jayhawk60 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 wez delikatnego washa zrob zebys nie przesadzil, przedtem pronowalbym posciagac jakies materialy porownawcze na ten temat np: http://svsm.org/gallery/m1a1abramsjh3 http://www.armyrecognition.com/v_hicule_blind_s_lourds_char_de_combat_etats_unis/m1a1_abrams_us_description_identification_pictures_picture_photo_image_us_army_main_battle_tank_heav.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Bardzo fajnie ci wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Naprawdę, dobrze Ci to wyszło, trochę więcej, napisałem Ci na PW. Tutaj dodam jeszcze że wash na kołach możesz zrobic tak, jak zrobiłeś to na fartuchach przeciwkumulacyjnych, tym samym kolorem. Mam pytanie, czy gąsienice całe pomalowałeś na czarno?? Jeśli tak, to błąd. Gąski powinieneś pomalować najpierw na kolor stalowy, np. farba GUNMETAL, firmy Tamiya. Na czarno maluje sie tylko imitacje gumowych nakładek na gąsienicach. Pamiętaj aby pomalować na czarno środki kół. W realu te środki kół są przeżroczyste, wypełnione olejem. To sa jakieś wskaźniki poziomu oleju, ale dokładnie nie wiem. Jesli chodzi o brudzenie, to tak jak pisałeś, suchą, pisakowa pastelą i powinno być ok. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 Spróbuje uratować gąski, miejmy nadzieję, że sie uda, środki kół tak jak wspominałeś pomaluję na czarno, chociaż natknąłem się na zdjęcia gdzie były w malowaniu czołgu, albo być może był to po prostu kurz/piach. Zastosuję się do porad, ale sesja zbliżająca się wielkimi krokami niestety ostudziła moje zapały i warsztat musi odrobinę zwolnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 Jako, że wash mi odrobinę wyblakł po położeniu sido, postanowiłem go jeszcze troszkę poprawić, porobiłem też odrobinę koła mocnym washem. No i daję zdjęcia mojej wstępnej koncepecji dioramki. Ulica, po bokach zasypana trochę piaskiem, może jakiś drogowskaz no i hummer, który jedzie w konwoju, za abramsem, lub stoi tyłem do abramsa, z pierdołami służącymi do załadunku na abramsa, jak myślicie, która opcja jest lepsza i czy w ogóle jest sens dokładania tego HMMWV, który nieco odstaje jakością wykonania. Kolejny model, nad którym się zastanawiam to LAV-25, pojazdu tego używają marines, czy możę być zestawiony w konwoju wraz z Abrasem wojsk lądowych? A może helikopter OH-58 KIOWA też 1:35? Jeśli nie, spróboję dołożyć coś grosza i kupić M2A2 Bradley`a. Zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Nie zapomnij rzucić washa na hummera . Do zrobiania ewentaulnego asfaltu, użyj bardzo, bardzo drobnego papieru ściernego a jak chcesz piasek na poboczu, to polecam bułkę tartą . Ogólnie zaczyna to fajnie wyglądać . Walcz dalej!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 No Hummer miał zrobionego delikatnego washa, ale widzę pod kurzeniem nic z niego nie zostało poprawi się Lepiej doradźcie mi jaki następny model do dioramki LAV-25, M2A2 Bradley, czy z lotnictwa OH-58? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Bradley. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 NIe szalej tak kolego z ilością pojazdów na podstawce, w końcu to skala 1/35, więc modele całkiem spore. Jak dołożysz jeszcze jednego, może Ci biurka zabraknąć . A tak jeszcze co by się szczegułów poczepiać, to pomaluj skrzynke na amunicję przy karabinie maszynowym, ona jest zielona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) faktycznie, przeoczenie Pomaluję, a co do pojazdu, chce żeby były dwa, Abrams + no pewnie Bradley, Hummer jako, że nie jestem z niego w pełni zadowolony pójdzie w odstawke ;) Więc chyba nie ma przesady Edytowane 19 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Stycznia 2012 Share Napisano 18 Stycznia 2012 Dodając drugiego Abramsa, powiększasz ewentualną podstawkę, ale to juz Twoja wyobraźnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 No i skrzynki przyczepione do tylnego kosza wieży są fabrycznie zielone, wątpię żeby ktoś je malował z czołgiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 No i skrzynki przyczepione do tylnego kosza wieży są fabrycznie zielone, wątpię żeby ktoś je malował z czołgiem Zgadza się, fabrycznie są zielone, ale te tutaj, ktoś jednak pomalował razem z czołgiem : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 No to luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 upiekło mi się model pomalowany już matem, poprzyklejane bambetle/plecaki, miałem niestety niemiłą przygodę z gąsienicami które mi się urwały, ale jestem w trakcie ich naprawiania, wieczorem spróboję wrzucić kolejne zdjęcia i niedługo będę się szykował do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Co by nadać szpargałom na pancerzu, realizmu, to postaraj się wykombinować jakies mocowania tych bambetli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Co by nadać szpargałom na pancerzu, realizmu, to postaraj się wykombinować jakies mocowania tych bambetli. Hmmmm a z czego mogę zrobić te pasy/mocowania? Chodzi tylko o ogniwo gąsienicy i 2 plecaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Co by nadać szpargałom na pancerzu, realizmu, to postaraj się wykombinować jakies mocowania tych bambetli. Hmmmm a z czego mogę zrobić te pasy/mocowania? Chodzi tylko o ogniwo gąsienicy i 2 plecaki Wąska taśma maskująca albo zwykłe paski papieru, docięte na odpowiednią szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Oczywiście paskami taśmy, mocujemy tylko plecaki. Gąsienice mocowane są w inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Hmmmm nie potrafie sobie wyobrażić tego w przypadku tych plecaków jak to zrobić... One są przymocowane do tego stelażu na kosze, tuż przy tool boxie. Tak na prawdę można byłoby przywiązać je niewielkiej grubości sznurem za paski na ramiona do prętów stelażu, i nie byłoby możliwości zobaczenia tego. Jakby to były duże bambetle to sprawa jasna, pasy niezbędne wrzucę zdjęcia i powiecie czy jest to niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Zasypuję kolejnymi zdjęciami, ale miałem jakiś taki dzień, gdzie mogłem porobić fotki na spokojnie, w dziennym świetle: Odsłoniły pewnie jakieś niedoskonałości, piszcie co jeszcze trzeba dodać, bo chcę zbliżać się do końca = Jeszcze antenki + ew. jakieś przykurzenie ale jak? - mam tylko pastele i nawet gdy nakładam je przy pomocy pędzelka, praktycznie sa niewidoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Co to jest to czarne na końcówce lufy ? ? ? Model musi chyba dostać mocniejszego wash-a. Ja preferuję nawet lekko przerysowane modele, bo czasami brudzenie przykrywa wash. Ogólnie wygląda fajnie, Zacieki wyszły dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 coś w stylu laserowego celownika? - Nie znam się na technicznych sprawach, ale daje tutaj przybliżenie: Na swoje usprawiedliwienie, widzialem zdjęcia, gdzie ta część jest też pomalowana na czarno, więc nie uważam tego za błąd, chyba, że ktoś powie inaczej chociażby tutaj: http://www.military-today.com/tanks/m1a2_abrams_l5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 22 Stycznia 2012 Share Napisano 22 Stycznia 2012 Może się czepiam ale te zapasowe puszki z amunicją do wkm-u które są umieszczone na skrzynce na boku wieży / za wyrzutniami granatów dymnych/ też powinny być w kolorze zielonym .Twój pojazd po wyposażeniu sądząc jest z US Army,tak więc nie powinien mieć tej rury do brodzenia która raczej mają pojazdy Marines. Nie wiem czy będziesz naklejał mu jakieś inne kalkomanie ale to co jest jest to zdecydowanie za mało : z przodu i z tyłu pojazdu powinien byc tzw. Bumper code, na bokach numery batalionu które są powtórzone na panelu na koszu z tyłu wieży.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 Może się czepiam ale te zapasowe puszki z amunicją do wkm-u które są umieszczone na skrzynce na boku wieży / za wyrzutniami granatów dymnych/ też powinny być w kolorze zielonym .Twój pojazd po wyposażeniu sądząc jest z US Army,tak więc nie powinien mieć tej rury do brodzenia która raczej mają pojazdy Marines. Nie wiem czy będziesz naklejał mu jakieś inne kalkomanie ale to co jest jest to zdecydowanie za mało : z przodu i z tyłu pojazdu powinien byc tzw. Bumper code, na bokach numery batalionu które są powtórzone na panelu na koszu z tyłu wieży.Pozdrawiam Bumper code`y niestety mi popłyneły w chwili, gdy na pozostałe kalkomanie wywrócił się pojemnik z wodą co do numerów batalionu, to duże liczby, najczęściej umieszczane na boku toolboxa pod stelażem na kosz i tylny panel? Niestety nie miałbym ich już jak przykleić pod stelaż, w instrukcji jest możliwość doklejenia panelów i na tym położenia tych kalkomanii, jednak już nie mam gdzie ich przykleić, a na tylny panel kalkomania się nie zmieści. Widziałem jednak czołgi U.S Army bez tych dużych oznaczeń. Może z tym nie ma tragedii. A co do bumper code wiem, że z pewnością by się przydały... no ale póki co nie mam jak, ale postaram się jeszcze coś zdziałać. Rura do brodzenia dodana póki co jako dodatek, pomyślę jeszcze nad zrobieniem dodatkowych bambetli z chusteczek. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi