SAGITARIUS Napisano 23 Czerwca 2007 Share Napisano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Witam. W związku z moim nowym nabytkiem otwieram nowy temat warsztatowy. Lada chwila będą pierwsze zdjęcia nim jednak prace ruszą dalej mam kilka pytań. Model to produkt Italeri i to dosyć leciwym nr kat.: 259. Blachy Edka: 35485. Pytanie kieruję do specjalistów tematu "MODERN" - Czy ten model, wersję, można wykonać w malowaniu "OIF" , czy dysponuje ktoś schematami takiego kamuflażu, a jeżeli tak to prosiłbym o skan lub co kolwiek w tym temacie i jakie polecacie kolory ( farby akrylowe ) do takiego kamo. Póki co wracam powoli do pracy nad modelem. Pozdrawiam S. - Krystian. Edytowane 27 Czerwca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 23 Czerwca 2007 Share Napisano 23 Czerwca 2007 Cieszy mnie bardzo, że zobaczę współczesny pojazd w Twoim wykonaniu. Co do tego zestawu, to mam katalog Italeri z 1992 r. i on tam już jest. Akurat na LAV za bardzo się nie znam, ale wg mnie jest duże prawdopodobieństwo, że do czasów OIF musiano w tych pojazdach poczynić jakieś zmiany (tak jak np. w Bradleyach czy Abramsach). Więc jak bym budował ten model Italeri, to bym go zrobił z Pustynnej Burzy albo z Somalii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 23 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2007 Witam. Tak właśnie myślałem. W takim razie zostanie albo 3kolorowe kamo pudełkowe, albo Pustynna Burza. Tym czasem kilka próbnych fotek ... Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 Witam Widze że pojawił sie bardzo ciekawy współczesny temat . Będę dopingował tym bardziej że sam mam zaczętą Piranię z ESCI z zaadoptowanymi blaszkami Eduarda oraz że jest to jeden z ulubionych pojazdów kołowych. Oba model przedstawiają podobny poziom, bardzo odstająć od modelu Trumpka. Ale przy odrobinie pracy można z nich coś zrobić. Podaję dwa adresy ze zdjęciami: 1. http://community.webshots.com/user/smprgumbi 2. http://www.dodmedia.osd.mil/ - w wyszukiwarce należy wpisać LAV - jest tam ponad 600 zdjęć piranii Zyczę miłego sklejania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2007 Witam. Dzięki za podrzucenie linki ;) pomocniczej ... Już się przydała ! Baaaaaaaaaaaaaardzo ładne zdjęcia! Dzisiaj już się trochę spociłem przy budowie, a konkretnie przy wycinaniu spodu kosza na wierzy i dorabianiu tego badziewia z blaszki Edka. Dodatkowo przedział desantowy już mam gotowy, więc zamykam skorupę. Póki co wracam do dłubania, jutro wstawię kolejne fotki. Pozdrawiam S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Cześć Cieszę się że zdjęcia pomogły . Widzę że walczysz z koszem wieży. Ja w swojej Piranii zrezygnowałem z blaszek na rzecz siateczki z welonu ślubnego, a stelaż wykonałem od podstaw z drucików. Dodatkowo po bokach kosza są charakterystyczne osłony z blachy które ja wykonałem od nowa. Czekam z na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2007 Witam. Kolejna porcja fotek. Italka trochę po macoszemu potraktowała wnętrze, Edek też nie specjalnie się wysilił w związku z tym, Krystian też nie będzie się roztkliwiał nad przedziałem desantowym. Pomalowane, zasidoluksowane. Zrobię trochę obić, wasch ... i takie tam drobiazgi ... chociaż sam nie wiem, po co jaki i tak zamknę ten przedział. ... i wracam do dłubania. Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 W takim razie zostanie albo 3kolorowe kamo pudełkowe, albo Pustynna Burza. Tu mam fotkę kamuflażu podobnego do tego z pudełka Italeri: A jeśli chcesz robić pojazd z Pustynnej Burzy, to mam zdjęcia w malowaniu piaskowym: Z farb akrylowych to pasują Model Master 4812 US Army/Marines Gulf Armor Sand oraz Pactra A118 US Gulf Armor Sand. Tutaj znajdziesz parę Walk Aroundów LAV: http://primeportal.net/the_battlefield_armor.htm chociaż sam nie wiem, po co jaki i tak zamknę ten przedział Ale dlaczego? Szkoda zamykać. Chociaż mam wątpliwości, czy powinien być on na biało pomalowany. Z tego co wiem to amerykańskie transportery opancerzone (oprócz Strykera) malowane są w środku na kolor Seafoam Green. Mniej więcej odpowiada mu farba Tamiya Sky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2007 Witam. W związku z tym, że ja również mam wątpliwości jaki powinien być kolor wnętrza zamykam, a właściwie to już jest zamknięte. Bryła posklejana, podwozie doklejone. Teraz zaczynam nierówną walkę z Edkowymi blachami. Niestety akcja "zawieszenie" nie do końca powiodła się! Dziwne trochę bo elementy zawieszenia składały się jak klocki lego - a teraz jest problem z równowagą kół. Model opiera się na 5 kołach, a 3 wiszą! Dziadostwo ! Wracam do dłubania, rano wstawię jakieś foteczki. Pozdrawiam S. - Krystian P.s. - będzie to pojazd z Pustynnej Burzy - POSTANOWIONE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Cześć Widzę że prace idą pałną parą. Pogratulowac tempa . Co do koloru wnętrzaj to jest taki sam jak w Bradley-u czyli zielonkawy. Ponizej link do modelu Pirania w 1/16. Powinien sie przydać. http://talalchouman.com/lav25.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Witam. Ładna rzecz !! U mnie niewielki postęp - ale zawsze coś ;) Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Ale zawsze do przodu. Patrząc na Twoja Piranie to wygrzebałem z czeluści szafki swoją ESCI. I tak sie zastanawiam czy jeą skączyć? Pozwole sobie zamieścić zdjecia w Twoim temacie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Witam ... Jasne, że tak - jak zdecydujesz się dokończyć zmienię temat na pracę zespołową i dwa modele Wygląda czadowo !! Działaj dalej !! Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 A na PWMie Robert pokazał więcej fotek swojego LAV. http://old.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=32323 I jak na tak stary model to całkiem fajnie to wygląda, tak więc kończ Robercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Czerwca 2007 Share Napisano 26 Czerwca 2007 Ooooo dwie Piranie to już prawie stadko rybek. Panowie bierzcie się za łby i do roboty !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Cześć Widzę że modelik może być - tak wiec postanowiłem go skończyć. Tylko z góry uprzedzam że sklejanie idzie mi ostatnie ślamazarnie tak wiec wątek może trochę potrwać. Dorzucam pozostałe zdjęcia które są też zamieszczone na PWM-ie. Plan na dzień dzisiejszy jest taki że wieczorkiem modelik pójdzie pod prysznic i zostanie dokonana inwentaryzacja części, bo są porozrzucane po różnych pudełkach. Dodatkowo planuję dołożyć metalową lufę z Armoscale od Bradleya(czekam na ich odpowiedź ile kosztuje). Poniżej pozostałe zdjęcia: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 Witam. U mnie wygląda to następująco... Do dorobienia pozostało: - uchwyty - lusterka - kanistry - paski / szelki mocujące na koszu - karabinek 7,62mm w zasadzie części te będą waloryzowane blaszkami i drutem miedzianym . ... no to wracam do pracy! Robert, co do Twojego modelu - kosz klasa !! mój się chowa ... ale już wiem, że zrobię następną Piranię, tym razem będzie to Trumpek waloryzowany edkiem, armorscale ... i dokupię jeszcze kaieść bambocle + figury. Część rzeczy już zamówiłem Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 O widzę że Twoja pirania stoi już na kołach. Tempo masz duże Pogratulować. A co do Pirani to ja przyszłym miesiącu też zamierzam kupić model Trumpka ale już bez blaszek Edka. A dodatkowo w magazynku leżakuje jeszcze LAV-TAU Italeri. Ale do tego to jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 Witam. Owszem stoi na kołach tylko co z tego ... jak każde koło żyje swoim życiem ! Zawieszenie jest do kitu , co powoduje, że każde koło jest na innej wysokości, a do tego żadne koło nie trzyma prawidłowej osi z kadłubem Tzn, może trochę przekoloryzowałem to wszystko, jak się upacia model farbą to jakoś będzie to wyglądało ... ale nie jest fajnie Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 27 Czerwca 2007 Share Napisano 27 Czerwca 2007 Widzę, że miniprojekt się tu zrobił. Szkoda, że ja nie mam tego pojazdu, ale jak wyjdzie Trumpkowe LAV-R, to chyba sobie kupię. Z tą Piranią, to Italeri trochę namieszało. Bo ta nazwa jest nazwą rodziny pojazdów szwajcarskiej firmy Mowag. A LAV-25 jest na Piranii po prostu oparte. http://en.wikipedia.org/wiki/Mowag_Piranha Zresztą LAV-TUA też się tak nazywać nie powinno, tylko LAV-AT. ale już wiem, że zrobię następną Piranię, tym razem będzie to Trumpek waloryzowany edkiem, armorscale ... i dokupię jeszcze kaieść bambocle + figury Fajnie. A co do wyposażenia, to mogę polecić ten zestaw: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=6180 Większość rzeczy z niego pasuje też na pustynnoburzowy pojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 28 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2007 Witam. Teraz pozostał do położenia podkład i malowanko. Później dokleję kanistry ... i takie tam bambocle ;) Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 28 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2007 Witam... Podkład jest ... preashiding też już jest ... I chociaż byłem zdecydowany na Pustynną Burzę - nadal zastanawiam się nad kamo z instrukcji SAND-BROWN-BALCK Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 I chociaż byłem zdecydowany na Pustynną Burzę - nadal zastanawiam się nad kamo z instrukcji SAND-BROWN-BALCK - te piachy juz sa nudne takie ze oj oj oj Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 28 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2007 I chociaż byłem zdecydowany na Pustynną Burzę - nadal zastanawiam się nad kamo z instrukcji SAND-BROWN-BALCK - te piachy juz sa nudne takie ze oj oj oj Pozdr. Pawel No dobra ... Piach będzie następnym razem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 28 Czerwca 2007 Share Napisano 28 Czerwca 2007 Tylko czy te bajery typu noze do drucikow itp. to czasem nie sa modyfikacje zakladane na piachy ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi