bodek66 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Witam, Przedstawiam popiersie mojego wykonania B-17 Waist Gunner ETO, 1944 w skali 1/10 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Bardzo fajnie wygląda. Więcej nie powiem, bo się nie znam. "waist gunner" - strzelec pokładowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 waist gunner - boczny strzelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 waist gunner - boczny strzelecA konkretniej - boczny kadłubowy (tylny) strzelec. "Latające Fortece" miały 4 boczne stanowiska strzeleckie: dwa w dziobie maszyny (tzw. cheek guns positions), które obsługiwali nawigator i bombardier (ten obsługiwał jeszcze dziobowy km lub dziobową wieżyczkę) oraz dwa w kadłubie za skrzydłami, obsługiwane przez "dedykowanych" strzelców - to właśnie tzw. waist guns positions i obsługujący je strzelcy - waist gunners. Fajne te "oszronienia" na czole i w okolicach oczu, ale moim zdaniem trochę nieprawdziwe. B-17 operowały nad Europą na wysokościach ok. 7500m, a stanowiska bocznych strzelców z reguły były otwarte (z wyjątkiem ostatniej wersji G). Nikt nie wytrzymywał na tej wysokości na takim mrozie i przy takim wietrze z nieosłoniętą twarzą i oczami dłużej niż kilkanaście sekund, więc nie bardzo to do mnie przemawia... Chyba, że to są odmrożenia, a wtedy jak najbardziej jest ok. Przyznam, że nie widziałem odmrożonej twarzy, więc mogę przerażać swoją ignorancją . bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Wspaniała figura Moje kolejne już z rzędu gratulacje! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Standard. Jak zwykle super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Chyba, że to są odmrożenia, a wtedy jak najbardziej jest ok. Odmrożenie faktycznie objawia się bladością skóry - jeśli tak jest to skóra już jest odmrożona. Jeśli jest zagrożona odmrożeniem to staje się zaczerwieniona (oraz zaczyna boleć). Zatem kolorystycznie kolejność jest taka: zaczerwieniona-blada-czarna (jeśli doszliśmy do etapu czarnego, to znaczy że jest źle, bardzo źle...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 A ja kiedyś słyszałem historię, że jakiś chłop na wsi odmroził sobie nos. Ktoś go stuknął i nos odpadł. Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Chyba, że to są odmrożenia, a wtedy jak najbardziej jest ok. Odmrożenie faktycznie objawia się bladością skóry - jeśli tak jest to skóra już jest odmrożona. Jeśli jest zagrożona odmrożeniem to staje się zaczerwieniona (oraz zaczyna boleć). Zatem kolorystycznie kolejność jest taka: zaczerwieniona-blada-czarna (jeśli doszliśmy do etapu czarnego, to znaczy że jest źle, bardzo źle...). Czyli, jeśli dobrze rozumiem, jest tak, jak napisałem na początku - nie powinno być tego białego nalotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 nos odpadł. Czy to możliwe Możliwe - na necie jest sporo info o odmrożeniach, można doczytać jeśli ktoś ciekawy. nie powinno być tego białego nalotu? Może być - to znaczy, że gość już odmroził sobie skórę twarzy. Jak pisałem odmrożenie zaczyna się od zaczerwienienia skóry (połączone ze swędzeniem, pieczeniem, bólem). Blada skóra to rozwinięcie tego stanu. Aczkolwiek jest to wg. mnie mało prawdopodobne - zapewne lotnicy stosowali zapobiegawczo odpowiednio tłuste kremy. Wszak nie mogli sobie pozwolić na chwilę przerwy w cieple kabiny i zapobieganie odmrożeniom, gdy w każdej chwili mogły pojawić się myśliwce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi