radzio_f Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Witam. Ogólnie ładnie i czysto lecz ... nie zmatowiłeś modelu, okropnie się błyszczy nawet koła, wygląda to jakby dopiero wyjechał z myjni porządnie nawoskowany i wypolerowany, na pierwszym zdjęciu widać krzywo przyklejone zbiorniki paliwa, chropowata powierzchnia malarska i widać w niektórych momentach wcięte w lakier paprochy , wiatrochron odstaje od bryły kadłuba, wash jak dla mnie w porządku, kalki też niczego sobie. Model oceniam na 4 Pozdrawiam, Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Samolot powinien być błyszczący, także to jest OK Karol! W oryginale farba się nawet nazywała Dark Sea GLOSS. Aczkolwiek błyszczące opony to faktycznie fuszerka. Podobnie te czarne pasy na skrzydłach powinny być matowe. To gumowe dywaniki naklejone na skrzydła. Przy okazji - zapomniałeś nałożyć mały kawałek tego "chodnika", stopień przy kadłubie! Zmatowienie takich rzeczy to nie problem, matt bezbarwny i pędzelek powinny sprawić się. Co do podwójnego zbiornika i kompletu rakiet, to pisałem o tym. Błąd w F4U-1D. No chyba, że pokażesz mi fotkę takiej konfiguracji. Na lewym skrzydle któraś ze środkowych rakietek chyba nie jest zupełnie równolegle z pozostałymi? Kółko ogonowe powinno być raczej wysokie, a wydaje mi się że wkleiłeś niskie. Samolot z natury jest bardzo jednolity, także można by było dać wnęki podwozia na IG, choć to nie błąd. Podobnie wloty w natarciu skrzydeł. Ale błędem jest niebieski pod owiewką kabiny. Ten fragment powinien być matowy czarny. Na czerwono korki wlewów paliwa... Po naklejeniu kalek warto by było odtworzyć zasłonięte światło na dolnej powierzchni skrzydeł. Brakuje świateł pozycyjnych na końcówkach skrzydeł. Wypadałoby też jakoś zamarkować niebieskie światła do lotu w formacji na górnej powierzchni skrzydeł. Trochę by to urozmaiciło model, a tak wygląda jak wykuty z jednego kawałka. Ogólnie poprawnie wykonany model, ale bez rewalacji i nie widać w nim dbałości o detale. Widać, że konczyłeś go chyba "na siłe"... Przy mocnym oświetleniu (ostatnie zdjęcie) wash wygląda też na trochę niechlujnie naniesiony (ogon i stateczniki). Mam nadzieję Karol, że nie zostawisz tematu maszyn alianckich i byc może do zobaczenia w następnym projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 a o jakim kawałku na kadłubie mówisz? Przy kadłubie, na skrzydle. Ciekawe, że w -1A jest nalepka. Może na -1D nie było??? Tu widać, pod flagami zwycięstw:http://www.ratomodeling.com/references/f4u_bu17995/target66.html Można ten mały fragment spokojnie malnąć czarnym matem, bo jest zaznaczony na strukturze skrzydła. Zresztą w ogóle pas najlepiej by było chyba trysnąć czarnym matem już po zawerniksowaniu na błysk zamiast używać kalki. Ja miałem tak zrobić w Smerze/Hellerze i ... zapomniałem! Kółko jest OK, niskie jest na dodatkowej wyprasce w -1A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Podwieszenia są możliwe, ale historycznie raczej nieuzasadnione. W wielu samolotach nie było wszystkich, lub niektórych elementów antypoślizgowych. Nie wiem jak w Twoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Witam Koledzy wymienili już główne niedoskonałości. Mnie najbardziej rażą te świecące opony i krzywe zbiorniki. Poza tym model mi się podoba. Tak jak i cały wasz projekt koledzy Powodzenia w kolejnych projektach! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Września 2011 Share Napisano 21 Września 2011 Możesz potraktować washem felgi kół i wgłębienia na kalkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 coś jeszcze widzicie? Skoro koniecznie chcesz wiedzieć, to uległeś modnej ostatnio, nie wiedzieć czemu, manierze promienistego montowania masztów antenowych w miejscach, gdzie były zwyczajnie pionowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi