Skocz do zawartości

RM Pola 1:350 Hobby Boss

Alex304

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jestes pewien, ze czesc podwodna "Poli" byla pomalowana Rosso Mattone, a nie Verde Scuro Antivegetativo? Patrzac na wszystkie inne okrety Regia Marina z tego okresu, raczej uzywano zielonego koloru. Widac go na zchowanych kolorowych zdjeciach "Vittorio Veneto" z okresu zlomowania.

Cóż fakt faktem, że zasugerowałem się większością rysunków i planów na których przedstawiono malowanie na Rosso Mattone. Aczkolwiek w Profilach i niektórych stronach poświęconych RM rzeczywiście okręt poniżej linii wodnej jest malowany na Verde Scuro Antivegetativo. Dojrzewałem do decyzji o przemalowaniu a Twój głos rozwiał moje wątpliwości.

Dzięki Warka Bear za sugestię.

Warka Bier wyrasta nam na Męża Opatrznościowego Wcześniej był jednym z tych co spowodowali, że praktycznie od nowa buduję Gryfa, a teraz Ty przemalowujesz Polę Ale to tylko z korzyścią dla wszystkich A Pola prezentuje się zacnie, śledzę warsztat na bieżąco.

@Marwaw

Warka Bier wyrasta nam na Męża Opatrznościowego. Wcześniej był jednym z tych co spowodowali, że praktycznie od nowa buduję Gryfa, a teraz Ty przemalowujesz Polę ...
Dobre! Ktos musi nad Wami czuwac!

@Alex304

Cóż fakt faktem, że zasugerowałem się większością rysunków i planów na których przedstawiono malowanie na Rosso Mattone. Aczkolwiek w Profilach i niektórych stronach poświęconych RM rzeczywiście okręt poniżej linii wodnej jest malowany na Verde Scuro Antivegetativo.

Gwoli wyjasnienia:

ja tez zderzylem sie z tym tematem. Trumpeter zaleca uzycie farby czerwono-brazowej do malowania "Romy". W tym samym kolorze wykonano czesc podwodna w modelu 3D do filmu "Regia Nave Roma - le ultime ore" : tytul z polskim lektorem "Pancernik Roma - Ostatni Rejs". Duzo wypisuje sie n/t na wloskich forach. Niestety nie znam tego jezyka. Zmuszony jestem korzystac z pomocy przyjaciol mieszkajacych w pieknej Italii. Tak sie sklada, ze jeden z nich mieszka w Triescie. W tamtejszym muzeum morskim znajduja sie oryg. plany "Romy" i przepiekny model tego pancernika. Czesc podwodna pomalowana jest na zielono! Moj znajomy poprosil o wyjasnienie mocno posunietego w latach pracownika muzeum, ktory stwierdzil autorytatywnie ze w owym czasie do malowania wszystkich okretow uzywano Verde Scuro Antivegetativo.

Hachette wydaje we Wloszech model RN "Roma", ktory jest malowany z uzyciem Verde Scuro Antivegetativo. Jak juz wspomnialem, kolorwe zdjecia "Vittorio Veneto" tez pokazuja ten kolor. Zakladam zatem, ze "dziadziunio" z Triestu (ktory widzial okrety na wlasne oczy), model w muzeum morskim i Hachette sa blizsze prawdy, niz Trumpeter & Co. W 100% pewnosci jednak nie mam, bo brak jest wiarygodnej literatury w temacie. Wlosi podchodza do swoich przedwojennych konstrukcji podobnie jak my, Polacy. Do dzis nikt nie zszedl do wraku "Romy", choc lezy zaledwie na gl. 750 m. Dobre opracowania wloskich okretow wydano w latch 60-tych. Niestety, dzis sa juz prawie niedostepne, lub potwornie drogie. Verde Scuro Antivegetativo to zielen szmaragdowa, przez ktora przebijaja ziarna czarnego pigmentu. Najlepiej oddaje go Lifecolor UAE 617. W koncu to wloska firma, wiec chyba maja mozliwosc sprawdzenia, jakich pigmentow uzywano.

Uff..ale epistola!

Jak to miło dowiedzieć się czegoś ciekawego. Warka Bear dzięki za te informacje. Co do Romy to również dostrzegłem tą rozbieżność w kolorach. Mam podany przez Ciebie film "Regia Nave Roma - le ultime ore" oraz kronikę włoską z przed wojny nakręconą specjalnie dla Duce gdy prezentował Hitlerowi siłę włoskiej floty. Te manewry pokazują przekrój jednostek jakimi dysponowali Włosi i co dla mnie najważniejsze przez kilka sekund widać przepływający przed nimi RM Pola .

Obejrzałem Romę proponowaną przez Hachette i ....120 cm no to jest kolos! W załączonym tam filmie widziałem fragmenty opisywanych przeze mnie kronik.

Na koniec powiem, że Pola już przemalowana schnie czekając na dalsze postępy.

..jak zaczynałem swoja Pole, to przekopałem full netu i wychodzi na to,iz zielono mi , yyy raczej jej po nizej lini wodnej

Niestety nie mam juz linka do forum gdzie omawiano własnie temat o malowaniu okretow floty Włoskiej...

