Dumo Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Panowie mozecie mi doradzic jakie kolorki sa do niego potrzebne? Chodzi o malowanie: polskie kamo, najlepiej Vallejo AIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradoo Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Polskie kamo to kolor BYLE JAKI CZYLI KHAKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Stroju malował T55. Może coś da się podpatrzeć w jego warsztacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Bede w sklepie modelarskim pod koniec tygodnia to kukne, potrzebuje 3 kolorki do modulacji od vallejo air. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Fajna robota . Zastanawia mnie tylko dlaczego z takim uporem używasz określenia "tetetka" Pistolet Tokariewa był jedynym w swoim rodzaju i z nim było związane określenie tetetka. Nie bardzo rozumiem co ma z nim wspólnego czołg T-55 czy jakikolwiek inny T. Przecież tam było 2x T czyli TT, a tu raz. To tak jakby np. na Moskwicza używać określenia "merol" bo też na "M" jak i Mercedes. Przepraszam, za ten wtręt, ale wkurza mnie takie mieszanie pojęć. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Października 2011 Autor Share Napisano 9 Października 2011 Dzieki Kapralu to jest nazywnictwo moje i moich znajomych z grupy ugadane jeszcze za mlodu: t-34, t-28, t-55, t-62 [tetetki] krolewski tygrys [krolewiec] panzerspahwagen [puma z pakiem] Jest jeszcze wiele innych i troche ludzi z forow zaczelo to uzywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 10 Października 2011 Share Napisano 10 Października 2011 Dumo, czym innym jest używanie dziwnych określeń, że tak powiem prywatnie, a czym innym na szerszym forum. Dotychczas spotkałem się z nazywaniem czołgów serii "T" mianem "teciaków". Nazwa ta przyjęła się powszechnie. Sam tego określenia też czasami używam, bo wydaje mi się, że nie wiąże się z żadnym innym pojazdem lub przedmiotem. Ostatni argument najmniej mnie przekonuje, sam wiesz, że mamy dziwny dar tworzenia "nowomowy" np. słynny "czasowstrzymywacz" i temu podobne które potem zakorzeniają się jak chwasty w języku codziennym. Uprzedzając pytanie, nie, nie jestem polonistą . A Twój teciak wygląda naprawdę "mocno". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 10 Października 2011 Autor Share Napisano 10 Października 2011 Kurde a chcialem wlasnie zapytac czy jestes humanista :P Wiesz jak jest kazdy nadaje inne przydomki dla swoich upodobanych rzeczy. T-55 budowa zakonczona w nastepnym tygodniu malowanie.... chwilowy problem z kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Kable dorobione niektore blachy poprawione, koniec budowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Dumo zanim pomalujesz mógłbyś zdjęc wieżę i zrobić zdjęcia tych przewodów idących do zbiorników? Widac jak whodzą pod wieżę a co dalej? Robota pierwsza klasa. Nie mogę doczekać sie zdjęć z malunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Krzysiu, kable ida tak jak trzeba sprawdzalem po roznych fotkach tetek, co inneT-55 to przewody ida troche inaczej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Sorki źle to może napisałem. Chodziło mi o to żeby zobaczyć jak je zrobiłeś bo jak sobie kupię ten model to będę wiedział jak je puścić. Nie miałem na myśli że coś jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 A ww jakich barwach tego teciaka będziesz robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Wiesz co tutaj Ci model moj nie jest potrzebny Jest od groma dokumentacji tego czolgu, wystarczy wygooglowac i masz wszystkie informacje. A ww jakich barwach tego teciaka będziesz robił. Barwy oczywiscie polskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Niby racja, ale zawsze warto lepszych podpatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Niby racja, ale zawsze warto lepszych podpatrzeć. Milo mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Dumo to tutaj Cie muszę cholernie zasmucić . Jak już Ci pisałem na początku ze będziesz miał sporo przeróbek , bo to reprezentuje sobą tamijka to wersja rosyjska w Polsce nie używana . W paru relacjach wytykałem błędy popełnione przez modelarzy i dalej apiać to samo Proponowałbym Ci pomalować na wersje rosyjska lub iracka ewentualnie czeska-lepiej do nich pasuje . Bo do polskiej ma się jak piesc do nosa . Sam piszesz ze dokumentacji jest od groma a widzę ze sam się z nią niezbyt dokładnie zapoznałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 (edytowane) Przeglądając allegro znalazłem zestaw t-55 z konwersją do Meridy http://www.aefdesigns.com/Soviet_Images ... _ARMOR.HTM Czy może ktoś miał styczność z tą konwersją? Przepraszam że psuje humor ale polskie t-55 miały chyba inne siatki z tyłu. PS. Marku może masz zdjęcie jak wyglądały siatki z tyłu w polskiej t-55 ? Edytowane 12 Października 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Wiem ze jest na pewno bledow ale to jest moj pierwszy wspolczesniak od wielu, wielu lat dlatego nie chce przesadzic i po prostu go zbudowac, i tylko w malowaniu polskim, bo ruska czy irakijczyka budowac nie bede. Moze nastepnego zrobie merytorycznie poprawnie. Przeglądając allegro znalazłem zestaw t-55 z konwersją do Meridy http://www.aefdesigns.com/Soviet_Images ... _ARMOR.HTMCzy może ktoś miał styczność z tą konwersją? Przepraszam że psuje humor ale polskie t-55 miały chyba inne siatki z tyłu. PS. Marku może masz zdjęcie jak wyglądały siatki z tyłu w polskiej t-55 ? Konwersja CMK do meridy nie jest z byt dobra i strasznie droga i to nie jest Merida tylko Klavido czy jakos tak. Lepiej zrobic wlasnego :skracza: ale to wymaga duzo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Byla to siatka w typie ogrodowej , gdzieś o oczkach3-4 centymetrowych. Klapy były troch inne te na modelu są typowo czeskie. Nie jestem w stanie was wspomóc materiałami ( pożyczyłem je koledze a on na razie siedzi w Anglii . Natomiast proponuje zakupienie dwóch książeczek wydawnictwa Rossa-graf nr11 i 12 o T-55 i T-55A . Świetna publikacja. I to są wersje typowo Polskie.Adres strony o konwersji nie chce się otworzyć wiec o nim się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Dumo teciak stoi w muzeum w Kołobrzegu a i w Bastionie tez go chyba maja.Tak ze odwiedź obie instytucje z aparatem i będzie po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 W kolobrzeskim muzeum nie ma T-55 i na bastionie byl przez jakis czas zaopatrzenowiec na podwoziu t-55 ale sprzedali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Wiem że konwersja CMK nie jest konwersją na Meridę ale chodziło mi o ten zestaw http://www.hobbyeasy.com/en/data/39068.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 I to jest to . Powiedz mi jeszcze ile to kosztuje i jak toto zdobyć sam chętnie się do tego bym przytulił. To raz. Po drugie w bastionie maja jeszcze jak się nie mylę BLG-67bez mostów a to jest tez podwozie T-55.Jak by co to prosze o telefon 600239 720 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 (edytowane) 140,54 zł pocztą lotniczą z HonkKongu. Edytowane 13 Października 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi