powerpablo Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 Witam. W ramach odpoczynku od Peugota 206 postanowiłem wsiąść na warsztat model, który chodził mi po głowie od bardzo długiego czasu. I takim sposobem na warsztat trafił model Aoshimy Subaru Impreza WRX STi i posłuży jako baza pod przebudowę na auto rajdowe. Co za tym idzie czeka mnie od groma i ciut ciut roboty :P Na ile moje umiejętności i doświadczenie modelarskie pozwoli będę chciał się zbliżyć do celu czyli osiągnąć takie coś: źródło fotki - internet A to model do modyfikacji, mały in-box tradycyjnie: Do modelu zaprojektowałem kalki (mam nadzieję, że dobrze wszystko wyjdzie i będą pasować) Do modelu zapożyczę felgi z Nissana Silvi S15 mam nadzieję że dużo przeróbek nie będzie i są odpowiednie: I trochę gratów, które chciałbym wykorzystać w trakcie budowy: Czekam jeszcze na zestaw blaszek dedykowany do tego modelu Hobby Design pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandi Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 A na czym to kolega wykonuje białe kalki? Jak dla mnie projekcik całkiem spoko. Czekam na fotki z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 2 Października 2011 Autor Share Napisano 2 Października 2011 kalki zaprojektowałem sam natomiast drukiem zajął się kolega z forum. Za co bardzo dziękuję Panu Sławkowi. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 No, no, będzie grubo Zasiadam na widowni, coś czuje że będzie się działo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 2 Października 2011 Share Napisano 2 Października 2011 Ja też się czaję. Powodzenia! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Jak mocniej przysiądziesz do polerki (na co mam ogromną nadzieję ) to będzie piękny! Życzę powodzenia i z przyjemnością będę zaglądać. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 3 Października 2011 Share Napisano 3 Października 2011 Ambitnie czekam na postępy, będę obserwował Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 No w końcu!! Czekam na budowę - miejsce w pierwszym rzędzie zajmuję!! Trzymam kciuki za budowę!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Z przyjemnoscia bede sledzil ten warsztat. Powodzenia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 4 Października 2011 Autor Share Napisano 4 Października 2011 Miło mieć wielu zwolenników warsztatu ale muszę uprzedzić Was drodzy koledzy, że aktualizacje trochę się przeciągną ale na pewno będą. Czekam jeszcze na dodatki do tego modelu firmy Hobby Design i prace ruszą po skończonym zaczętym innym warsztacie. Sorki i potraktujcie to jak swego rodzaju zapowiedź pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Jeden z moich ulubionych samochodów się zapowiada. Kibicuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2012 Witam po bardzo długiej nieobecności w tym wątku. Prace ruszyły nad projektem ale najpierw pokaże zestaw waloryzacyjny, który zechce użyć w budowie modelu. Pracę nad modelem podzieliłem na 3 etapy: Etap I - karoseria Etap II - podwozie Etap III - wnętrze Z racji tego, iż w każdym etapie pracy będzie dużo przeróbek nie skupię się wyłącznie na jednym etapie lecz będę przechodził z jednego do drugiego. Wiąże się to z dużą ilością przymiarek: np. kasta do klatki bezpieczeństwa itp. Po prostu chcę uniknąć uszkodzenia wykończonego elementu. Czyli na pierwszy ogień poszła kasta: Zacząłem od małej przymiarki: Elementy kasty, które trzeba przerobić: I w ruch poszedł tylni zderzak, gdzie trzeba by się pozbyć zaznaczonej części zderzaka: oryginał: a tu już poszła maszynka w ruch: następnie wkleiłem kawałek polistyrenu, zalałem klejem CA i po szpachlowałem szpachlą dwu składnikową TAMIYA w między czasie zapożyczyłem wlot powietrza na dach od modelu Subaru Imprezy WRC z 2005, który również wymaga drobnej przeróbki i zamontowania go na kaście (z wymiarowanie i wiercenie otworów pod kołki montażowe wlotu) tak to wygląda w oryginale z góry i wstępne prace nad tylną lotką nad szybą i w między czasie w pracy dodrukowałem sobie zapasowe kalki w razie co.... c.d. niebawem.... pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 O kurde to ja się rękoma i łokciami przepycham do pierwszego rzędu