Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Długo się wahałem, gdzie umieścić ten warsztat, ale w końcu doszedłem do wniosku, że więcej w tym fiction niż science i powinien być jednak raczej tu, niż w "klasycznym" okrętowym .

Chyba każdy czytał tę książkę, film chyba też wszyscy "zaliczyli" . Wiecie więc, co i jak .

Założenia

th_olymp53045.jpg

I pierwsze podskoki:

th_olymp53032.jpg th_olymp53033.jpg th_olymp53034.jpg th_olymp53044.jpg

Projekt będzie postępował wolno (jest jeszcze parę innych rzeczy), ale będę się starał .

bzzz-bzzz

Napisano

Lordzie, ośmiornicy nie planuję na tym etapie . I obawiam się, że może mi nie wystarczyć umiejętności na zwierzaka...

No, może jakby był mechaniczny...

bzzz-bzzz

Napisano

Ośmiornica wydaje się być akurat łatwa! Trochę Miliputa/ GS/ innej chemii skleconej na kształt macek + nieco drobnych przyssawek i gotowe!

Rozważ ośmiornicę!!!

Napisano

artoor_k, dzięki!

Chcę go jednak zrobić w wersji pływającej/zanurzalnej, więc muszę dać jakiś szkielet w środku, poza tym koncepcja kształtu jest odrobinkę inna, niż proponowana przez Disney'a. Wycinanka na pewno się przyda, choćby w celach poglądowych i do przemyślenia kilku rzeczy. Oczywiście, główne inspiracje czerpałem właśnie z tego projektu

Ukłony dla kibiców, postaram się wrzucić coś niedługo

bzzz-bzzz

Napisano

Zaje... ...te!

Właściwie kształt kadłuba i rozkład urządzeń proponowany przez Amerykanów jest całkiem sensowny i bardziej realny, niż proponowany przez Verne'a (choćby stery zanurzenia na dziobie i rufie - o układzie wnętrza się nie wypowiadam). Chciałem jednak coś odrobinkę innego, bardziej smuklejszego, żeby z bliska też bardziej przypominało rybę, bez tych otworów i drabinek, włazów itd... Oczywiście, wykonując wstępne przymiarki do projektu, przeanalizowałem całość pod kątem funkcjonalności, żeby nie dać plamy...

Model będzie w skali 1/100, powinien odpowiadać ogólnym wymiarom podanym przez Verne'a (70x8m).

bzzz-bzzz

Napisano

Pod kątem realizmu tego okrętu proponuję też zapoznać się z książką Clive'a Cusslera pt "CERBER" w której ten temat jest poruszony.

Tutaj Nautilus na podstawie wyłącznie książki i to w dodatku RC:

http://www.julesverne.ca/jvnautil2.html

A tu ciekawa strona na temat okrętu:

http://www.vernianera.com/Nautilus/

A TERAZ KILKA WERSJI HARDCORE:

Amerykański Nautilus z filmu "Amazing Capitain Nemo:

http://www.iann.net/movies/return_of_captain_nemo/images/nemo_nautilus.jpg

Nautilus z filmu "Liga Niezwykłych Dżentelmenów:

http://www.modelshipmaster.com/products/submarines/nautilus.htm

I wreszcie Nautilus z komiksu "Liga Niezwykłych Dżentelmenów":

http://1.bp.blogspot.com/_U6VaMYE3fYM/T ... utilus.jpg

Napisano

Dobrywieczór!

Żonka śpi, więc postukam trochę w klawisze .

Dzięki za wszystkie linki . Książki Cusslera chyba nie czytałem, ale pewien nie jestem... Z reguły jego książki "odpuszczam" sobie, bo jak dla mnie są trochę "za jednakowe", w każdej Dirk Pitt jest super-herosem, który wszystko wie, wszystko umie i wszędzie i ze wszystkim da sobie radę. Trochę monotonne .

Tutaj Nautilus na podstawie wyłącznie książki i to w dodatku RC:

http://www.julesverne.ca/jvnautil2.html

Tę stronkę i jej odnośniki przejrzałem zanim otworzyłem ten temat, jak tylko przyszedł mi do głowy pomysł na zbudowanie go.
A tu ciekawa strona na temat okrętu:

http://www.vernianera.com/Nautilus/

Strona niezwykle ciekawa, natknąłem się na nią ze dwa lata temu i właśnie informacje i obliczenia na niej zawarte miałem na myśli pisząc o analizie pod kątem realizmu modelu. Wprawdzie wtedy chyba jeszcze nie było tych wizualizacji wnętrza, ale i tak była bardzo inspirująca.
Amerykański Nautilus z filmu "Amazing Capitain Nemo:

http://www.iann.net/movies/return_of_ca ... utilus.jpg

Kiedyś widziałem ten film, produkcja chyba z lat 60/70. Zupełnie "od czapy" , Nautilus miał napęd atomowy, sterowany był dżojstikiem, a do tego baba na pokładzie...
Nautilus z filmu "Liga Niezwykłych Dżentelmenów:

http://www.modelshipmaster.com/products ... utilus.htm

I wreszcie Nautilus z komiksu "Liga Niezwykłych Dżentelmenów":

http://1.bp.blogspot.com/_U6VaMYE3fYM/T ... utilus.jpg

"Ligę" widziałem w TV i o ile sam film był nawet OK., to Nautilus i Kapitan Nemo "nie podpasili" mi . Okręt wyglądał jak z marmuru, z tą gładzią i wielkością bardziej pasował do XXII wieku, niż XIX... No, ale to moje zdanie.

Teraz siedzę i poczytuję sobie "20000 mil..." i zastanawiam się nad szczegółami projektu. Myślałem sobie wcześniej go rozrysować w kompie czy na kartce, ale powstał tylko wstępny plan, z którego obecnie i tak niewiele zostało. Tak więc głównie rysuję sobie w wyobraźni i dużo myślę (to ponoć nie boli ). Część szkieletu już powycinałem i poprzymierzałem "na sucho", aby zobaczyć, jak to wygląda. Powoli zabieram się też do rozplanowania salonu (planuję boczne okna w kadłubie, więc będzie trochę widać), ale nie mogę się zdecydować do końca, gdzie go umiejscowić. Podobnie rzecz się ma z łódką - czy zaznaczyć tylko jej obecność, czy zrobić jako osobny element. Podobnie ze śrubą napędową - najpierw myślałem o jednej, ale jak pooglądałem sobie ten wygaszacz, to parę pomysłów chodzi mi po głowie... No i tak to się toczy...

Fotki dam, jak już zrobię coś, co warto będzie pokazać.

Dobranoc,

bzzz-bzzz

Napisano

Dziś znalazłem , pewnie już znasz:

KLIK

To jeszcze jako inspiracja. Revell wypuścił model Nautilusa kilka lat temu:

KLIK

Napisano
Dziś znalazłem , pewnie już znasz:]
Znam, znam, ale miło, że pamiętasz i pomagasz .

Model Revell'a kiedyś nawet widziałem w Tesco (kiedy było jeszcze HITem ), ale jakoś nie bardzo mi mi się podobał. Dzisiaj podszedłbym do niego inaczej, bo ten wygaszacz bardzo mnie zafascynował . Zastanawiam się, gdzie i czy w ogóle można dostać takie przezroczyste kopułki z plastiku o średnicy 2cm... Na razie zamówiłem sobie serię iluminatorów na stronie RB-Model, jak nie znajdę nic ciekawego, to dam "okna" z płaskimi "szybami".

pozdrawiam,

wielkamucha

• 2 weeks later...
Napisano

Siemanko!

Dotarły do mnie już iluminatory z RB-Model, posiedziałem też trochę przy szkielecie. Moje wizje zaczynają się powoli materializować Niemała w tym zasługa kolegi artoor_k, który podesłał kilka ciekawych pomysłów. Natchnięty twórczo podziałałem trochę, a oto efekty:

Pamiętacie pierwszą prezentację moich planów? Teraz wersja bardziej, powiedzmy, trójwymiarowa (złapane "na szybko" punktowo CA)

th_olymp54008.jpg

I etapy jej realizacji:

1. Śródokręcie

th_olymp54009.jpg th_olymp54022.jpg th_olymp54023.jpg th_olymp54026.jpg th_olymp54060.jpg th_olymp54059.jpg th_olymp54058.jpg th_olymp54055.jpg

W założeniu ma to być główny zbiornik balastowy (ta skrzyniowa konstrukcja w środku), otwarty od dołu, w który będzie można wdmuchiwać powietrze lub je wypuszczać rurką, powodując częściowe za- lub wynurzenie. Skrzynia jest przykryta od góry arkuszem 1mm, w którym wywierciłem otwory do mocowania śrub 8mm - będzie to balast stały. Tak obecnie to wygląda:

th_olymp54073.jpg th_olymp54075.jpg th_olymp54100.jpg th_olymp54102.jpg

2. Rufa

Pierwotnie najpierw zacząłem robić dziób, ale jego konstrukcja wymaga ukończenia salonu, aby można skleić szkielet do kupy, więc... trzeba zacząć "od d... strony" :

th_olymp54013.jpg th_olymp54068.jpg th_olymp54072.jpg th_olymp54071.jpg th_olymp54098.jpg th_olymp54097.jpg

I wstępnie złożone (wszystkie śruby "robią" za balast, poziome są dodatkowo do skręcenia i wzmocnienia całości):

th_olymp54095.jpg th_olymp54094.jpg th_olymp54092.jpg th_olymp54091.jpg th_olymp54087.jpg

3. Kabina sternika - na razie skromniutko.

th_olymp54003.jpg th_olymp54004.jpg th_olymp54005.jpg th_olymp54105.jpg

4. Dziób - pierwsze przymiarki...

th_olymp54016.jpg th_olymp54015.jpg

...i początki salonu.

th_olymp54104.jpg

No i na razie tyle.

Cały czas zastanawiam się, czy dać jedną śrubę, czy dwie. Chodzi mi też po głowie zrobienie oświetlenia, ale raczej chyba sobie odpuszczę - za trudne to dla mnie. Ma ktoś z Was pomysł na dobry klej do wklejenia "szkiełek" w mosiężne iluminatory? W zestawie RB-Model są milimetrowej grubości okrągłe "szybki" z gumowatego tworzywa, wchodzą ładnie na wcisk, ale chciałbym je wkleić na stałe, aby nie puszczały wody, a przy tym nie pobrudzić ich i nie zamglić (jak to się dzieje przy kleju CA).

bzzz-bzzz

Napisano
Ma ktoś z Was pomysł na dobry klej do wklejenia "szkiełek" w mosiężne iluminatory? W zestawie RB-Model są milimetrowej grubości okrągłe "szybki" z gumowatego tworzywa, wchodzą ładnie na wcisk, ale chciałbym je wkleić na stałe, aby nie puszczały wody, a przy tym nie pobrudzić ich i nie zamglić (jak to się dzieje przy kleju CA).

bzzz-bzzz

Proponowałbym Wikol.Po zaschnięciu nie powinien puszczać wody.Możę zadziała też specyfik Microscale'a tzn Crystal Clear? Ale z racji charakteru modelu lepszy chyba będzie Wikol.

Napisano
Ma ktoś z Was pomysł na dobry klej do wklejenia "szkiełek" w mosiężne iluminatory? W zestawie RB-Model są milimetrowej grubości okrągłe "szybki" z gumowatego tworzywa, wchodzą ładnie na wcisk, ale chciałbym je wkleić na stałe, aby nie puszczały wody, a przy tym nie pobrudzić ich i nie zamglić (jak to się dzieje przy kleju CA).

bzzz-bzzz

Proponowałbym Wikol.Po zaschnięciu nie powinien puszczać wody.Możę zadziała też specyfik Microscale'a tzn Crystal Clear? Ale z racji charakteru modelu lepszy chyba będzie Wikol.

Mam wątpliwości co do tego Wikolu... Czy nie zastyga on na biało? Kiedyś coś nim kleiłem, chyba drewno, i jeśli dobrze pamiętam, był konsystencji i koloru śmietany, choć cuchnął dużo gorzej.

