Marek Michalski Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Jeszcze jedno W 16 Pomorskiej Zmechanizowanej generalnie nie ma szachownic , tylko znak dywizyjny. Czasami zdarzają się wyjątki Gdzie szachownica jest malowana tylko na lewej części wieży , a i wyjątkowo, ale to naprawdę wyjątkowo na przednim pancerzu. Osobiście słyszałem o takim jednym egzemplarzu (od wiarygodnej osoby)Nie będę się sprzeczał o Orzysz(batalion 15 Brygady z Giżycka) bo dawno tam nie bylem Pojazd na zdieciu archiwalnym nie pochodzi z 15 Brygady , a i zdiecie jest z dość starych czasów.Na szachownicy kolor biały zawsze był u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Listopada 2011 Share Napisano 28 Listopada 2011 To co prawda nie T-72, ale szachownica pancerna. Z deka improwizowana co widać ale chyba wzór się liczy najbardziej: http://picasaweb.google.com/mroczkowski.tomek/Opal17092010#5517903830068992466 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 28 Listopada 2011 Autor Share Napisano 28 Listopada 2011 Ale nadal nie do końca łapię o co chodzi z tym wzorem.Na modelu dałem całkowicie świadomie szachownicę kwadratową i w układzie biały na górze i dole -uparcie twierdzę ,ze tak ma być http://data.primeportal.net/tanks/clemens_niesner/t-72m1/t-72m1_10_of_14.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Althon piszesz cały czas o batalionie z Orzysza a jako dowód zawsze przedstawiasz czołgi z innych jednostek. Prawidłowo biały na gorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Abominus a mógłbyś jakaś fotkę pokazać z tak przekręconą szachownica bo za bardzo mi się nie chce wierzyć ze strzelono takiego babola w jednostce. Tym bardziej ze w oddziałach 16 pomorskiej skasowano romby na rzecz znaku dywizyjnego i romby raczej są wyjątkiem . Mowie tu o czołgach. Bo 13 Pułk Przeciwlotniczy zachował swoje szachownice.A i generalnie w WP odchodzi się od szachownic na czołgach. Chyba to czyjeś wlazidupstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 Althon piszesz cały czas o batalionie z Orzysza a jako dowód zawsze przedstawiasz czołgi z innych jednostek. Prawidłowo biały na gorze ja nic nie mowiłem o Orzyszu,poprostu nie iwdziałem oznakowań takich jakie ponoć tam są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Hmm piszesz zestawy Zvezdy jakie są to wiemy to znaczy że bardzo dobre bo wykonałeś je zawaliście . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 Zvezda jaka jest wiemy ma swoje błędy i niedoróbki ale bardzo lubię ten czołg( i ten dość prosty zestaw) i od czasu do czasu zrobię sobie dla odprężęnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 30 Listopada 2011 Share Napisano 30 Listopada 2011 Rozpędziłem się - nie chodziło mi o Ciebie . Sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 30 Listopada 2011 Autor Share Napisano 30 Listopada 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Abominus a mógłbyś jakaś fotkę pokazać z tak przekręconą szachownica bo za bardzo mi się nie chce wierzyć ze strzelono takiego babola w jednostce. Mógłbym choć to jedna jedyna fota i słabo widać. Wszystko rozchodziło się o to, że na modelu były szachownice szerokie w poziomie i krótkie w pionie a u nas jest odwrotnie czyli wąskie w poziomie a długie w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 szachownice sa kwadratowe ..ich pozorna szerokość to złudzenie bo pancerz jest pochylony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 szachownice sa kwadratowe ..ich pozorna szerokość to złudzenie bo pancerz jest pochylony Nie nie są. Mówiłem, że fota jest niewyraźna. Patrzę na tą szachownicę codziennie w robocie i chyba wiem co widzę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Patrzę na tą szachownicę codziennie w robocie i chyba wiem co widzę..... A można wiedzieć, gdzie pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Abominus -mówię o szachownicy na modelu ( na moim modelu dla jasności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Dumapolski-15 Brygada Zmechanizowana Athlon5-zwracam honor ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Malowałem te szachownice nie raz > Były i są dwa rodzaje , sprawdźcie sobie u Magnuskiego , kwadratowe nie były nigdy zawsze to był romb , albo szerszy albo węższy. A i generalnie w WP odchodzi się od używania szachownic . Nie wiem dlaczego-ale raczej domyślam się . Generalnie używa się znaków batalionowych,brygadowych lub dywizyjnych. Szachownice to raczej teraz na czołgach raczej wyjątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi