DarkWing Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Witam wszystkich kolegów i koleżanki Dawno nie gościłem na obecnym forum, ostatnio bawiłem częściej na pwm bawiąc się w konkurs Ponieważ wystawiłem tam 3 modele (jeden znich Suzuki Hayabusę już tu zaprezentowałem) postamowiłem przedstawić szerszej publiczności dwa kolejne modele. Modele przedstawię w kolejności budowy w warsztacie oraz ich galerię. Opisy będą zdawkowe (z racji wrzucania całości hurtem) dla zainteresowanych jakimiś szczegółami odsyłam do pwm.org.pl. Pirwszy model - Honda. Na początek In-box modelu Do budowy wykorzystałem kilka dodatków Prace nad modelem zacząłem oczywiście od silnika Postanowiłem dodać od siebie przewody zapłonowe świec. Niestety nie miałem żadnego pomysłu na ich wykonanie oprócz tego - czarna nić pociągnięta klejem... . W efekcie końcowym i tak prawie nie będzie jej widać... Dodatkowo na silnik położyłem delikatny wash celem uwydatnienia wszelkich detali oraz stworzenia wrażenia używalności. Mały bonus... prezentacja gotowej jednostki napędowej Rama została pozbawiona oryginalnego chromu i psiknięta silver leaf (spray Tamiya) Po uwagach kolegów z forum i znawców tematyki moto poprawiłem kielichy. środki zostały pomalowane na czarno (denka). Kawałek felgi trzeba było "urwać" żeby nawiercić otworek pod wentyl... Po lewej gotowy element, po prawej jego częśći składowe - całość z blaszek fototrawionych z oryginalntylnej tarczy hamulcowej (plastikowej) został tylko trzpień Tylnie wachacze postanowiłem od środka wypełnić (dwuskładnikową szpachlówką tamiya) W tym modelu po raz pierwszy odważyłem sie zbudować łąńcuch z ogniwek. Pierwsze próby nieudane... ogniwka rozpadły się... w końcu jednak opanowałem budowę (łączenie) ogniwek i oto pierwszy segment łańcucha niechciana fotka desperata... kolejny ciekawy etap budowy. Wydech.. i znów poprawki po uwagach kolegów. Przemalowałem środki wydechów. Okazuje się, że "zdrowy" wygląd to właśnie szarość... a nie czarne okopceie taki mały szczegół... imitacja śrubki - element fototrawiony... łańcuch niestety nie leży idealnie - jest o 1-2 ogniwka za duży :( ale nie miałem już siły go rozrywać i skracać. Poza tym obawiałem się, żeby mi się nie "rozpruł" cały... tak wyglądał w skrócie telegraficznym warsztat tego modelu. Niektóre zdjęcia poprzestawiały się w kolejności (nie są chronologicznie) ale całość wydaje mi się jest spójna. Zapraszam do galerii... viewtopic.php?f=73&t=31643 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Motorek jest super, co prawda nie przepadam za jednośladami ale ten od razu mi się spodobał. Szkoda że ten łańcuch wyszedł Ci troszkę za długie ale i tak jest rewelacyjnie. Mam takie małe pytanie w jaki sposób zrobiłeś ten mały biały pasek na feldze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 ten biały pasek na felgach to kalka. Jedna pełna obręcz składa się z 3-4 części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciechu Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Gdzie można dostać takie ciekawe dodatki łańcuch itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 14 Lutego 2012 Autor Share Napisano 14 Lutego 2012 u nas (Polska) to raczej ciężko.. pozostaje import prywatny. Poza serwisami aukcyjnymi najlepeij kupować w Chinach - najtaniej. Ja osobiście kupuję w UK, bez cła (UE) i szybka dostawa adresy sklepów www.hlj.com www.hobbyeasy.com www.hiroboy.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Wtrącę się, w hobbyeasy spokojnie można kupować bez obawy o jakiekolwiek cło. Jeśli już Urząd Celny wyłapie taką przesyłkę to zapłacimy jedynie podatek. Trzeba mieć jednak albo bardzo dużą paczkę np. z dwoma modelami w 1/12 albo przynajmniej trzema w 1/24 albo pecha żeby UC się zainteresował. Mam ponad 60 transakcji na HE i w UC byłem tylko raz. Przy zakupie blaszek i innych dodatków to na ogół jest kopertka która potrafi przyjść do kraju czasem nawet szybciej niż zakup w Polsce przez allegro. Zdarzało mi się otrzymywać przesyłki z HE po tygodniu od zamówienia. Zakupy w UK też są w porządku ale wystarczy sobie porównać ceny tych samych rzeczy w HE i u Hiroboya. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dekalotes Napisano 14 Lutego 2012 Share Napisano 14 Lutego 2012 Przeglądałem galerie, przeglądam i warsztat, dla mnie rewelka! W szczególności kolektory, bardzo ładnie wykonane te przebarwienia, ostro ktoś musiał dawać po garach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Super, momentami nie wiadomo, czy to zdjęcia oryginału, czy modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi