Skocz do zawartości

Piekło Verdun -Fort Douaumont ( ICM/żywica) 1/35

Adrianowro

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czy uni-grunt nie zostawia błyszczącej powierzchni? Czy ja dobrze dedukuję: najpierw nakładasz ziemię, kamyczki i gips, potem to malujesz uni, a na koniec malowanie brązowymi farbami i pigmentami?

Najpierw smaruje wikolem nie rozrzedzanym powierzchnie sypie obficie mieszanką tego co wymieniłem - układam jak chce itp.

Na drugi dzień strzepuje nadmiar i tym razem rozwodniony wikol i znów mieszanka.

Na trzeci dzień unigrunt i aby związał drobiny - u mnie unigrunt nie błyszczy za to cuchnie zgniłymi jajami

Zresztą i tak przecież na samym gońcu kładzie się delikatną mgiełkę lakieru matowego po całości

A jakich kolorów używałeś?

Jest świetnie

A jakieś ziemiste odcienie , najpierw pocałości aby wyrównać kolorystykę mieszanki a następnie ciemny brąz aby nadać elementy pseudo gliny.

Teraz pójdzie seria olejnych humbrola w różnych odcieniach i rozcieczone mocno i metoda suchego pędzla.

Szpara pomiedzy dobudówką a główną ścianą załatana.

Zrobiłem jeszcze jednego kozła drewnianego i mam przygotowane deski jako resztki drzwi tych drewnianych.

Ostatnio nie zrobiłem wiele ot pogiąłem wiaderko , załatałem tą szparę w bocznej ściance , kolejny koziołek z drewna i skrzynka.

Sklejam figurki i wstępnie przymierzam gdzie mają stać

DSC03193.jpg

A międzyczasie czyli dzisiaj ukończyłem taki o to modelik

Ania (z Aleksem to mam już komplet )

DSC03188.jpg

Gratuluję zacnego modeliku

Natomiast co do dioramy, to te figurki Niemców całkowicie są w/g mnie do niczego. Widać, że ten kto je wyprodukował nie za bardzo wiedział co robi. Zauważ, że mają one na plecach plecak z pozostałym wyposażeniem, a to był wyłącznie sprzęt marszowy, używany wyłącznie podczas przemarszów, nigdy podczas walki. Cały ten tobołek ważył ok. 20kg więc dźwiganie tego podczas walki byłoby co najmniej dziwne . Oczywiście jeśli masz jakieś zdjęcia które potwierdzają taką sytuację to co innego, nie mniej wygląda to mało przekonująco. Dodatkowo chlebak też jest do poprawki, bo przedstawia wzór stosowany przez Niemców, podczas II w. św. Wystarczy, że usuniesz prawą skórzaną szlufkę i już to będzie lepiej się prezentować

Pozbądź się wszystkiego na plecach, czyli plecaka z kocem i menażką. Zeszlifuj prawą szlufkę w chlebaku a na wysokości lewej doklej manierkę, jeśli takową posiadasz.

Gwoli ścisłości, podstawowym wyposażeniem piechura niemieckiego w czasie samej walki był hełm, pas, ładownice, łopatka piechoty, bagnet, chlebak i manierka oraz pod koniec wojny zasobniki-worki na granaty co u Ciebie widzę i puszka z maską p-gazową.