywacz" i temu podobne które potem zakorzeniają się jak chwasty w języku codziennym.

Uprzedzając pytanie, nie, nie jestem polonistą .

A Twój teciak wygląda naprawdę "mocno".

Pozdrawiam

Kurde a chcialem wlasnie zapytac czy jestes humanista :P

Wiesz jak jest kazdy nadaje inne przydomki dla swoich upodobanych rzeczy.

T-55 budowa zakonczona w nastepnym tygodniu malowanie.... chwilowy problem z kolorami.

Wiesz co tutaj Ci model moj nie jest potrzebny

Jest od groma dokumentacji tego czolgu, wystarczy wygooglowac i masz wszystkie informacje.

A ww jakich barwach tego teciaka będziesz robił.

Barwy oczywiscie polskie

Dumo to tutaj Cie muszę cholernie zasmucić . Jak już Ci pisałem na początku ze będziesz miał sporo przeróbek , bo to reprezentuje sobą tamijka to wersja rosyjska w Polsce nie używana . W paru relacjach wytykałem błędy popełnione przez modelarzy i dalej apiać to samo Proponowałbym Ci pomalować na wersje rosyjska lub iracka ewentualnie czeska-lepiej do nich pasuje . Bo do polskiej ma się jak piesc do nosa . Sam piszesz ze dokumentacji jest od groma a widzę ze sam się z nią niezbyt dokładnie zapoznałeś.

Przeglądając allegro znalazłem zestaw t-55 z konwersją do Meridy http://www.aefdesigns.com/Soviet_Images ... _ARMOR.HTM

Czy może ktoś miał styczność z tą konwersją?

Przepraszam że psuje humor ale polskie t-55 miały chyba inne siatki z tyłu.

PS. Marku może masz zdjęcie jak wyglądały siatki z tyłu w polskiej t-55 ?

Edytowane przez Gość

Wiem ze jest na pewno bledow ale to jest moj pierwszy wspolczesniak od wielu, wielu lat dlatego nie chce przesadzic i po prostu go zbudowac, i tylko w malowaniu polskim, bo ruska czy irakijczyka budowac nie bede. Moze nastepnego zrobie merytorycznie poprawnie.

Przeglądając allegro znalazłem zestaw t-55 z konwersją do Meridy http://www.aefdesigns.com/Soviet_Images ... _ARMOR.HTM

Czy może ktoś miał styczność z tą konwersją?

Przepraszam że psuje humor ale polskie t-55 miały chyba inne siatki z tyłu.

PS. Marku może masz zdjęcie jak wyglądały siatki z tyłu w polskiej t-55 ?

Konwersja CMK do meridy nie jest z byt dobra i strasznie droga i to nie jest Merida tylko Klavido czy jakos tak. Lepiej zrobic wlasnego :skracza: ale to wymaga duzo czasu.

Byla to siatka w typie ogrodowej , gdzieś o oczkach3-4 centymetrowych. Klapy były troch inne te na modelu są typowo czeskie. Nie jestem w stanie was wspomóc materiałami ( pożyczyłem je koledze a on na razie siedzi w Anglii . Natomiast proponuje zakupienie dwóch książeczek wydawnictwa Rossa-graf nr11 i 12 o T-55 i T-55A . Świetna publikacja. I to są wersje typowo Polskie.Adres strony o konwersji nie chce się otworzyć wiec o nim się nie wypowiem.

I to jest to . Powiedz mi jeszcze ile to kosztuje i jak toto zdobyć sam chętnie się do tego bym przytulił. To raz. Po drugie w bastionie maja jeszcze jak się nie mylę BLG-67bez mostów a to jest tez podwozie T-55.Jak by co to prosze o telefon 600239 720