PS.

z reszta dotyczy to tez naszych transatlantykow budowanych w Italii - tez sa zielone

Witam po przerwie

Alex304, po takim nakładzie pracy włożonym w nadbudówkę, nie przeszkadza Ci ten pokład rufowy z wypukłymi liniami podziału? Biorąc pod uwagę rozmiar modelu, wykonanie "normalnego" deskowania na rufie nie powinno być zbyt wielkim problemem, zwłaszcza po tym co już zrobiłeś (tak, wchodzę Ci na ambicję )

Witam

Na wstępie dzięki wielkie wszystkim za pochlebne opinie. Staram się staram choć wiadomo nie zawsze wychodzi.

Forest napisał:

Alex304, po takim nakładzie pracy włożonym w nadbudówkę, nie przeszkadza Ci ten pokład rufowy z wypukłymi liniami podziału?

Tak na prawdę to nie i powiem więcej tu akurat to pasuje

Ok, Jak już wspominałem POLA zyskała nowe malowanie kadłuba poniżej linii wodnej ale co zauważyłem to fakt iż okręt ma bardzo lekki wznios ku dziobowi. Oczywiście producent jeszcze bardziej utrudniając modelarzowi życie nie pokwapił się o zaznaczenie linii wodnej na modelu i łatwo było się nabrać że biegnie ona równo z pokładem. Musiałem więc lekko skorygować ów "szczegół"...

th_P221.jpg th_P171.jpg th_P111.jpg th_P61.jpg th_P51.jpg th_P41.jpg

Poza nowym kolorem kadłuba POLA doczekała się kompletu relingów na obu poziomach pokładu. Zacząłem również maskować pokład pod malowanie kadłuba powyżej linii wody. Mam nadzieję że nie za długo zaprezentuję kadłub w pełnej gotowości pod instalowanie wyposażenia pokładowego

th_P141.jpg th_P71.jpg th_P16.jpg th_P15.jpg th_P1-2.jpg

cdn.

Wszystko mi się podoba z wyjątkiem drewnianego pokładu. Nie spróbujesz różnicować koloru desek cienkim pędzelkiem?

Niecierpliwie czekam na widok głównej bryły w całości.

Witam po przerwie spowodowanej intensywnymi pracami malarskimi nad kadłubem Poli.

Teraz już wiem, jak robić swoją Polę . Zrobisz mu samolocik na przedni pokład?

Dzięki wielkamucha to motywuje a samolocik pewnie, ze będzie

Tak jak wcześniej z doborem odpowiedniego koloru poniżej linii wodnej kadłuba tak i teraz miałem zagłostkę z odpowiednim doborem koloru właściwego kadłuba. Producent sugeruje coś w schemacie malowania ale to można wyrzucić do kosza. Maluję olejami dlatego trochę czasu spędziłem nad porównywaniem odpowiednich odcieni kolorów z wzorem podawanym przez Lifecolor jako UA 613 Grigio Cenerino Chiaro.

Mam nadzieję, że udało mi się osiągnąć zamierzony cel.

I tak na początku maskowanko:

th_P9-1.jpg th_P8-1.jpg th_P7-1.jpg

żeby potem dać odpowiedni rzucik

th_P6-2.jpg th_P5-2.jpg th_P4-2.jpg th_P3-2.jpg th_P2-2.jpg th_P1-3.jpg

Ok, przy następnym wejściu już gotowy kadłub

Witam,

Tak jak obiecałem ostatnio zamieszczę dzisiaj trochę fotek już z grubsza ukończonego kadłuba. Malowaniu poddane zostały również inne elementy składowe okrętu i tak na początek - kadłub:

th_P1050741.jpg th_P1050740.jpg th_P1050739.jpg th_P105.jpg th_P1-5.jpg th_P10-1.jpg

Teraz główne elementy wyposażenia:

th_P1050774.jpg th_P1050773.jpg th_P1050772-1.jpg th_P1050770.jpg th_P1050763.jpg th_P1050747.jpg] th_P17.jpg

ok, no i nie mogłem się powstrzymać co by na sucho zamontować to wszystko w całość

th_P1050790.jpg th_P1050788.jpg th_P1050784.jpg th_P1050783.jpg th_P1050782.jpg th_P1050780.jpg th_P1050778.jpg th_P1050775-1.jpg

To tyle na chwilę obecną. Przede mną szalupy i artyleria pokładowa Pozdrawiam.

cdn

Bardzo ładna "pizza" .

Biało-czerwone pasy na dziobowym pokładzie i zielone poszycie podwodzia w połączeniu z szarym kadłubem i wielokolorowym pokładem powodują, że bardzo przyjemnie ogląda się ten okręcik. No, a przy takim wykonaniu...

A za to:

th_P1050790.jpg
nalezy Ci się Grande

bzzz-bzzz

Witam.

No to i Ja dołączę do podziwiających. Oglądam relację z ogromnym zainteresowaniem.

Gratulację wykonanie jak dla mnie mistrzowskie.

Aż nabrałem ochoty na "pływadełko" Trzeba będzie wyciągnąć z szafy Grafa Spee i spróbować coś zbudować.

Czekam na kolejne postępy w budowie.

Pozdrawiam.