Skocz do zawartości

Junkers Ju87 G-2 Stuka Fujimi 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć postanowiłem założyć relację z budowy kultowego samolotu z II WŚ jakim jest Junkers JU87. Model zostanie wzbogacony o blaszki do kabiny z Edka. Nad malowaniem się zastanawiam ale myślę, że będzie to standardowe pudełkowe malowanie SG.2 "Immelmann". Ściągnąłem z 3 monografie, lecz nie znalazłem dokładnych zdjęć kokpitu, oraz zastanawiam się czy instrukcja podaje właściwe proporcje farby. To pytanie kieruje do was, może ktoś już robił ten model, poniżej zamieszczam proporcje z instrukcji.

4dc0a4838cf60052m.jpg f03491f0a5175cf6m.jpg 199dc62a533496c0m.jpg 3cfee2409d388789m.jpg 56722e38b4b4aad3m.jpg

Proszę o odpowiedz i wyrozumiałość dla początkującego

Napisano

Zacząłem pracę nad tą materią . Ponawiam pytanie co do koloru, ponieważ nie dostałem odpowiedzi jeszcze .

Na początek małe porównanie blaszki z fotelem zestawowym: 55c824c842a15450m.jpg

Podłoga kabiny z sześcioma śladami po wypychaczach : 6fe1ecc02be8fb16m.jpg

Ale niema powodu żeby się martwić : 20704a7a88addce2m.jpg

I gotowe : eadc3ecf220cd41bm.jpg

Proszę o odpowiedź co do wyboru farby i ewentualnie linki do zdjęć kabiny

Napisano

Bardzo fajna maszyna życzę powodzeni

Napisano

Kleiłem Stuke z Bila wnętrze chyba jakieś szare. Powodzenia przy oszkleniu mnie ono przysporzyły najwięcej kłopotów :/ Może masz jakąś metodę na szybki ? Ja oklejałem taśmą tamiyi. Stuka bardzo mi się podoba

Napisano

Co do szybek polecam metodę "na ołówek" Przyklejasz taśmę maskującą do owiewki, bierzesz rysik od ołówka i smarujesz taśmę, wszystkie zagłębienia ładnie się pokażą, później zostaje tylko odkleić, nakleić na tekturkę i ładnie wyciąć

Napisano

Obecnie używam farb Tamiya, ale jestem otwarty na sugestie co do wyboru farb z palet innych producentów . Zastanawiam się także na kupnem metalowych luf do działek przeciwpancernych, ale to dopiero pod koniec budowy .

Napisano

Sprawdź pactrę ma fajnie opisane niektóre farby jest i RLM i FS

Napisano

Stuka D to zdecydowanie RLM66, z Bannym się nie zgodzę - jasny kolor żeby było widać detale trzeba łloszować ciemnym, c.szary nadaje się o niebo lepiej do kokpitu bo można go j.szarym na drybrush rozjaśnić i mamy wszystkie detale wiczoczne

jak by co to pisz na PW, przerabiałem temat Stuki dość intensywnie (gdzieś jest mój warsztat nawet Ju-87B)

Napisano

Trochę pogrzebałem przy modelu: eefd3308f7f67211m.jpg 42271839e2413c3dm.jpg 7771dc4e8366a600m.jpg ec2b5f01574ee2c0m.jpg

I teraz mam takie pytanie, ponieważ nie doczytam się z instrukcji a kabina wejdzie tak : d443ce54e7bdef28m.jpg

oraz tak: 666c57eb909699b5m.jpg

I teraz pytanie, ma być bardziej wsunięta czy ma wystawać na grubość plastiku ? ( Z instrukcji nie wywnioskuje )