Te iluminatory to dokładnie to: http://www.rbmodel.pl/index.php?action= ... &group=048

Mam Clearfixa - może jego spróbować? Tylko czy nie zaparuje szybek?

wielkamucha

Napisano
Tak. Zastyga na biało
Właśnie, więc będzie trzeba pokombinować z tym Clearfixem. Najbardziej obawiam się, aby klej nie zareagował mi z tym gumowatym plastikiem - jakby to był klasyczny "twardy" polistyren, to nie byłoby problemu, a tak to nie mam pojęcia, co może wyjść...

mucha

Napisano

Witam wieczorową porą

Wprawdzie przy salonie nic jeszcze nie zrobiłem, ale coś tam ruszyło się do przodu - oto mały "up":

Iluminatory produkcji RB-Model. Zastanawiam się jeszcze nad użyciem ich koła sterowego i reflektora.

th_olymp55034.jpg

Zostaną one zamontowane w sterówce, która zaczęła nabierać trochę realniejszych kształtów (jeden z iluminatorów ma zamontowaną "szybkę" - na razie tylko na wcisk):

th_olymp55035.jpg th_olymp55037.jpg th_olymp55038.jpg th_olymp55039.jpg th_olymp55040.jpg

Podłubałem też przy dziobowej części kadłuba - na razie góra, dół mogę składać dopiero jak skończę salon.

th_olymp55026.jpg th_olymp55027.jpg th_olymp55028.jpg

A tak wygląda to razem:

th_olymp55041.jpg th_olymp55042.jpg

Zabrałem się też za rufowe zbiorniki balastowe:

th_olymp55053.jpg th_olymp55054.jpg th_olymp55055.jpg th_olymp55056.jpg th_olymp55058.jpg th_olymp55059.jpg

Szkielet trochę przeszlifowałem, wstępnie go spasowując, teraz czas na uzupełnianie reszty "podłużnic" i salon (mam nadzieję, bo jakoś niespiesznie mi do tego ).

Do zobaczenia,

bzzz-bzzz

• 4 months later...
Napisano

Odgrzewam starego kotleta

Mała zmiana planów - trochę inna koncepcja konstrukcji kadłuba:

th_olymp59034.jpg

Podstawą szkieletu kadłuba będzie zbiornik balastowy, na który założę wręgi nadające kształt kadłubowi. Same wręgi będą miały prostszy kształt, bardziej kanciasty. Głównym elementem usztywniającym zbiornik jest ramka, w którą wsunę później gotowy "salon".

th_olymp59032.jpg th_olymp59037.jpg th_olymp59061.jpg th_olymp60067.jpg th_olymp60075.jpg

Do tego dojdą jeszcze mocowania pozostałych wręg oraz poszycie kadłuba, stanowiące także element "pracujący"...

th_olymp60068.jpg th_olymp60071.jpg

Robię także szkielet rufowej części kadłuba, trzeba go jeszcze okleić poszyciem. Wszystkie elementy są robione z płytek 1,5mm - to główna zmiana, pozwoli na zachowanie odpowiedniej sztywności i kształtu całości. Jedynie kilka płyt poszycia będzie z polistyrenu 1mm.

th_olymp60072.jpg th_olymp60073.jpg th_olymp60076.jpg th_olymp60077.jpg th_olymp60084.jpg

I kolejny element rufy...

th_olymp60087.jpg

Dobranoc,

wielkamucha

Napisano

Lordzie, produkty RB nadal planowane są do użycia. Zastanawiam się tylko nad wymianą "szybek" na polistyrenowe. A może ktoś z Was ma namiary na jakieś kopułki z przezroczystego polistyrenu?

bzzz-bzzz

Napisano
Lordzie, produkty RB nadal planowane są do użycia. Zastanawiam się tylko nad wymianą "szybek" na polistyrenowe. A może ktoś z Was ma namiary na jakieś kopułki z przezroczystego polistyrenu?

bzzz-bzzz

Odcięte kopułki z blisterów po tabletkach jakowyś?

Napisano

sotter, jak mnie tu znalazłeś?!

Myślałem w pierwszej kolejności o blisterach, ale są za miękkie. To musi być sztywna, "pancerna" kopułka. Szukałem w kabinkach vacu do modeli kartonowych, ale albo za słabo się starałem, albo rzeczywiście nie mają...

Iluminatory mam takie: http://rbmodel.pl/index.php?action=products&group=048 - 20, 16, 14, 12, 9. Poszukuję więc kopułek o średnicy 16, 12, 10 i 8mm, aby je wpasować w te obrączki. Może gdzieś takie kopułki (soczewki) można dostać (w rozsądnych, oczywiście, cenach)?

bzzz-bzzz