Skocz do zawartości

Panzer II Tamiya 1:35

Michał96

Rekomendowane odpowiedzi

mMichał tylko nie przesadź z tą biedroną. Zrób to w miarę delikatnie pamiętając że podstawowy kolor to szary. 13-15 kwietnia następny paprykarz w Szczecinie. Zapowiedzieli się już Niemcy i Rosjanie. Strugaj coś porządnego i przyjeżdzaj

• Odpowiedzi 106
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hehe, no niestety testy w kwietniu, ale powinienem być Biedronka zrobiona, rozjaśnienia, wash, suchy pędzel.

Teraz wezmę się za obicia. Macie jakiś pomysł-ja myślałem o jasnych obiciach(bardzo jasny siwy, a wewnątrz czarne)?

img0451wf.jpg

img0452qc.jpg

Prawdę mówiąc słabo widoczne te wszystkie zabiegi. Oprócz tego zapomniało Ci się pomalować klocek pod podnośnik. Co do koloru obić to ja bym raczej zrobił je z z dość mocno rozjaśnionego koloru bazowego i w środku podmalował jakimś brązem.

Co do koloru obić to ja bym raczej zrobił je z z dość mocno rozjaśnionego koloru bazowego i w środku podmalował jakimś brązem.

Też bym szukał w brązach. Spróbuj coś dobrać gdzieś na spodzie wanny. Mógłbyś dorzucić lekkie białe rainsy na pionach.

Prawdę mówiąc słabo widoczne te wszystkie zabiegi. Oprócz tego zapomniało Ci się pomalować klocek pod podnośnik. Co do koloru obić to ja bym raczej zrobił je z z dość mocno rozjaśnionego koloru bazowego i w środku podmalował jakimś brązem.

Wiem, właśnie teraz poprawiam to trochę, ale nie chcę też przesadzić. Co do klocka to wiem, jutro będę to wszystko malował-bandaże, szczegóły itp.

Gąsienice dam zestawowe-jestem jednak za brudzeniem podwozia, suchy piach/kurz.

Poprawiłem co nieco, wymalowałem bandaże i detale. Ok Grzesiek, jutro zabieram się za obicia

A brąz jaki? Ciemno-rdzawy? czy jasny, czy całkiem ciemny?

img0449wx.jpg

img0454gi.jpg

Ja używam chyba Pactra A103.Mówię chyba, gdyż numer się już z farby starł . Wydaje mi się, że przesadziłeś z żółtym kolorem. Ja bym go trochę pozmywał, a w niektórych miejscach po nim dał ciemny niebieski, biały. Ale to jest tylko taka maoja opinia. I tak model wygląda już .

Dzięki, w rzeczywistości żółtego prawie w ogóle nie widać-wina oświetlenia, robiłem zdjęcia przy lampce. Ok, dodam jeszcze trochę niebieskigo

Jeśli chcesz to niech te zacieki zaczynają się w miejscach obić. Ale nie dawał bym rdzy tylko jakiś ciemny brąz. No i oczywiście z umiarem.

Kilka małych zacieków na pewno ożywi szarą bryłę.

No i oczywiście z umiarem.

Tu się zgadzam z Grześkiem.

Ale nie dawał bym rdzy tylko jakiś ciemny brąz.

Tu już nie. Zacieki proponowałbym jasne jak w rzeczywistości. Ciemne tam gdzie rdza jest stara i nie spływa. Kwestia indywidualnego podejścia

Nie lubie jaskrawo pomarańczowych zacieków rdzy . W takim sensie, że jeśli nie są zrobione z umiarem psują wygląd modelu. Ważne, żeby model nie wyglądał jak wrak.

Ja również . Całkiem pomarańczowa rdza jest sztuczna i szpeci całość. Dlatego zawsze robię ją ciemnym brązem i rozcieram na pancerzu. No i obicia gotowe.Zrobiłęm delikatne rdzawe zacieki. Koła pomalowałem metalizerem, a na krawędziach pancerzu przetarłem ołówkiem.

img0486p.jpg

img0488.jpg

img0489vg.jpg

img0493nf.jpg

img0490eq.jpg

I jak ? Chciałbm zrobić kurz/zaschnięte błoto. Wanne ubrudzić do wysokości wachaczy, a powyżej wachaczy strzelić delikatnie z pędzla. Na przodzie i na tyle wanny tak samo strzelić z pędzla. A co myślicie żeby leciutko strzelić błotem na wyższy pancerz-okolice włazu kierowcy i jarzmo? Czy lepiej nie?

Na jarzmo to już raczej nie . Z przodu z umiarem i z tyłu tak samo. Na dole wanny zwłaszcza przy kołach wedle uznania, byle bez przesady.

Nie wiem, czy trochę nie przesadziłeś z tymi obiciami.

Co do obić to z góry wygląda ok. Z boku tak jak pisze Grzesiek. Za mocno omłotkowany, szczególnie wieża. Za dużo ołówka. Ale to moje subiektywne zdanie. Co do błocenia podwozia to Michał z umiarem. Nie zasmołuj go jak to masz w zwyczaju .

No to ok Zaraz zaczynam. Co do tych obić, może troszkę za dużo, ale i tak mi się podoba. Dzięki za namowę do zmiany kamo, ten mi się wiele bardziej podoba. Zetrzeć trochę obić czy zostawić?

Troszkę starłem , błoto zrobiłem oraz malutką winetkę. Myślałem i naszła mnie chęć rzucenia paru bambetli na tył. Chodzi mi o jakieś worki z piachem? Czy jakiejś płachty? Co wy na to?

P.S Znalazłem figrkę fajną, klucz jakiś tam i buty będę mógł je położyć na te bambetle