WilkU Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Pytanie takie jak w temacie: ,,Mi-24 zvezda czy Hooby boss''. Oczywiste chyba że zamierzam złożyć mi-24 ale jaka firma lepiej odzwierciedla prawdziwego hinda ???? Czekam na odpowiedz. Dziękuje z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 viewtopic.php?t=23091 Ja myślę że zvezda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Nawet się nie zastanawiaj bież Zvezdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 A ja Ci radzę HB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 No to po co zakładasz 2 niemalże podobne tematy? ---> viewtopic.php?f=40&t=29844 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 A ja Ci radzę HB A jaka jest jego przewaga nad Zvezdą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Spasowanie, podział technologiczny,wnętrze kabiny,kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 Z tym że Zvezda ma w pudle cały przedział silnikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 A HB ma od metra uzbrojenia i 100razy lepszą kabinę i jest lepiej spasowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G0rny Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Witam was Panowie! :] Ostatni czasy udało mi się wylicytować na aukcji jeden z moich ulubionych modeli śmigłowców bojowych, a mianowicie Mil Mi-24V Hind E firmy Hobby Boss- Tutaj przy okazji dodaję link do tego modelu http://www.mojehobby.pl/Hobby-Boss-MIa24V-HIND-E-p-1-1229621.html. Zakup tego modelu wiąże się jednocześnie z moim wielkim powrotem po ok. pięciu latach do modelarstwa. Jestem kompletnie goły, jedyne co posiadam to pilniki i pincety, ale nic poza tym. Potrzebuję więc, klej, farbki (najchętniej to Humbrol'a, do malowania pędzelkiem, bo tylko z takimi miałem obeznanie jeżeli dobrze pamiętam) i tutaj pytanie, czy mogę zrobić jakieś inne malowanie niż te pustynne z użyciem kalek ZSRR rozchodzi mi się o np. http://3.bp.blogspot.com/_uA2BDYzq_0c/TJGMfX0mPiI/AAAAAAAAAik/6yB1jCE0gsk/s1600/mi-24_hind_military_aviation_helicopter.jpg ], jakieś płyn do nanoszenia kalek. Rozchodzi mi się Panowie o to, żebyście doradzili mi coś konkretnego, na późniejsze modele, bo coś czuję, że na tym Hind'zie się nie skończy na pewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Klej : Tamiya Extra Thin. Jak starczy pieniędzy to Revell Contacta z igłą. Lepszych nie ma. Farby: Model Master. Jeśli miałeś styczność z Humbrolami, to z MM będziesz zadowolony. Są o wiele lepsze jakościowo, a maluje się tą samą techniką. I w zależności od sklepu, są w podobnej cenie jak MM. Dzisiaj w Humbrolach są farfocle i mają grubszy pigment niż MM. Pędzle: kupuj w sklepach dla plastyków. Jak najdrobniejsze włosie. Pędzle w Empikach, modelarskie firmy Italeri czy inne tanie są do niczego. Polecam Mag-Pol, Kozłowski. Płyny do kalek: Mr. Mark Setter i Softer. Korzystałem kiedyś z Microscale, ale są słabsze i nie ze wszystkim dawały radę. Poza tym mają takie głupie słoiczki, że więcej niechcący wylałem, niż wykorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
G0rny Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Klej : Tamiya Extra Thin. Jak starczy pieniędzy to Revell Contacta z igłą. Lepszych nie ma.Farby: Model Master. Jeśli miałeś styczność z Humbrolami, to z MM będziesz zadowolony. Są o wiele lepsze jakościowo, a maluje się tą samą techniką. I w zależności od sklepu, są w podobnej cenie jak MM. Dzisiaj w Humbrolach są farfocle i mają grubszy pigment niż MM. Pędzle: kupuj w sklepach dla plastyków. Jak najdrobniejsze włosie. Pędzle w Empikach, modelarskie firmy Italeri czy inne tanie są do niczego. Polecam Mag-Pol, Kozłowski. Płyny do kalek: Mr. Mark Setter i Softer. Korzystałem kiedyś z Microscale, ale są słabsze i nie ze wszystkim dawały radę. Poza tym mają takie głupie słoiczki, że więcej niechcący wylałem, niż wykorzystałem. Wielkie dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie dotyczące farb, otóż w tym sklepie mojehobby.pl jest kilka rodzajów tych farb: akrylowe i emalie. Czym się one między sobą różnią i jakie KONKRETNIE farby zamówić, aby przyszło wszystko do mnie mniej więcej w równym czasie? (Całość będę zamawiał przez internet, ponieważ mieszkam w miasteczku i nie mam dostępu do specjalistycznych sklepów, co prawda jeżdżę do Poznania, do szkoły, ale nie mam zbytnio czasu po zajęciach na jeżdżenie po mieście. :/ Rozcieńczalnik kupić tej samej firmy, tzn. Master Model, czy może polecisz coś lepszego? Co do kleju... Trudno nakłada się go igłą na elementy, bo kiedyś używałem tylko i wyłącznie klejów z pędzelkiem firmy Maxi chyba, nie było to nawet robione amatorsko. Rozchodzi mi się o to, czy będę musiał się od początku uczyć nakładania kleju w odpowiedniej proporcji, żeby to później nie wypływało po ściśnięciu. :P PS. Co to jest szpachla w modelarstwie, kiedy to się stosuje i jak to wygląda? Jest może jakiś tutorial, albo lektura na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi