Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2012 Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2012 To żyłka wędkarska? Jaka gruba? Jak to się klei - bez problemu ? Jaki klej - CA czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 To żyłka wędkarska? Jaka gruba? Jak to się klei - bez problemu ? Jaki klej - CA czy coś innego? Tak to żyłka wędkarska 0,10mm Kleję oczywiście CA gęstym (żel się skończył ) czy klei się bez problemu....hmm w zasadzie tak kawałek po kawałku za chwilę kończę ostatni poziomy odcinek.bardziej boje się tych króciutkich odcinków pionowych....pożyjemy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 9 Stycznia 2012 Super Moderator Share Napisano 9 Stycznia 2012 A nie wygodniej byłoby ci z rozciągniętych niteczek z ramki? Wygodniejsze klejenie za pomocą "cienkiego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 A nie wygodniej byłoby ci z rozciągniętych niteczek z ramki? Wygodniejsze klejenie za pomocą "cienkiego". Taki wariant też rozważałem ale uznałem ,że nie uzyskam tylu odcinków o dokładnie tej samej średnicy.Tym sposobem przetarg wygrała żyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 9 Stycznia 2012 Share Napisano 9 Stycznia 2012 Kolega Robo podpuścił z imitacja poszycia burt i efekt podpuszczenia wygląda na razie tak : - oj tam podpuscił ... Sam poprostu sie zastanawiam jak to zrobic aby było dobrze [co prawda dopiero mam plan], i dla tego mnie interesuje ten watek ... Tego Nelsona co podałes link nie widziałem gdzies mi umknal z pola widzenia... ....juz myslałem nad takim rozwiazaniem : oklejenie tasma kadłuba z minimalnymi odstepami i w te odstepy szpachle,a potem szlif ....czy ktos cos podobnego robił ? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2012 ....juz myslałem nad takim rozwiazaniem : oklejenie tasma kadłuba z minimalnymi odstepami i w te odstepy szpachle,a potem szlif ....czy ktos cos podobnego robił ?pzdr. Myślałem nad takim rozwiązaniem ale ostatecznie je odrzuciłem uznając je po pierwsze zbyt nietrwałe i za mało subtelne.Jak szerokie powinny być szczeliny między taśmami aby skutecznie utworzyć w niej linie podziału.Myślę,że te szczeliny muszą być na tyle duże aby podkład , szpachla swobodnie tam siadała co jednocześnie uzyskanie delikatnych linii poszycia ta metodą robi się nieosiągalne.No chyba,że się mylę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 10 Stycznia 2012 Share Napisano 10 Stycznia 2012 ... uznałem ,że nie uzyskam tylu odcinków o dokładnie tej samej średnicy.Tym sposobem przetarg wygrała żyłka. Spróbuj wyplątać nitkę z damskiej pończochy. Moi agenci podpowiadają, że na całej długości ma dokładnie taką samą średnicę. ;> Nitka składa się z trzech skręconych nitek mniejszej średnicy - wybierz sobie grubość. ....juz myslałem nad takim rozwiazaniem : oklejenie tasma kadłuba z minimalnymi odstepami i w te odstepy szpachle,a potem szlif ....czy ktos cos podobnego robił ? Robił. Ale nie ze szpachlą a z Surfacerem 1000 nakładanym aerografem (no, niby to tez szpachla ale jakby inna). To bardzo fajny patent na uzyskanie minimalnych różnic grubości (można sobie napylić linię ale również - panel) . Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Spróbuj wyplątać nitkę z damskiej pończochy. Moi agenci podpowiadają, że na całej długości ma dokładnie taką samą średnicę. ;> Nitka składa się z trzech skręconych nitek mniejszej średnicy - wybierz sobie grubość. Pozdrowionka ZzB Ten patent będę chciał wykorzystać do olinowania.Mam nadzieję,że podłam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 10 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2012 Dziś nie miałem siły na zabawę z imitacja blach poszycia burt.W tym układzie wziąłem się za dokończenie stanowisk pod pom-pomy 40mm bo orginalny wypust tamiya nie mieścił blaszkowego pom-poma z Flyhawka ;-) Ot jedna z wielu niespodzianek kryjąca się przy waloryzacji leciwego już modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Tak trzymac!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Pomysł z żyłką chyba nie jest najlepszy. Ja bym użył pasków cienkiej folii samoprzylepnej. najlepiej srebrnej, bo jest chyba najcieńsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Pomysł z żyłką chyba nie jest najlepszy. Ja bym użył pasków cienkiej folii samoprzylepnej. najlepiej srebrnej, bo jest chyba najcieńsza. Może i lepszy ale nie wpadłem na pomysł z folią....może następnym razem wykorzystam ten patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Dziś udało się dokończyć jedną burtę.Drugą burtę ruszę jak odpocznę po tej czyli za dzień dwa.... Ale mi namieszaliście w głowie z ta samoprzylepną folią.....muszę się z tym przespać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Ciekawie to wygląda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 12 Stycznia 2012 Super Moderator Share Napisano 12 Stycznia 2012 witek - weź i to przeszlifuj drobnym papierkiem. A jeszcze lepiej pilniczkiem do paznokci ale nie metalowym ale takim do manicure... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Jeszcze prościej byłoby przeryć poziome linie podziału rylcem, a pionowe delikatnie zasugerować podczas malowania. Model budujesz bardzo ładnie, a te linie z żyłki są poniżej poziomu reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 witek - weź i to przeszlifuj drobnym papierkiem. A jeszcze lepiej pilniczkiem do paznokci ale nie metalowym ale takim do manicure... Marcin,oczywiście,że będzie przeszlifowane to bezwarunkowo.Po za tym na żywo linie podziału mniej rzucają się w oczy.Tu do zdjęcia aby je było widać uzyłem konturowego oświetlenia które spotęgowało wszelkie niedoskonałości. Po przeszlifowaniu jak nałożę na burty podkład powinno być ok.Taką mam nadzieję. Jeszcze prościej byłoby przeryć poziome linie podziału rylcem, a pionowe delikatnie zasugerować podczas malowania. Model budujesz bardzo ładnie, a te linie z żyłki są poniżej poziomu reszty. Pierwsze próby wykonania tego elementu były wykonane rylcem i efekty były nie do zaakceptowania Myślę,że linie z żyłki na sam koniec same się obronią a jeśli nie to je zerwę i będę kombinował z folią samoprzylepną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Choć 700 to nie moja skala, prace śledzę z dużym zainteresowaniem. Wydaje mi się jednak, że żyłka nie była dobrym rozwiązaniem. Szkoda dtychczasowego dobrego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 witek@ - kadłub z ....lepiej wyglada niz bez.... Fajnie wyszło i bedzie sie prezentował lepiej w całosci i ciekawiej PS.bardzo sory za sprowokowanie dodatkowych prac stoczniowych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Dziś wstawię zdjęcia bez konturowego podkreślającego oświetlenia i pewnie niewiele zobaczycie.Na razie: zwolennicy żyłki kontra przeciwnicy = remis ;-) No i obiecane foty przy "normalnym" oświetleniu : tu przy standardowej odległości dla ogladającego Tu duże zbliżenie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Niepotrzebnie marudziłem. Wyszło świetnie . Bardzo mi się podoba i okazuje się, że wszystko najwyraźniej było przemyślane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Niepotrzebnie marudziłem. Wyszło świetnie .Bardzo mi się podoba i okazuje się, że wszystko najwyraźniej było przemyślane. Marudź,marudź dzięki takim marudą powstają lepsze modele ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 W ramach odpoczynku przy wyklejaniu burty oraz z racji zainteresowania tematem imitacji poszycia wrzucam fotkę poglądową jak to wygląda w praniu.Fotka oczywiście w makro więc osoby o słabych nerwach nie powinny tego oglądać : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Pryśnij to jakimś lakierkiem jednokolorowym-najlepiej szarym, żeby było widać jak to na prawdę wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Pryśnij to jakimś lakierkiem jednokolorowym-najlepiej szarym, żeby było widać jak to na prawdę wygląda. W weekend będzie kładziony podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi