wielkamucha Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 No, całkiem bzzz, całkiem bzzz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Jestes pewien, ze czesc podwodna "Poli" byla pomalowana Rosso Mattone, a nie Verde Scuro Antivegetativo? Patrzac na wszystkie inne okrety Regia Marina z tego okresu, raczej uzywano zielonego koloru. Widac go na zchowanych kolorowych zdjeciach "Vittorio Veneto" z okresu zlomowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 Cóż fakt faktem, że zasugerowałem się większością rysunków i planów na których przedstawiono malowanie na Rosso Mattone. Aczkolwiek w Profilach i niektórych stronach poświęconych RM rzeczywiście okręt poniżej linii wodnej jest malowany na Verde Scuro Antivegetativo. Dojrzewałem do decyzji o przemalowaniu a Twój głos rozwiał moje wątpliwości. Dzięki Warka Bear za sugestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Warka Bier wyrasta nam na Męża Opatrznościowego Wcześniej był jednym z tych co spowodowali, że praktycznie od nowa buduję Gryfa, a teraz Ty przemalowujesz Polę Ale to tylko z korzyścią dla wszystkich A Pola prezentuje się zacnie, śledzę warsztat na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 @Marwaw Warka Bier wyrasta nam na Męża Opatrznościowego. Wcześniej był jednym z tych co spowodowali, że praktycznie od nowa buduję Gryfa, a teraz Ty przemalowujesz Polę ... Dobre! Ktos musi nad Wami czuwac! @Alex304 Cóż fakt faktem, że zasugerowałem się większością rysunków i planów na których przedstawiono malowanie na Rosso Mattone. Aczkolwiek w Profilach i niektórych stronach poświęconych RM rzeczywiście okręt poniżej linii wodnej jest malowany na Verde Scuro Antivegetativo. Gwoli wyjasnienia: ja tez zderzylem sie z tym tematem. Trumpeter zaleca uzycie farby czerwono-brazowej do malowania "Romy". W tym samym kolorze wykonano czesc podwodna w modelu 3D do filmu "Regia Nave Roma - le ultime ore" : tytul z polskim lektorem "Pancernik Roma - Ostatni Rejs". Duzo wypisuje sie n/t na wloskich forach. Niestety nie znam tego jezyka. Zmuszony jestem korzystac z pomocy przyjaciol mieszkajacych w pieknej Italii. Tak sie sklada, ze jeden z nich mieszka w Triescie. W tamtejszym muzeum morskim znajduja sie oryg. plany "Romy" i przepiekny model tego pancernika. Czesc podwodna pomalowana jest na zielono! Moj znajomy poprosil o wyjasnienie mocno posunietego w latach pracownika muzeum, ktory stwierdzil autorytatywnie ze w owym czasie do malowania wszystkich okretow uzywano Verde Scuro Antivegetativo. Hachette wydaje we Wloszech model RN "Roma", ktory jest malowany z uzyciem Verde Scuro Antivegetativo. Jak juz wspomnialem, kolorwe zdjecia "Vittorio Veneto" tez pokazuja ten kolor. Zakladam zatem, ze "dziadziunio" z Triestu (ktory widzial okrety na wlasne oczy), model w muzeum morskim i Hachette sa blizsze prawdy, niz Trumpeter & Co. W 100% pewnosci jednak nie mam, bo brak jest wiarygodnej literatury w temacie. Wlosi podchodza do swoich przedwojennych konstrukcji podobnie jak my, Polacy. Do dzis nikt nie zszedl do wraku "Romy", choc lezy zaledwie na gl. 750 m. Dobre opracowania wloskich okretow wydano w latch 60-tych. Niestety, dzis sa juz prawie niedostepne, lub potwornie drogie. Verde Scuro Antivegetativo to zielen szmaragdowa, przez ktora przebijaja ziarna czarnego pigmentu. Najlepiej oddaje go Lifecolor UAE 617. W koncu to wloska firma, wiec chyba maja mozliwosc sprawdzenia, jakich pigmentow uzywano. Uff..ale epistola! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2012 Jak to miło dowiedzieć się czegoś ciekawego. Warka Bear dzięki za te informacje. Co do Romy to również dostrzegłem tą rozbieżność w kolorach. Mam podany przez Ciebie film "Regia Nave Roma - le ultime ore" oraz kronikę włoską z przed wojny nakręconą specjalnie dla Duce gdy prezentował Hitlerowi siłę włoskiej floty. Te manewry pokazują przekrój jednostek jakimi dysponowali Włosi i co dla mnie najważniejsze przez kilka sekund widać przepływający przed nimi RM Pola . Obejrzałem Romę proponowaną przez Hachette i ....120 cm no to jest kolos! W załączonym tam filmie widziałem fragmenty opisywanych przeze mnie kronik. Na koniec powiem, że Pola już przemalowana schnie czekając na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Bardzo ładny okręt i szkoda, że trumpeter tak go skopał, bo miałbym na niego ochotę Dużo pracy w niego wkładasz, widać efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 ..jak zaczynałem swoja Pole, to przekopałem full netu i wychodzi na to,iz zielono mi , yyy raczej jej po nizej lini wodnej Niestety nie mam juz linka do forum gdzie omawiano własnie temat o malowaniu okretow floty Włoskiej... PS. z reszta dotyczy to tez naszych transatlantykow budowanych w Italii - tez sa zielone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 Witam po przerwie Alex304, po takim nakładzie pracy włożonym w nadbudówkę, nie przeszkadza Ci ten pokład rufowy z wypukłymi liniami podziału? Biorąc pod uwagę rozmiar modelu, wykonanie "normalnego" deskowania na rufie nie powinno być zbyt wielkim problemem, zwłaszcza po tym co już zrobiłeś (tak, wchodzę Ci na ambicję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniekk Napisano 26 Stycznia 2012 Share Napisano 26 Stycznia 2012 Jakoś nigdy do mnie nie przemawiały modele marynarki wojennej, ale widzę, że czeka cię kawał miłej roboty. Prezentuje się ciekawie. Trzymam kciuki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 Witam Na wstępie dzięki wielkie wszystkim za pochlebne opinie. Staram się staram choć wiadomo nie zawsze wychodzi. Forest napisał: Alex304, po takim nakładzie pracy włożonym w nadbudówkę, nie przeszkadza Ci ten pokład rufowy z wypukłymi liniami podziału? Tak na prawdę to nie i powiem więcej tu akurat to pasuje Ok, Jak już wspominałem POLA zyskała nowe malowanie kadłuba poniżej linii wodnej ale co zauważyłem to fakt iż okręt ma bardzo lekki wznios ku dziobowi. Oczywiście producent jeszcze bardziej utrudniając modelarzowi życie nie pokwapił się o zaznaczenie linii wodnej na modelu i łatwo było się nabrać że biegnie ona równo z pokładem. Musiałem więc lekko skorygować ów "szczegół"... Poza nowym kolorem kadłuba POLA doczekała się kompletu relingów na obu poziomach pokładu. Zacząłem również maskować pokład pod malowanie kadłuba powyżej linii wody. Mam nadzieję że nie za długo zaprezentuję kadłub w pełnej gotowości pod instalowanie wyposażenia pokładowego cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Nooo, teraz zupelnie inaczej wyglada! Prawdziwy cukiereczek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Stycznia 2012 Share Napisano 30 Stycznia 2012 Super wygląda. Jeszcze tylko gwiazdę na stewie dziobowej naklej i będzie jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 31 Stycznia 2012 Share Napisano 31 Stycznia 2012 Ot, szkoda jeno tego drewienka Ale model jest po prostu cymes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Wszystko mi się podoba z wyjątkiem drewnianego pokładu. Nie spróbujesz różnicować koloru desek cienkim pędzelkiem? Niecierpliwie czekam na widok głównej bryły w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Teraz już wiem, jak robić swoją Polę . Zrobisz mu samolocik na przedni pokład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 5 Lutego 2012 Autor Share Napisano 5 Lutego 2012 Witam po przerwie spowodowanej intensywnymi pracami malarskimi nad kadłubem Poli. Teraz już wiem, jak robić swoją Polę . Zrobisz mu samolocik na przedni pokład? Dzięki wielkamucha to motywuje a samolocik pewnie, ze będzie Tak jak wcześniej z doborem odpowiedniego koloru poniżej linii wodnej kadłuba tak i teraz miałem zagłostkę z odpowiednim doborem koloru właściwego kadłuba. Producent sugeruje coś w schemacie malowania ale to można wyrzucić do kosza. Maluję olejami dlatego trochę czasu spędziłem nad porównywaniem odpowiednich odcieni kolorów z wzorem podawanym przez Lifecolor jako UA 613 Grigio Cenerino Chiaro. Mam nadzieję, że udało mi się osiągnąć zamierzony cel. I tak na początku maskowanko: żeby potem dać odpowiedni rzucik Ok, przy następnym wejściu już gotowy kadłub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Grigio Cenerino Chiaro to jasno szary. Porownalem UA 613 ze zdjeciami na monitorze, odcien jest b. podobny. Wyglada dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Witam, Tak jak obiecałem ostatnio zamieszczę dzisiaj trochę fotek już z grubsza ukończonego kadłuba. Malowaniu poddane zostały również inne elementy składowe okrętu i tak na początek - kadłub: Teraz główne elementy wyposażenia: ] ok, no i nie mogłem się powstrzymać co by na sucho zamontować to wszystko w całość To tyle na chwilę obecną. Przede mną szalupy i artyleria pokładowa Pozdrawiam. cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Bardzo ładna "pizza" . Biało-czerwone pasy na dziobowym pokładzie i zielone poszycie podwodzia w połączeniu z szarym kadłubem i wielokolorowym pokładem powodują, że bardzo przyjemnie ogląda się ten okręcik. No, a przy takim wykonaniu... A za to: nalezy Ci się Grande bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Podpisuję się pod bzyczeniem kolegi wszystkimi członkami Ech, piękna jest ta italiańska cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Lutego 2012 Super Moderator Share Napisano 13 Lutego 2012 I ja... i ja... i ja.... Świetna łajba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Duży browarek b.b fajne pływadełko i wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Mi piace questa nave, in particolare un aereo bello!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Witam. No to i Ja dołączę do podziwiających. Oglądam relację z ogromnym zainteresowaniem. Gratulację wykonanie jak dla mnie mistrzowskie. Aż nabrałem ochoty na "pływadełko" Trzeba będzie wyciągnąć z szafy Grafa Spee i spróbować coś zbudować. Czekam na kolejne postępy w budowie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi