Przemo1CK Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Witam! Właśnie ukończyłem pewnego nieprawdziwka, który to kiedyś przewinął mi się przed oczami w trakcie przeglądania neta. Panzer I w najdziwniejszej z wersji, czyli "F". Plus lekko zmodyfikowany dźwig/podnośnik. Taki nieprawdziwy nieprawdziwek. Ale jaką miałem radochę w trakcie budowy Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Fajowy, odrazu mi się kojarzy z takimi samoróbkami używanymi w cywilu, jakie robiono ze sprzętem wojskowym, również niemieckim, po zakończeniu wojny (ciągniki, dźwigi). Nie jestem zwolennikiem nieprawdziwków, wolę jeśli coś ma poparcie, nawet wśród rysunków zrobionych przez konstruktora np na zwykłej chusteczce podczas picia kawy (wiele samolotów Luftwaffe 1946), ale ten mi bardzo przypadł do gustu Szkoda tylko, że gąski są jakieś takie jednolite, bez życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Ależ on mi się podoba. Rewelacyjnie wymalowany. Szkoda że nie można było zobaczyć jak on powstawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Czołem! Piter ja wzorowałem się na małej fotce modelu z magazynu "Modelar" z 2005 roku, jest także w sieci zmontowana fota tego czegoś. A co do gąsek to osobiście myślałem, że pierwszy raz udało mi się je zrobić w miarę realistycznie. Bazylms można było na Skypie, robię na żywo niemal codziennie - zapraszam Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxsimus Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Bardzo fajny modelik i ciekawa koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Przemo ma racje są do tego modelu dwa zdiecia orginalu z Francji . Tez takiego mam tylko w szarym malowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 A jak się na taką audycję załapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 dokładniej na wideokonferencję. Na skypie: Przemo Mrozek. Zazwyczaj skład jest do północy, ew. pierwszej drugiej. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Wielki + ode mnie, rdza pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Jest jedno ale- ten improwizowany dźwig został zbudowany na kadłubie czołgu Panzer 2 J. W prawdzie układ jezdny jest identyczny w Panzer I F ,ale kadłub już nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Jest jedno ale- ten improwizowany dźwig został zbudowany na kadłubie czołgu Panzer 2 J.W prawdzie układ jezdny jest identyczny w Panzer I F ,ale kadłub już nie . Jest jedno ale- ten improwizowany dźwig został zbudowany na kadłubie czołgu Panzer 2 J.W prawdzie układ jezdny jest identyczny w Panzer I F ,ale kadłub już nie . Pozwolę sobie mieć inne zdanie wystarczy spojrzeć na czołową płytę w 2 J są dwa "wizjery " a w jedynce F jeden .pozdro eljazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Napisałem przecież ,że kadłuby różnią się budową-więc sprecyzuj z czym dokładnie się nie zgadzasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Napisałem przecież ,że kadłuby różnią się budową-więc sprecyzuj z czym dokładnie się nie zgadzasz ? A może ty sprecyzujesz? ja napisałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Eljazz nie masz racji . Racje ma Jo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 A więc precyzuję : - 1 "Jest jedno ale-ten improwizowany dźwig został zbudowany na kadłubie czołgu Panzer 2 J" -co oznacza ,że do budowy tego pojazdu powinien zostać użyty model czołgu Panzer 2 J a nie Panzer I F. - 2 " W prawdzie układ jezdny jest identyczny w Panzer I F": czyli oba czołgi mają taki sam układ jezdny (zawieszenie ,koła jezdne ,koła napędowe ,koła napinające ,gąsienice ,wahacze drążków skrętnych drążki skrętne ,mechanizm napinający kół napinających ,przekładnie boczne kół napędowych ,sworznie łączące gąsienice )-i dalej ",ale kadłub już nie." czyli oba czołgi mają różne kadłuby -kadłub Panzer 2 J od kadłuba Panzer I F oprócz tych dwóch pancernych wizjerów na przedniej płycie różni się jeszcze : większą szerokością ,innymi błotnikami i innym wlotami powietrza na płycie nad silnikiem .Pomijam mniejsza różnice takie jak miejsca mocowania narzędzi . To tyle - z którą częścią się nie zgadzasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2011 Czołem Panowie, ale błagam nie w moim wątku. Są inne do tego... "pawulonik" polecam To może ja sprecyzuje: Pojazd tego typu nie został zbudowany, fotka krążąca po sieci to fotomontaż. A model, na którym się wzorowałem, a który był pokazywany na Euromilitarie 2005 był na bazie Panzer II wersji J, który to już czeka na zamontowanie podobnego ustrojstwa. Trzeba się cieszyć z modelowania, nie napinać. Chodźmy wszyscy na Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eljazz Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Jo chylę czoła masz rację eljazz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 A prawidłowa nazwa tego cudeńka to VK1601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Cała sprawa rozbija się oto ,że chciałem zwrócić uwagę na fakty ,ze względu na najmłodszych ,czy początkujących modelarzy .Nawet jeśli wspomniane zdjęcie jest fotomontażem to widnieje na nim kadłub czołgu Panzer 2 J . No i chodziło mi o manierę pisania przez doświadczonych modelarzy w sposób skrótowy -nie koniecznie zrozumiały dla początkujących . Potem jak taki początkujący zaczyna wątek i popełnia błędy -bo czytał nie dopowiedziane teksty -wali się fala krytyki . Nie miałem zamiaru umniejszać umiejętnościom Twoim Przemo1CK ,czy Eljazz-a, czy wszczynać kłótnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 A prawidłowa nazwa tego cudeńka to VK1601 VK1601 to nazwa podwozia, nie całego pojazdu. Ten sam układ można zauważyć w nowym modelu Hobby Bossa, tzw. Leopardzie. Też w nazwie ma VK1601 z tym, że inny typ kół. Ale akurat konstrukcja tego wymaga. Także nazwa pojazdu to poprostu Panzer I wersji F, lub w przypadku drugiej konstrukcji Panzer II wersji J. Oba na podwoziach typu VK1601 P.S. Jo bardzo ładnie to rozwinąłeś, ale o co chodzi z tymi początkującymi. Według mnie początkujący nie muszą wiedzieć wszystkiego, dlatego są "początkującymi" i ta wiedza odróżnia ich od bardziej zaawansowanych. Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Przemo Leopard to VK1602 jak się nie mylę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1CK Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Tak dokładnie, byka strzeliłem, bo Leopard to poprawiona wersja VK1601. Nie mniej jednak układ ten sam. Technicznie wszyscy w tym wątku mają racje- więc Pozdrawiam Przemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi