Skocz do zawartości

PZL An-28RM Bryza

dariusz_32

Rekomendowane odpowiedzi

Tak w temacie Bryzy z Broplanu. Producent wysłał naszemu forumowemu koledze Grześkowi taki o to mail (zostałem upoważniony do publikacji jego treści):

Witam,

Niestety nie prowadzę sprzedaży detalicznej. Model Bryzy można kupić lub

zamówić w:

www.aeroclub-models.com

www.aviationmegastore.com

Pozdrawiam

Janusz Brożek

BROPLAN

A w tych sklepach Bryza kosztuje 10 funtów (plus przesyłka) - chore to zupełnie.

A potem producent narzeka, że nie ma zbytu.

Mam tylko nadzieje, że jakaś firma w stylu AJ Model wypuści kiedyś wtryskową Bryzę.

Pozdrawiam

sokol

• 4 weeks later...

Witam!

Ciekawe kiedy panu Brożkowi się tak odmieniło. Jakieś dwa lata temu wysłałem do niego zapytanie i w odpowiedzi dostałem katalog i cennik.

Pozdrawiam

Wymysł

• 3 months later...

Właśnie dostałem "Bryzę". Zakupiona za pośrednictwem "Martoli" (ukłony dla Daniela Lachmana za szybką realizację).

Cóż, model powala ceną. Ale nie zawartością pudełka (no w zasadzie foliowego worka). Postaram się w najbliższym czasie porobić trochę zdjęć wyprasek.

Jednak generalnie mam nadzieje, że powstanie z tego fajny model. Materiał wyjściowy jest

Pozdrawiam

sokol

Kupując model vacu Bryzy, trzeba mieć mocne nerwy. Na początek musimy podjąć decyzję o wydaniu 85 zł na model w skali 1:72. W tej cenie można już dostać porządny model wtryskowy i to w skali 1:48.

No ale urok "Bryzy" z Broplanu polega na tym, że jest ... jest jedyna, niepowtarzalna.

Mocne nerwy przydają się gdy przychodzi paczka z modelem. Za wspomnianą już kwotę otrzymujemy foliowy worek, który zawiera dwie duże i jedną małą wypraskę z białego tworzywa, formowane próżniowo, wypraskę z oszkleniem (też vacu), dwie małe wypraski wtryskowe z elementami podwozia, śmigieł i drobnego osprzętu. Mały arkusik kalkomanii i instrukcje montażu odbitą na ksero zawierającą również schematy malowania.

Schematy malowania producent proponuje dwa:

*An-28RM, 1. Eskadra Patrolowo-Ratownicza Lotnictwa Marynarki Wojennej w Siemirowicach, 1994r., czarna "1022"

*An-28TD, 13. Eskadra Lotnictwa Transportowego w Krakowie, czarna "1003"

jednak różnią się nr taktycznymi (oczywiście poza tak subtelną różnicą jak brak radaru w wersji TD), gdyż oba schematy przewidują pomalowanie samolotu na biały i szaroniebieski z ozdobnymi ciemnoniebieskimi pasami.

Gdy ochłoniemy możemy przyjrzeć się bliżej zawartości woreczka:

Przyglądamy się na początek instrukcji - wydaje się, że nie powinno być większego problemu ze złożeniem na jej podstawie modelu. Jednak warto się zaopatrzyć w jakieś plany, tak aby wiedzieć, jak naprawdę "Bryza" wygląda:

i1.jpg

i2.jpg

i3.jpg

Jakość wyprasek z vacu jest średnia, nie wszystkie linie podziału są odwzorowane, część z nich niestety zanika.

Tak prezentuje się najmniejsza z wyprasek, zawierająca elementy usterzenia:

p1.jpg

p2.jpg

p3.jpg

p4.jpg

Oglądamy następną wypraskę. Tym razem zawierającą kadłub i gondole silników. Przyglądając się wytrasowanym miejscom na oszklenie, stwierdzamy że jest to zrobione niedokładnie: okna są przekrzywione!

p5.jpg

p6.jpg

p7.jpg

p8.jpg

p9.jpg

Z wyprasek formowanych próżniowo zostaje nam jeszcze jedna - z elementami skrzydła i wnętrza. Muszę stwierdzić, że bardzo sprytnie rozwiązano problem sztywności płata w modelu - części są asymetryczne, przez co zachodzą na siebie, zwiększając moim zdaniem sztywność konstrukcji.

p10.jpg

p11.jpg

p12.jpg

W zestawie znajduje się również formowana próżniowo wypraska z przezroczystego tworzywa, zawierająca oszklenie kabiny. Moim zdaniem ten element jest wykonany poprawnie.

p13.jpg

p14.jpg

p15.jpg

Zestawy Broplanu charakteryzują się tym, że do elementów vacu dodawane są elementy formowane metodą wtryskową. W modelu "Bryzy" znajdziemy dwie takie wypraski, z jasnokremowego tworzywa. Zawierają one elementy podwozia, śmigła wraz z kołpakami, zastrzały skrzydeł, elementy lotek, anteny. Wypraski są typowym shortrunem, więc jest na nich sporo nadlewek. Tak prezentuje się jedna z nich (druga jest identyczna):

p16.jpg

Tak jak już wcześniej wspomniałem, producent proponuje malowanie mało bojowe (spadek po czasach ZSRR??) - kolor biały, szaroniebieski z ozdobnymi pasami ciemnoniebieskimi. Czyli prawie samolot pasażerski.

Do tego malowania przygotowany jest arkusik z kalkami zawierający szachownice, nr taktyczne, parę napisów eksploatacyjnych i oznaczenia na drzwi kabiny pasażerskiej. Z powodu słabej jakości proponuje jednak poszukać kalkomanii zastępczych. Jak również proponuje zmienić schemat malowania na szary, używany obecnie w MW.

k1.jpg

Podsumowanie:

Czy warto kupić Bryzę? Myślę, że tak. Pomimo swoich niedoskonałości i prawie zaporowej ceny (myślę, że przy cenie o połowę niższej producent zarobiłby więcej, gdyż znacznie więcej osób by kupiło ten model) jest to póki co jedyny model "Bryzy". I choć będzie wymagał znacznego nakładu pracy, to mam nadzieję, że powstanie z niego coś pięknego.

O np. coś takiego:

bryza.jpg

Ale Casy z Broplanu za 230 zł już nie kupię. Może ktoś się zlituje i zrobi wtryskową.

Pozdrawiam

sokol

PS. Model do kupienia za pośrednictwem Martoli.