JETO Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Wszystkich. Pragnę zaprezentować moje nowe lepiszcze. Jak wiecie podczas prac konkursowych nad moim Aichi D3A1 Val z PLASTYKA nabrałem swego rodzaju fobii do tej firmy. Dlatego postanowiłem zastosować terapię wstrząsową i od razu wziąłem kolejny model tej firmy na warsztat. Przypadkowo w moich zbiorach znalazł się ten modelik dlatego wybór padł na niego. Oto Polski samolocik myśliwski PZL P-7a należący do Szóstego Pułku Lotniczego. Maszyna nosi numerek boczny 7 i należała do Dywizjonu szkolno-treningowego. Modelik wykonany prosto z pudła. Drobna korekta kształtu zagłówka pilota oraz dodane linki podwozia, reszta bez zmian. Skala 1:72. Zapraszam do oglądania i komentowania. Zdjęcia są troszkę nieostre bo samolocik jest tak mały, że mój aparacik nie mógł ustawić ostrości, a że to pełny automat to nie miałem zbyt wiele do powiedzenie w kwestii ustawień. Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Wyszedł ładnie. Czemu nie prowadziłeś wątku warsztatowego w konkursie? Model na poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Wyszedł ładnie. Czemu nie prowadziłeś wątku warsztatowego w konkursie? Model na poziomie. Miałem zamiar i nawet zacząłem robić pierwsze foty do inboxa ale tak mnie pochłonęła robota, że zapomniałem porobić foty do warsztatu Teraz troszkę żałuje bo wyszedł moim zdaniem dość ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Wygląda naprawdę całkiem nieźle, choć stanowczo zasługuje na lepsze zdjęcia, gdyż powyższe totalnie przekłamują kolorystykę i uniemożliwiają rzetelną ocenę Twojej pracy. Spróbuj nad tym jeszcze popracować, bo naprawdę warto. Póki co jedynym co działa na niekorzyść Twojego modelu są prześwitujące kalkomanie. Szczególnie widać to w przypadku szachownicy na górnej powierzchni prawego skrzydła, która dodatkowo powinna chyba być umiejscowiona nieco bliżej kadłuba. Mam nadzieję, że pokusisz się o kolejną sesję z lepszymi zdjęciami. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Wygląda naprawdę całkiem nieźle, choć stanowczo zasługuje na lepsze zdjęcia, gdyż powyższe totalnie przekłamują kolorystykę i uniemożliwiają rzetelną ocenę Twojej pracy. Spróbuj nad tym jeszcze popracować, bo naprawdę warto. Póki co jedynym co działa na niekorzyść Twojego modelu są prześwitujące kalkomanie. Szczególnie widać to w przypadku szachownicy na górnej powierzchni prawego skrzydła, która dodatkowo powinna chyba być umiejscowiona nieco bliżej kadłuba. Mam nadzieję, że pokusisz się o kolejną sesję z lepszymi zdjęciami. Pozdrawiam Kornik Poprawiłem foty. Są nieco lepsze niż poprzednie ale to max co udało mi się wyciągnąć z tego mojego aparatu. Co do kalek to Kolega ma rację. Pierwszy raz kładłem kalki z PLASTYKA i w życiu by mi do głowy nie przyszło, że są całkowicie pozbawione białego podkładu. Gdybym to wiedział to bym przy malowaniu białych pasów porobił sobie białe poletka pod kalki. Ale trudno teraz to już musi tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Niewiele widać, ale to chyba bardziej wina fotografa niż aparatu. Zdjęcia są zacienione, jakby były robione pod światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 Panie i Panowie, Wysoka izbo... Oprócz wykorzystania możliwości aparatu jest jeszcze druga droga poprawienia fotografii - program komputerowy. Nie musi to być zaraz topowy (jak np. Photoshop) - wystarczą darmowe GIMP czy zwykły IrfanView. Czas wykonania tego demo, łącznie z powieszeniem na forum - ok. 3 minuty. Podkręcenie fotografii to chyba najprzyjemniejsza część roboty przy relacji. Oraz dająca znaczący przyrost "współczynnika achów nad modelem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 7 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2012 Czy Wy aby nie przesadzacie Chyba pomyliłem fora i przez przypadek znalazłem się na forum fotograficznym. Jak nie zaczniecie się wypowiadać na temat modelu to uznam, że jest prawidłowy i nie ma się do czego przyczepić. Koledzy wysilcie się troszkę i zgnójcie go trochę bo te zdjęcia aż tak ciemne nie są by nic na nich nie było widać Przecież gołym okiem widać, że kalki są przezroczyste, że mat na skrzydłach jest przepłowiały, że wash mógł by być nieco bardziej równomierny a farba położona gładziej ufff.... Do czego to doszło żebym obsmarowywał własny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 7 Stycznia 2012 Share Napisano 7 Stycznia 2012 JETO to nie forum fotograficzne ale fotki do oceny na prawde przydały by się strzejsze i jasniejsze ,mimo że masz aparat typu Idiotencamera http://www.swiatobrazu.pl/inteligentna-propozycja-dla-amatorow-test-panasonic-lumix-dmc-ls80-9463.html to ostrzej i jaśniej na pewno da rade.Wynieś jutro model na zewnątrz i przy świetle naturalnym na bank zdjęcia będą o wiele lepsze /zobacz ostatnie moje foty Mi 2 w tym dziale/,dodatkowo daj jednolite tło np.biała kartka przyklejona do ściany i łukiem schodzaca do podłoża. Jedną lekko podkręciłem ale mimo to za ciemnie i nie ostre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 8 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2012 .... ,mimo że masz aparat typu Idiotencamera http://www.swiatobrazu.pl/inteligentna-propozycja-dla-amatorow-test-panasonic-lumix-dmc-ls80-9463.html ] Trafiłeś w 10 Robercie Dokładnie ten model posiadam No no, muszę przyznać, że Twój zmysł detektywistyczny jest świetny Dajmy już sobie spokój z tym modelem. Następną galerię wykonam według Twoich rad. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JETO Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Dziś było dość fajne światło i miałem nowe chęci więc poprawiłem foty. Może teraz Koledzy troszkę więcej zobaczą. Szkoda, że nie można edytować starych postów. Czy jest jakiś konkretny powód dlaczego można je zmieniać jedynie przez 24h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi