Skocz do zawartości

T-64A - Skif 1/35

Przemek - MaXus

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W sumie model ukończony w jakichś 95%, więc na dobrą sprawę, zdjęcia mogłyby trafić do galerii. Ponieważ jednak robię dla niego jeszcze podstawkę i nie wiem, jak długo to potrwa, więc na razie wrzucam ciągle tutaj.

Te brakujące 5% to pigmenty i ostateczne korekty - czas na to przyjdzie, gdy model stanie już na podstawce.

A oto i główny bohater:

IMG_8990.jpg

IMG_8991.jpg

IMG_8992.jpg

IMG_8994.jpg

IMG_8995.jpg

IMG_8996.jpg

IMG_8997.jpg

IMG_9000.jpg

IMG_9001.jpg

IMG_9002.jpg

IMG_9003.jpg

IMG_9005.jpg

IMG_9006.jpg

Jeszcze takie ujęcie - jak kobra z rozłożonym kapturem ;)

IMG_9007.jpg

Oraz ogólny zarys umiejscowienia:

IMG_9008.jpg

IMG_9011.jpg

podstawka:

IMG_9014.jpg

IMG_9015.jpg

Co do ogółu podstawki, jakiś tam pomysł mam, kwestia tylko zmaterializowania go. Na początek jednak, muszę ogarnąć podłoże oraz sianie/mocowanie trawy i w ogóle całość terenu - wszelkie uwagi tradycyjnie mile widziane, szczególnie nt trawy, bo niby czytałem, widziałem a coś na razie nie widzę się w roli fachowego siewcy ;).

Ja tylko parę razy siałem trawę ale troszeczkę już wiem o co biega. Najlepiej sprawdzał mi się wikol zabarwiony ta teren ziemi oraz rozcieńczony do konsystencji gęstej pasty. Taką mieszankę należy położyć na już pomalowaną wstępnie podstawkę dość grubą warstwę i posypać w miarę szybko trawką. Trawy nie żałować bo późniejsze dosadzenie na już posadzonej trawce praktycznie niemożliwe. Po okraszeniu sowicie trawą podstawki odczekać 4-5minuty i odwrócić miniaturowy świat do góry nogami i pukając od spodu pozwolić nadmiarowi trawki odpaść a ta co zostanie ustawi się pionowo ot i cała filozofia...

Ja w tym dziale raczej gościem jestem i merytorycznie się nie znam, ale bardzo mi się ten czołg podoba. A ponieważ pamiętam wiatraka z działu lotniczego, to tak po cichutku zapytam, czy byś tam z jakim pancernym aerostatem ponownie nie zawitał? Śmigłowiec jaki albo samolot szturmowy?

Dzięki wielkie kub za sbs'a. Brakowało mi właśnie takiego przystępnego opisu, teraz już chyba rozumiem o co w tym chodzi ;).

Co do następnego kandydata na warsztat, to przyznam, powoli zaczynam się zastanawiać. Jednak na razie sam nie wiem, czy iść za ciosem i brać się za następną gąsienicę, czy jednak coś latającego. Muszę przejrzeć swoje materiały i poszukać czegoś, do czego mam mało zdjęć, wtedy mniejsza pokusa o przeróbki, bo korci mnie wyzwanie, żeby coś szybko w miarę, ukończyć ;).

Płotek też ciekawy - z czego robiony?

Z pozbieranych kawałków jakichś chwastów - bardzo popularne, ale nie znam nazwy. Suche, to takie z pustką w środku lub taką białą pianką ;).

Przemo a jak tam Labi się chowa?masz jakąś fotkę?

No psiak, to prawdziwy psi czołg, łącznie z jego potęgą niszczenia oraz gracją słonia w składzie porcelany .

"Imię" okazało się jak najbardziej trafne, tylko Color Modulation ma trochę skopane - od najjaśniejszego dołu do ciemnego grzbietu ;).

Zdjęcie mogę jutro wrzucić, bo już śpi, cielątko ;).

Robert, Twój to już kawał psiska.

Abrams dziś:

SNC00393.jpg

PS. Takie pytanie jeszcze mam: czego używacie do zrobienia podłoża na podstawkach, ale tak, żeby było można w nim zrobić odcisk gąsienic. Myślę o kleju do glazury oraz gipsie szpachlowym - oba po lekkim podeschnięciu umożliwiają zrobienie odcisku ale może macie lepsze sposoby?

Ja do podstawki używam gliny na którą nakładam cienką folię i odciskam gąsienice i koleiny w drodze, a następnie zostawiam go wyschnięcia. Po wyschnięciu nakładam wikol i na drogę polną sypię przesiany wcześniej piasek który maluję po zastygnięciu mieszanki a tam gdzie ma być trawa sieję ją sposobem jakim opisałem wcześniej. Siać trawę można równolegle do usypywania drogi jak i później.