i również obserwuje... nie dość że moja ulubiona wersja subaru to jeszcze Kena Blocka Zapowiada się grubo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkaluza Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Ustawiam się w kolejce do pierwszych rzędów. Fajny Projekt Bardzo Mocno Kibicuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 19 Stycznia 2012 Share Napisano 19 Stycznia 2012 Mam nadzieję, że w rzędzie znajdzię się i dla mnie miejsce, kupił tylko ktoś popcorn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Dzięki panowie za kibicowanie...... No to daję dalej...powoli bez parcia :P Ciąga dalszy zmagań z elementami kasty. Tylna lotka poszła pod pilniczek i zostały zeszlifowane przetłoczenia by kształt był ładnie zaokrąglony: Pierwsza fotka pokazuję zeszlifowany jeden kancik z drugi nie. Oraz jak to się mówi "pod skalpel" poszedł przedni zderzak, tu się pozbyłem szwów oraz zaślepek spryskiwaczy reflektorów przednich oraz zaślepić muszę otwory pod rejestracje. Otwory zalałem klejem CA. Elementy dostały po cienkiej warstwie białego podkładu dla uwidocznienie miejsc do poprawki. Jak widać jest ich nie mało :-| Ciąg dalszy obróbki zderzaka i wyprostowanie "dyfuzora" I na koniec delikatne szpachlowanie - tradycyjnie szpachla dwuskładnikowa. teraz poczekam na wyschnięcie szpachli i powtórzę zabieg z podkładem dla dalszych ewentualnych poprawek i korekt. c.d. n. ... pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Aż mi kopara opadła z wrażenia. Super pomysł z tym Subaru, bardzo lubię tą furę i mam nadzieję że będzie on perfekcyjny Powodzenia w dalszej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Podziwiam robotę. Zapowiada się super Impreza;D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
u4an Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Ładnie będze :iwo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 22 Lutego 2012 Autor Share Napisano 22 Lutego 2012 Witam szanownych kolegów.... A więc do rzeczy: Tak więc jestem na Etapie I - kasta. Dalsza część obróbki zderzaka przedniego. Dokładnie skupiłem się na obróbce tej czarnej części, która posiada wlot do chłodnicy oraz halogeny. Miejsce w których są halogeny muszę zaślepić. Do tego posłużą mi kawałki arkusza polistyrenu o grubości ok 1,5 mm i ok. 0,5 mm. Pracę zacząłem o zeszlifowania wypustek do montażu halogenów by powierzchnia była równa przed przyklejeniem zaślepek. Następnie z taśmy maskującej zrobiłem szablon w/w zaślepek. Potem kawałek nakleiłem na arkusz polistyrenu i wyciąłem element, potem drugi lecz w lustrzanym odbiciu na drugą stronę. Delikatnie oszlifowałem te elementy i przykleiłem w miejsce pod nie wyznaczone. Po przyklejeniu i przymiarce do zderzaka pod szlifowałem by wyrównać - zlicować z resztą zderzaka by ładnie to wyglądało. Potem przyszła kolej na delikatnie zaakcentowanie tych zaślepek. Wyciąłem z arkusza polistyrenu 0,5mm grubości paski o szerokości ok. 1mm i nadając im kształt dokleiłem po dwa kawałki na zaślepkę. Całość pod szlifowałem nadając kształt. W między czasie usunąłem poprzeczną podpórkę w centralnym wlocie powietrza. Kolejnym elementem, który muszę dorobić jest to dyfuzor pod zderzak. I tu również wykorzystam arkusze polistyrenu odpowiednio o grubości ok. 2mm i 1,25mm. Prace zacząłem od odrysowanie na kartonie kształtu tego dyfuzora i po przymiarkach odrysowałem go na polistyrenie o grubości 2mm i wyciąłem. Po przymiarkach przyszła kolej na wycięcie kolejnego elementu z arkusza 1,25mm o innym kształcie by wypełnić lukę między większym elementem dyfuzora a zderzakiem. Po wycięciu skleiłem dwa elementy na klej CA. Po wyschnięciu pozostała mi obróbka ręczna na nadaniu odpowiedniego kształtu aby ładnie współgrał ze zderzakiem. A tak zderzak wygląda z dodatkowymi elementami Kolejnym etapem prac przy kaście były lusterka. I tutaj jak wspomniałem wcześniej do konwersji przy budowie tego modelu posłużą mi lusterka z innej Subarynki (Subaru Impreza WRC 2005 - Tamiya). Praca zacząłem od odcięcia ze fabrycznych lusterek tych trójkątów przy drzwiach. Obrobione zostały przyklejone do kasty w miejscach gdzie ich miejsce, od spodu zalane klejem CA by wzmocnić miejsce łączenia, oraz nawierciłem otworki pod montaż lusterek. Kolejnym krokiem zmagań nad lusterkami, to nadanie im odpowiedniego kształtu. Szlifując pilnikiem zaokrągliłem te miejsca, które wg mnie powinny być obłe i delikatnie je skracając. Zmieniłem też miejsce ich mocowania do w/w trójkątów. Potem nawierciłem otworek, w każdym z nich i zaadoptowałem drucik i wkleiłem na klej CA. Takie rozwiązanie ułatwi mi montaż lusterek po polerce w odpowiednim miejscu, oraz bądż co bądż malowanie i dalszą obróbkę elementu. A tak to wygląda: Jest to obróbka wstępna, tak więc po pryśnięciu podkładem wyjdą jeszcze miejsca do poprawki tudzież szpachlowania. W kolejnej aktualizacji mam zamiar pokazać zmagania nad przeróbką tylnego spojlera. c.d.n. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Piszesz, że wycinasz szablony z kartonu i przenosisz na płytki poli. Czy nie wystarczyłoby wyciętych form wzmocnić klejem CA? Po nasączeniu tym klejem, karton obrabia się jak plastik i przy malowaniu pozostawia podobną powierzchnię. Chyba, że o czymś zapomniało mi się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Hej... A tym czasem to co, zrobiłem z tylnym spojlerem. Na początek przymiarka Tamiyowskiego spojlera do kasty... Na pewno spojler trzeba skrócić z wysokości o jakieś 2-3mm oraz poszerzyć w stronę oszklenia tylnej klapy też o ok 3-4mm. Zająłem się pierw górnym płatem spojlera. Do poszerzenia posłużą mi arkusze polistyrenu o grubości ok 2mm. W tym celu wyciąłem dwa długie paski na ok ponad 1mm. Przyklejanie pasków było na kilka etapów, gdyż za jednym zamachem jak to potocznie się mówi by nie wyszło. Kleiłem CA górną część spojlera a potem po wyschnięciu profilowałem ramiona do kształtu spojlera. Czynność tą powtórzyłem do naklejenia kolejnego paska. Dolną część spojlera też należy przerobić w tym celu odciąłem część elementu za pomocą Tamiyowskiego scribela Następnie od czoła - strony oszklenia tylnej klapy podkleiłem paski polistyrenu, oraz odciąłem część elementu by był bardziej płaski. Kolejnym krokiem przeróbki było oklejenie z górnej strony cienki arkusik polistyrenu dla wyrównania powierzchni. Elementy zostały wstępnie obrobione i przymierzone do siebie czy wszystko pasuję. W kolejnej aktualizacji nadal pokażę zmagania nad tym elementem, gdyż jeszcze sporo pracy mnie czeka. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powerpablo Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Witam. Zacznę od przykrej sytuacji. A miano wicie zostałem bez tylnego spojlera, gdyż jak przeróbka Hellera jak i Tamiyowski spojler uległ zmieszczeniu Został rozdeptany a druga część, gdzieś się zawieruszyła (brak drzwi w pokoju). Tak więc rozglądam się za czymś co mogło by się nadawać do wykorzystania w tym kierunku. Jest też opcja zamówienia zestawu HD ale trochę przy bogato - sam nie wiem :-/ Pomyślimy a tym czasem zaprojektowałem "splitter" - dyfuzor przedni. Wykorzystałem do tego część płyty pod silnik oraz zderzak przedni by odrysować mniej więcej kształt tego elementu. Następnie wyciąłem z arkusza polistyrenu i obrobiłem. "splitter" jest jeszcze nie skończony a w między czasie zabrałem się za dosztukowaniem nadkoli a dokładnie wypełnieniem ich między podłogą a karoserią. W tym celu z kawałka kartoniku wyrysowałem szablony i po kilku przymiarkach przeniosłem na arkusz polistyrenu. Po wycięciu nadałem im odpowiedni kształt by ładnie się ułożyły w docelowym miejscu. Ołówkiem odrysowałem w jakich miejscach należy przykleić dokładki i przykleiłem na CA. Następnym etapem obróbki było nadanie odpowiednich kształtów szlifując pilnikiem krawędzie nadkoli by ładnie pasowały w karoserii oraz zaszpachlowanie przejścia z doklejonych nadkoli: W poczekaniu na wyschnięcie szpachli postanowiłem pogłębić linie podziału oraz zmatowienie kasty - przygotowanie pod podkład: Na razie to tyle... pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Fajna rzeźba. Powodzonka w dalszej budowie i czekam na finał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciol Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Co to za szpachla że jest żółta? Do finału pewnie dość daleko, ale widzę, że Ci to sprawnie idzie, powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi