Skocz do zawartości

M-10 Achilles Italeri/Academy 1:35

pan_piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem dzisiaj lepić pojazd jak w tytule . W odróżnieniu od innych moich modeli mam zamiar zrobić ten w miarę merytorycznie. Na razie bawię się z wnętrzem, trochę sztuka dla sztuki bo mało z tego będzie widać, ale robota przyjemna.

Tak więc mam zamiar wykonać model w polskim malowaniu.

Producent przewiduję dwa , pierwszy to pojazd z 2 Warszawskiej Dywizji Pancernej z Włoch z 1945 a drugi to pojazd z 1 Dywizji Pancernej z walk w Niderlandach w 1944 r. Przychylam się raczej do tej drugiej opcji. Pytanie gdzie można znaleźć jakieś fotografie pojazdów z tej dywizji i z tego okresu walk? Academy zapewniło w paru miejscach różne wersje elementów do wyboru więc chciałbym oprzeć się na jakimś źródle.

Póki co postępy wyglądają tak:

IMG_0779.jpg

IMG_0775.jpg

IMG_0771.jpg

Opierałem się głównie na szkicach zamieszczonych w wyd. Militaria dot. M-10 oraz zdjęciach pochodzących z publikacji Ospreya. Także pomogły trochę zdjęcia z tej strony: http://www.toadmanstankpictures.com/achilles.htm

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
  • 1 month later...

Teraz trochę przyspieszę ;) Kilka zdjęć skończonego wnętrza.

DSC_0529.jpg

DSC_0531.jpg

Przy okazji chciałbym poruszyć kwestie oznaczeń. Academy proponuję jak pisałem proponuję polskie oznaczenia z Włoch i Normandii. Postanowiłem ostatecznie wykonać Włoską wersję.

Academka podaję że pojazd pochodził z 1 batalionu 7 pułku artylerii przeciw pancernej z 2 dywizji pancernej Włochy Maj 1945

Poczytałem trochę i wyszło mi że na pewno nie Maj, bo dywizje sformowali w Czerwcu i raczej 2 Pułk bo 7 nie istniał.

W armor photogallery nr 14 Achilles znalazłem zdjęcie tego egzemplarza i jak się okazało faktycznie 2 Pułk, także kalki są delikatnie błędne bo oznaczenie było 235120, a nie T 235120. Brakuję także numerku na lewym przednim błotniku.

m10.jpg

Wydaję mi się również że "śruby" na wieży powinny zostać usunięte. Z tego co widziałem większosć pojazdów była ich pozbawiona, ale musiałby ktoś bardziej obeznany w temacie potwierdzić.

Chyba trochę za bardzo się spieszysz kolego bo jest kilka miejsc do poprawki Ogólne wrażenie jest dobre, ale... :

-ścianę u dołu po lewej stronie mógł byś podmalować żeby nie prześwitywał plastik

-amunicje mogłeś trochę staranniej pomalować bo przejście zieleni na złoty jest strasznie nieregularne

-przód radiostacji (ta skrzynka co jest po prawej) z tego co wiem powinien być zielony

-podłogę możesz lekko przetrzeć stalowym suchym pędzlem tak by było widać, że była używana

Więcej uwag w sumie nie mam, ale pamietaj jak coś robić to porządnie Oglądam dalej i pozdrawiam Marcin

Radiostacja wydaję mi się że powinna być biała z przodu. (zdjęcia pożyczone z wątku kolegi Peter Z na sPWM)

Biały domalowywałem parę razy bo słabo się trzyma. Umknęło mi tym razem. Metalizowanie przykrył pigment ale nie ma sprawy poprawię.

radiostacja.jpg

radiostacja1.jpg

Możliwe, że mój monitor przekłamuje, ale jak dla mnie jest to lekko szary kolor Biały do mnie jakoś nie przemawia

P.s nie nie czepiam sie tylko lubie jak ktoś się przykłada do tego co robi

• 1 month later...