Skocz do zawartości

BHP i modelarstwo plastikowe

duszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy zastanawialiście się kiedyś nad bhp w modelarstwie? Ja np. trzymam farby, kleje, zmywacze w szafce. Zawsze kiedy otwieram tą szafke to bucha na mnie opary smrodu farb i klei. Czy mieliście kiedyś z tego powodu kłopoty zdrowotne? Ja zauważyłem że bardziej kręci mi się w głowie. Albo jak czyszcze aerograf zmywaczem wamodu to tez bardzo mi śmierdzi ten zmywacz. Jak to jest u was?

Moja rada jest taka- kiedy malujesz, czyścisz lub robisz cokolwiek z farbami, zmywaczami et. to KONIECZNIE PRZY OTWARTYM OKNIE. To podstawa.

Po drugie- ja też trzymam farby i chemię w szafce ale:

1. Słoik z rozcieńczalnikiem dodatkowo wkładam do zwykłego, szklanego słoika ( najzwyklejszego).

2. Farby trzymam w osobnym pudełku.

3. Nawet jeśli nie korzystasz zbyt często z tych rzeczy to przynajmniej raz na jakiś czas otwieraj szafkę i ją przewietrz.

To tyle ode mnie. Inni na pewno Ci poradzą więcej rzeczy;)

Moja rada jest taka- kiedy malujesz, czyścisz lub robisz cokolwiek z farbami, zmywaczami et. to KONIECZNIE PRZY OTWARTYM OKNIE. To podstawa.

Po drugie- ja też trzymam farby i chemię w szafce ale:

1. Słoik z rozcieńczalnikiem dodatkowo wkładam do zwykłego, szklanego słoika ( najzwyklejszego).

2. Farby trzymam w osobnym pudełku.

3. Nawet jeśli nie korzystasz zbyt często z tych rzeczy to przynajmniej raz na jakiś czas otwieraj szafkę i ją przewietrz.

To tyle ode mnie. Inni na pewno Ci poradzą więcej rzeczy;)

No dzięki za cenne informacje. Ja jak mówiłem trzymam farby w szafce. Zastanowie się też czy nie kupić oddzielnego plastikowego pudełka z zakryciem na farby. Ze zmywaczem może być mały problem bo butelka zmywacza jest duża ale poszukam odpowiedniego słoika. Oczywiście wietrze pokój.

Właśnie znalazłem w domu fajne pudełko plastikowe z zamykaniem kupione chyba w realu. Włożyłem do niego wszystkie farby i kleje a dodatkowo całe pudełko do szafki. Podwójne zabezpieczenie;)

ja tam trzymam w szufladzie i nic mi nie bucha (zadne opary) a propo obarów to chyba najwięcej ich jest kiedy sie maluje aerografem, jezeli masz z tym problem i np śpisz w pokoju gdzie malujesz to radził bym przesiąść sie na pactry albo inne akryle, z zapachem zero problemów

Jeśli będziesz chciał malować akrylami przez aero to pamiętaj o kupnie retardera (chyba) bo inaczej farba będzie Ci szybko zasychać i zapychać dyszę aero. Ja osobiście używam emalii Humbrola. Kiedy nimi maluję to zawsze przy otwartym oknie. Pokój wietrzę też przez kilka godzin po malowaniu (farba szybciej schnie)

ja tam trzymam w szufladzie i nic mi nie bucha (zadne opary) a propo obarów to chyba najwięcej ich jest kiedy sie maluje aerografem, jezeli masz z tym problem i np śpisz w pokoju gdzie malujesz to radził bym przesiąść sie na pactry albo inne akryle, z zapachem zero problemów

Ja maluje tylko akrylami.

Jeśli będziesz chciał malować akrylami przez aero to pamiętaj o kupnie retardera (chyba) bo inaczej farba będzie Ci szybko zasychać i zapychać dyszę aero. Ja osobiście używam emalii Humbrola. Kiedy nimi maluję to zawsze przy otwartym oknie. Pokój wietrzę też przez kilka godzin po malowaniu (farba szybciej schnie)

Oczywiście stosuje retarder. Ale z tego co wiem olejne są o wiele bardziej toksyczne od akryli gdyż zawierają ołów, w przeciwieństwie do akryli.

Obecnie wszystkie produkowane farby olejne czy to do okien i drzwi czy do modeli zgodne z nowymi dyrektywami nie moga zawierać ołowiu, zarządzenie obowiazuje juz przynajmniej 5 lat.

A to ciekawe. Nie wiedziałem.