Skocz do zawartości

Panzer VIII Maus / Wanna / Od Podstaw / 1:35

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Pewnie spora cześć forumowiczów zauważyła w temacie Michał96 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=30580 że powstał pomysł stworzenia wanny Maus'a jako statystę do dioramki w której główną role zagra VK 45.02 (P). Michał zabrał się już za pracę nad swoim VK a ja jestem daleko za murzynami (nawet go z pudełka nie wypakowałem) a to tylko dlatego że chce pokończyć swoje poprzednie tematy. Wannę traktuje jako świetne wyzwanie i sprawdzian z obróbki poliestrynu... jak się uda to będzie również na mojej dioramce.

Wstępnie rozrysowałem i wyciąłem główne elementy

DSC_0047.JPG

Panzer_VIII_Maus_1-35-10.jpg

DSC_0048.JPG

Panzer_VIII_Maus_1-35-8.jpg

Teraz wypadałoby wyszlifować wszystkie krawędzie

Następnie trzeba by dorobić pozostałe elementy wewnątrz wanny... jak na razie dysponuje tylko jednym zdjęciem na którym dobrze widać co jest w środku.

maus%20p.jpg

I tu nasuwa się prośba do forumowiczów jeśli ktoś dysponuje innymi zdjęciami które ujawnią wnętrze mausa to byłbym zobowiązany.

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ale cóż, do odważnych świat należy.

No i właśnie o to chodzi poliestryn mam za darmo, wydrukowanie planów kosztowało 1zł, szpachli mam pod dostatkiem i co jeszcze trzeba... nie wiele. A spróbować zawsze warto w szczególności że wanna mausa jest strasznie prosta.

Sry ,że tak piszę ale nie potrafisz porządnie skleić modelu a zabierasz się za coś takiego. Ale cóż, do odważnych świat należy.

Po czym wnosisz, królewski jak i jaga były dobrze sklejone.

Sry ,że tak piszę ale nie potrafisz porządnie skleić modelu a zabierasz się za coś takiego. Ale cóż, do odważnych świat należy.

Pewnie, nich teraz kupi blachy za dwie stówy i się bawi, tak wiem to go nic nie kosztuje. Niech skończy tamto a nie zaczyna nowe ,bo tak to do niczego nie dojdzie. Z reszta konstrukcja mimo ,że wydaje się prosta jest trudna.

Pewnie, nich teraz kupi blachy za dwie stówy i się bawi, tak wiem to go nic nie kosztuje. Niech skończy tamto a nie zaczyna nowe ,bo tak to do niczego nie dojdzie. Z reszta konstrukcja mimo ,że wydaje się prosta jest trudna.

Tak się zastanawiam po co ty w ogóle komentujesz moje tematy. To jest moja sprawa ile modeli mam na warsztacie jak mi się zachce to zacznę jeszcze VK sklejać... tak samo jest też moją sprawą ile i na co ja wydaje w kwestii modeli (no chyba że zazdrość przemawia) pewnie teraz chodzi ci o blachy na panterze... które mam w d... kupiłem popróbowałem i nie żal mi. Człowiek uczy się na błędach (czasami musi te błędy powtórzyć żeby się nauczyć) A w tym temacie gdy chce za darmo popracować przy poliestrynie to też depczesz moje wizje i ambicje. A i jeszcze mam pytanie sklejałeś mausa że się wypowiadasz na temat trudności wanny ??

Dlatego mam do ciebie wielką prośbę nie udzielaj się z takimi komentażami... zachowaj je sobie dla siebie lub kogoś kogo to interesuje.

Tyle w tej kwestii... jak mi się uda to wieczorem zrobię aktualizacje z prac nad wanną.

Pozdrawiam

Człowiek uczy się na błędach (czasami musi te błędy powtórzyć żeby się nauczyć) A w tym temacie gdy chce za darmo popracować przy poliestrynie to też depczesz moje wizje i ambicje. A i jeszcze mam pytanie sklejałeś mausa że się wypowiadasz na temat trudności wanny ??

Czy sklejałem mausa żeby ? To tak jakby pytać się czy lubię plastik z Dragona czy z Dragona.(sic!)

A co to o za różnica? WTF?! Myślisz jak coś piszesz? Mam plany i doświadczenie i wiem ,że wycięcie czegoś takiego aby wyglądało nie jest łatwe.Ala jak chcesz, mogę wysłać tobie trochę cementu ,bo mam na stanie.

wydaje w kwestii modeli (no chyba że zazdrość przemawia).

http://myfacewhen.com/images/49.jpg

Człowiek uczy się na błędach (czasami musi te błędy powtórzyć żeby się nauczyć) A w tym temacie gdy chce za darmo popracować przy poliestrynie to też depczesz moje wizje i ambicje. A i jeszcze mam pytanie sklejałeś mausa że się wypowiadasz na temat trudności wanny ??

Czy sklejałem mausa żeby ? To tak jakby pytać się czy lubię plastik z Dragona czy z Dragona.(sic!)

A co to o za różnica? WTF?! Myślisz jak coś piszesz? Mam plany i doświadczenie i wiem ,że wycięcie czegoś takiego aby wyglądało nie jest łatwe.Ala jak chcesz, mogę wysłać tobie trochę cementu ,bo mam na stanie.

wydaje w kwestii modeli (no chyba że zazdrość przemawia).

http://myfacewhen.com/images/49.jpg

Po tym poście zastanawiam się czy ty myślisz jak coś piszesz... a więc kończąc tą rozmowę wsadź sobie w (sam wiesz gdzie) swoje plany i doświadczenie i nie udzielaj się w moich tematach.

Uprzedzając dalsze poczynania... jak chcesz coś jeszcze napisać to na pw a nie robisz mi tu śmietnik.

Od razu kieruje prośbę do administratora o usuniecie wszystkich postów nie związanych z tematem.

Witam.

Koledzy, czy warto zaśmiecać temat tego typu wypowiedziami ? ? ? Nie ma się po co kłócić, bo nie ma o co.

Jeśli chodzi o ilość robionych modeli to zgadzam się z cloner-em, bo moim zdaniem lepiej robić mniej, a dokładniej zwłaszcza gdy się dopiero zaczyna, ale i popieram również Twitch-a, bo nie ma po co używać takich ostrych słów. Warto zwrócić uwagę, ale to co zrobi autor wątku to jego sprawa.

Jeśli chodzi o model to jest to ambitny projekt, ale nie jakiś bardzo trudny. Maus to chyba najbardziej kwadratowy czołg IIWŚ i łatwo będzie go zrobić. Tylko pamiętaj Twitch, jeśli robisz go otwartego i zgodnie z oryginałem to będziesz musiał poszukać grubości każdej z blach, przynajmniej tych zewnętrznych.

Powodzenia w budowie i wytrwałości bez względu na utrudnienia.

Jaką masz grubość polistyrenu? Przy tak długiej wannie zbyt cienki będzie falował i się giął. Jak nie wyjdzie klejenie z pojedynczych elementów( tu jest dobrze wklejać od tyłu w miejscach niewidocznych kształtowniki) spróbuj wyciąć tak jak w kartonie większy element, lekko naciąć i zagiąć podobnie jak w blachach fototrawionych. Nie przejmuj się złośliwymi uwagami i baw się dobrze W końcu to hobby

a nie obrona ojczyzny.

Ambitny projekt sie szykuje

Swoją drogą ciekawe co oni zrobili że myszkę zakopali w ten sposób ?????

Z tego co czytałem to to bydle nie nadawało się zbytnio do użytku. Spróbujmy sobie wyobrazić jak 188 tonowa myszka ma przejechać przez grząski teren (powiedzmy że opuszczona taka maszyna będzie się co chwila zapadać) doczytałem się też że w tamtych latach żaden most w Europie by nie utrzymał go.

Wiec takich problemów było masę... strata czasu, strata materiałów.

Twich mam nadzieje ,że to zdjęcie nie jest dla Ciebie inspiracją

Nie obawiaj się Robert to zdjęcie było tylko tak dla żartu

No a wracając do Mausa... troszeczkę dorobiłem (kilka rzeczy do poprawy lub całkowita wymiana) od razu uprzedzam że wszystkie elementy są nadal nie oszlifowane. Z racji iż brakuje jeszcze trochę we wnętrzu nie składałem go żeby porobić zdjęcia... ale mam nadzieję że ta graficzna prezentacja nakreśli wam moje postępy.

Maus01.jpg

DSC_0061maus.JPG

Z tych wszystkich zaznaczonych rzeczy nie podoba mi się tylko ścianka zaznaczona na czerwono... to "okienko" jest za małe i chyba powinna być też tam ta dolna cześć z mniejszym bardziej wyśrodkowanym "okienkiem" ciężko mi jest to ocenić po tym zdjęciu. Rady/sugestie

Maus02.jpg

DSC_0062maus.JPG

Tutaj zaś starałem się pokazać ścianki przechodzące przez środek... nie wiem jak to wyglądało w tym mniejszym przedziale (jakość zdjęcia) ale wydaje mi się że przynajmniej z jednej strony jest też małe "okienko" Drugim kolorem zaznaczyłem podłogi które też są wykonane... ale po co miałem wam pokazywać dwa paski. Rady/sugestie