subaroman Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Przedstawiam modelik rajdowego Subaraka, ktorego na rajdzie Elmot ucieral Leszek Kuzaj. Model zbudowany w oparciu o zestaw Tamiya w skali 1/24 z dodatkowymi kalkami (2 zestawy dla uzyskania ladnego koloru napisow na kascie) i felgami Mf-zone. Zastosowalem rowniez metalowe zapinki na maske oraz wykonalem zestaw chlapaczy. Zapewne modelik nie jest idealny, nie ominely mnie komplikacje przy budowie, ale mam ogromna satysfakcje z jego dokonczenia. Subarynka wyglada niezwykle dynamicznie i agresywnie, niesamowitego charakteru dodaja jej czarne chlapacze. Ja jestem bardzo zadowolony Pozdrawiam wszystkich!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 5 Lutego 2012 Share Napisano 5 Lutego 2012 Kolejny kozacki model trafił w ostatnim czasie do galerii. Masz z czego być zadowolony. Bardzo ciekawa kolorystyka. Model bardzo mi się podoba, szkoda że nie było warsztatu. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekg Napisano 6 Lutego 2012 Share Napisano 6 Lutego 2012 Model prezentuje się zacnie w tym rzadkim a jednocześnie atrakcyjnym malowaniu. Jestem pod wrażeniem efektu końcowego. To co rzuciło mi się w oczy "in minus" to zalane bezbarwnym linie podziału. Trochę nienaturalnie się świecą. Moim zdaniem lepszy efekt jest gdy robi się je po werniksie. I druga rzecz to przednie lampy. Wiem, że użyłeś kalek z zestawu, ale jednak nijak ma się to do oryginału. Renaissance ma w swojej ofercie właściwe z żywicy i z tego co widzę na www, Bujon również ma ich kopię w ofercie. I teraz kilka pytań: - Czy niebieska farba to był mat od początku czy po oklejaniu pomalowałeś bezbarwnym matem? - Czy wszystkie kalki naklejałeś podwójnie czy tylko białe napisy? - Czy możesz częściej wrzucać galerie nowych modeli? Jeszcze raz gratuluje super modelu! Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subaroman Napisano 6 Lutego 2012 Autor Share Napisano 6 Lutego 2012 Witam. Wiec sprawy tak sie maja: linie podzialu sa poczernione flamastrem, ktory pod pewnym katem padania swiatla robi sie taki wlasnie... blyszczacy. Na szczescie opanowalem juz ten problem i nastepnym razem nie bedzie tego polysku, moze i linie podzialu nie beda wydawaly sie zalane. Przednie lampy okleilem kalka z zestawu, gdyz nie moglem dostac zywicy z Rene. Widzialem, ze juz sie pojawila w moim ulubionym sklepie internetowym, wiec niedlugo bedzie tak, jak byc powinno. Odnosnie pytan: - niebieska farba - kasta zostala pomalowana na czerwony kolor, potem oklejona kalkami, pokryta bezbarwnym i wypolerowana; pozniej pomalowalem tyl na niebieski kolorek (polysk, bo taki mialem), nalozylem kalki a nastepnie aerografem nalozylem warstwe matowego bezbarwnego lakieru. - kalki - kalkomanie sa nakladane podwojnie, dwa zestawy na model sa niezbedne. - galerie - oczywiscie, juz niedlugo wrzuce swieze galeryjki innych, mam nadzieje, ze rownie interesujacych modeli. Dzieki za zainteresowanie. Pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Witam Model jak zwykle bardzo fajny, chociaż liniom podziału rzeczywiście trochę brakuje do doskonałości. linie podzialu sa poczernione flamastrem, ktory pod pewnym katem padania swiatla robi sie taki wlasnie... blyszczacy. Na szczescie opanowalem juz ten problem i nastepnym razem nie bedzie tego polysku, moze i linie podzialu nie beda wydawaly sie zalane. Nie lepiej po prostu pogłębić linie podziału przed malowaniem ? To naprawdę dużo lepiej wygląda... Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subaroman Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Nie lepiej po prostu pogłębić linie podziału przed malowaniem ? To naprawdę dużo lepiej wygląda... Linie podzialu zostaly oczywiscie poglebione. Inaczej nie byloby po nich sladu. Problemem jest tylko ten lekki polysk, ktory widac pod pewnym katem padania swiatla przy duzym powiekszeniu na zdjeciu. W rzeczywistosci jest to niezauwazalne. Dzieki za opinie, pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Z tymi liniami podziału chodzi chyba o to, że pogłębione już nie potrzebują washa. Samo pogłębienie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madmax Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 To ja też wtrącę słówko od siebie. Zacznę od tego że przy plastronach na bocznych drzwiach powinny być małe wcięcia, kalki Power Horse na tylnym spojlerze powinny być nieco wyżej , no i kalka na przedniej lampie jest jakby odrobinę przetarta. No i kwestia klatki bezpieczeństwa, na pałąkach pionowych na słupkach nie powinno być ochraniaczy, no i pałąki skośne też jakoś dziwnie wyglądają, szczególnie ten od strony pilota, na jednej fotce widać że ochraniacz jest, a na drugiej fotce już go nie ma - tak że nie wiem czego jest to przyczyna. Żeby minusy nie przysłoniły nam plusów to oczywiście największe wrażenie zrobił na mnie połysk lakieru który błyszczy się aż nazbyt przesadnie co pokazuje jak dobrze model jest wykonany. Świetnie prezentuje się też odcień niebieskiego pomalowanego matem - biorąc pod uwagę że kasta nie dość że jest dwu kolorowa to jeszcze lakier przezroczysty jest połysk oraz mat i wygląda to razem tak jak wygląda zasługuje na najwyższe wyrazy uznania. Dodatkowo co mnie bardzo ucieszyło w końcu pojawiły się pasy, co do reszty nie mam zastrzeżeń - bo już po przednicy o nich wspominali - jednym słowem model trzyma poziom... a nawet go podwyższył - tak że kolego niestety nie możesz poniżej niego już zejść, a gdym sam nie dawno go nie składał to małych drobiazgów które wymieniłem wcześniej nawet bym nie zauważył. Czekam na kolejne "WRC PL" Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekg Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 To jeszcze ja jeden detal dorzucę - tylny spojler nie był matowy:) Ale to szczegół, który nie zmienia nic w mojej ocenie modelu. BOMBA!!! Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subaroman Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 To jeszcze ja jeden detal dorzucę - tylny spojler nie był matowy. No tutaj mialem niezla zagadke. Dlugo zastanawialem sie, czy ma byc w macie jak reszta niebieskiego, czy w kolorze subaru i w polysku. Nie bylem pewien, ale postawilem na mat. Zobacze, moze uda mi sie ten spojler pomalowac chociaz w polysk. Tylko w razie jakiejs wpadki bedzie po modelu. A szkoda by mi bylo... Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekg Napisano 8 Lutego 2012 Share Napisano 8 Lutego 2012 Zostaw jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 15 Lutego 2012 Share Napisano 15 Lutego 2012 Śliczna subarka. Nic nie zmieniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi