Moses Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Taki szybki projekcik, prosto z pudła Hughes MD-500 להטוט (Trick) z dywizjonu "Defender" IDFu. Maszyna w malowaniu z okresu misji w Libanie w latach 80 tych ubiegłego wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Moim skromnym zdaniem skopałeś troszkę kolor. Jest zbyt mało musztardowy jak na śmigłowiec IDF. Inna rzecz to to, że górne okienko powinno chyba być zielone a tylne drzwi często były zamalowywane do połowy bo z tego co pamiętam mieściła się tam aparatura. Niewątpliwie plus za temat. Sam mam ten model w planach i w podobnym malowaniu, ale jeśli porównywałeś wypust Academy z oryginałem wiesz jak dużo w środku trzeba zmienić żeby toć to przypominało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 MD-500 do Izraela trafiały pomalowane na brązowo (FS30099) i w takim malowaniu brały udział w działaniach przeciw Syryczykom w Libanie. Dopiero późnie w okolicach lat 90tych otrzymały "musztardowo brązowe" malowanie (FS30145) literę V do szybkiej identyfikacji oraz zamalowane do połowy okno. Więc jest wsio ok Szybki zielone dojdą, na razie eksperymentuje z niekryjącymi lakierami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Nie ma co eksperymentować tylko kupić Gunze H zielone przeźroczyste. Zmalowaniem mnie złapałeś. Sprawdziłem, w instrukcji Sky'sDecals jest błąd bo podają do obu wersji tą samą mieszankę H110 i H119. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Opierałem się na publikacji "Scale Aircraft Monographs - Camouflage and Markings No.4 - The Israeli Air Force vol.2 - 1967-2001". Co do przeźroczystej farbki to mam Tamiyę, tylko muszę dojść jak i czym najlepiej rozcieńczyć, i czy koniecznie trzeba malować aero ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Aero pomaga bo równo nakładasz warstwę. Możesz też ewentualnie moczyć i dać jej (szybce) obcieknąć. Możesz też spróbować rozcieńczyć ją dość mocno rozcieńczalnikiem z opóźniaczem i tak malować (kilka warstw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Bardzo fajny temat i nieźle wykonany model Szkoda, że nie pokusiłeś się o jakieś przebarwienia górnych powierzchni. Po przeanalizowaniu dość sporej ilości zdjęć maszyn IAF można stwierdzić, że maszyny w Izraelu lubią dość szybko płowieć. Ehhh kiedy ja wreszcie mocniej siądę do mojego Yanshufa Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drinkman Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Nie to żebym się czepiał,ale w 35 byłby jeszcze fajniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Bardzo fajny temat i nieźle wykonany model Dziękuję Szkoda, że nie pokusiłeś się o jakieś przebarwienia górnych powierzchni. Po przeanalizowaniu dość sporej ilości zdjęć maszyn IAF można stwierdzić, że maszyny w Izraelu lubią dość szybko płowieć. Ależ nie prawda, pokusiłem się, ale nie wyszło Próbowałem metodę podpatrzoną w pisemku SM. Na czarny podkład rozcieńczony kolor bazowy, na to rozjaśniony bazowy, nakładany panelami, a na koniec ton dwa jaśniejszy kolor niż bazowy, mocno rozcieńczony. Gdzięś jednak popełniłem błąd, albo za mało rozjaśniłem bazowy, albo za gęsta była ostatnia warstwa. Uważam żę metoda ta jest o niebo lepsza od preshadingu, więc będę starał się ją doskonalić bo fajne efekty można uzyskać Ehhh kiedy ja wreszcie mocniej siądę do mojego Yanshufa Proponuję ASAP Nie to żebym się czepiał,ale w 35 byłby jeszcze fajniejszy Mam małe mieszkanie, a 35 są duże, jak bym zrobił jeden w 35 to musiałbym konsekwentnie dalej też działać w 35 Dlatego chwilowo poprzestanę na 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 mnie się podoba i mojej żonie też :P w historie, malowanie etc się nie będę wgłębiał bo po prostu jej nie znam :P czekam na kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Uważam żę metoda ta jest o niebo lepsza od preshadingu, więc będę starał się ją doskonalić bo fajne efekty można uzyskać Na pewno jest lepsze od preshadingu, choć ten również ma swoje zalety. Przede wszystkim daje możliwość uzyskania naprawdę intensywnego koloru bazowego w miejscach, które by nie wypłowiały. Ja stosuję obie metody naprzemiennie. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rizzi GT Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Fajna galeria. Może mnie zmotywuje do skończenia mojego izraelskiego Defendera w wersji "Lahatoot" (ta późniejsza musztardowa). Żeby wyszedł w miarę wiernie trzeba sporo dołożyć. Pomijając kolor i zamalowane szyby o których mowa wyżej, wzbogacić trzeba belkę ogonową i przerobić kabiny. Natomiast szybka nad drzwiami z tyłu jest całkowicie zaślepiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Października 2011 Autor Share Napisano 4 Października 2011 Kilka nowych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi