Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy pomocy tajemnych praktyk, dowiedziałem się, co Dziadek Mróz przyniesie mi na święta. Będzie to zestaw figurek Wikingów w 1/72. Pomyślałem sobie, że głupio by było postawić 40 ludzików obok siebie na półce, więc zacząłem się zastanawiać nad stworzeniem jakiejś podstawki, dioramy. Jestem w tym jednak całkowicie zielony. Poszukuję również zdjęć jakichś wiosek z X w. Chcę taką zrobić na dioramie, żeby Wikingowie mieli co plądrować. W związku z tym liczę na pomoc od obeznanych w temacie kolegów.

P.S. Czytałem warsztaty, ale za wiele tam nie ma z tych czasów.

Napisano

Wikingowie lubowali się w rabowaniu terenów zwanych "krainą lachów" więc poszukaj rycin i grafik "polskich" wioch sprzed chrztu

Napisano

Ponadto szczególnie lubili ponoć napadać na miejsca kultu religijnego chrześcijan, i inne miejsca, w których mnogość kosztowności, a miejsca napadów najczęściej znajdowały się blisko żeglownych wód.

Napisano

Z tym rabowaniem krainy Lachów, to bym był ostrożny. Trochę najemników u różnych kniazi służyło, ale Bizancjum było dużo ciekawszym terenem "łownym". Klasztory Szkocji, czy Irlandii to co innego. Śladowe ilości handlu i osadnictwa (Wolin). Trochę pojedynczych grobów (raczej najemnicy) pod Poznaniem. Osadnictwo w tej części świata to raczej Ruś.

Jeśli byś chciał zrobić coś typowo wikińskiego, to wpisz w Google "Trelleborg Long House". To był duży obóz warowny z Xw. Długie domy (halle) to typowo wikiński wynalazek, w dodatku jeden z długich domów został w Trelleborgu odtworzony, więc zdjęć jest na sieci od groma.

Jeśli byś potrzebował więcej informacji na temat wczesnośredniowiecznego osadnictwa, to wal jak w dym. Próbowałem kiedyś temat ogarnąć trochę poważniej, więc sporo materiałów mi się ostało.

Pozdrawiam

Eryk

Napisano

Erolek, będę walił, ale po świętach. A co do dioramy, to sobie wyobrażałem raczej, że jest sobie wiocha, i moich 40 wojowników ją pali. Na obóz warowny, to ja za cienki w uszach jestem.

Napisano

Luzik. Znajdą się materiały na jedno i drugie. W przypadku Trelleborga obóz warowny to te same materiały co osada - wał ziemny i drewniane halle. Tyle, że bardziej uporządkowane urbanistycznie.

Dostaniesz co będziesz potrzebował, osadę, klasztor, czy co Ci przyjdzie do głowy.

Pozdrawiam

Eryk