Skocz do zawartości

MiG-21R Condor 1:72

Mikele

Rekomendowane odpowiedzi

Modeli firmy Condor specjalnie przedstawiać nie trzeba. Poziom porównywalny z innymi firmami typu ZTS, Mastercraft czy Pantera, ale tak jak i modeli tych firm, nie należy skreślać go na starcie i przy odpowiednim nakładzie pracy mozna z niego wykonać dobry model.

Pudełko:

scaled.php?server=585&filename=021412214248.jpg&res=medium

Zabawna wpadka w nazwie "Micojan". Chyba już nzak czasów, że nawet na Ukrainie rosyjsko brzmiące nazwy pisze się z angielska tworząc groteskową nowomowę. Na szczęscie nie napisali "Fishbed"

Instrukcja:

scaled.php?server=812&filename=021412213544.jpg&res=medium

scaled.php?server=28&filename=021412213607.jpg&res=medium

scaled.php?server=189&filename=021412213629.jpg&res=medium

scaled.php?server=856&filename=021412213650.jpg&res=medium

Schematy malowań ani podpisane ani z numerami burtowymi więc nie bardzo wiadomo, co z czym, żeby było zabawniej oba malowania z gwiazdami choć w zestawie kalkomanii jest jedno malowanie radzieckie i jedno polskie.

Części i kalkomanie:

scaled.php?server=41&filename=021412213851.jpg&res=medium

scaled.php?server=192&filename=021412213913.jpg&res=medium

scaled.php?server=252&filename=021412213949.jpg&res=medium

scaled.php?server=825&filename=021412214008.jpg&res=medium

W kalkomaniach do polskiego malowania niestety brak godeł, które na 1125 znajdowały się na obu burtach, trzeba będzie jakoś kombinować. Połówki kadłuba wyglądają dobrze, choć mając już na półce MiG-21UM z Condora i MiG-21MF z ZTS wiem, że na szpachli się nie oszczędzi. Pozostałe części wyglądają nienajgorzej, choć odwzorowanie wyrzutni UB-16 w tych zestawach jest już chyba legendarne. Cokolwiek jest odlane razem z wypraskami na pewno nie odwzorowuje UB-16, jamy skurczowe i nadlewki na tych elementach już pominę. Ramka z dodatkowym wyposarzeniem do rozpoznawczej wersji zawiara dwa rodzaje podwieszanych zasobników (fotograficzną i rozpoznania elektronicznego) oraz dodatkowe owiewki z antenami na końcówki skrzydeł. Mają one nadlewki, ale nic z czym nie można sobie poradzić.

Cena za zestaw 18zł;-

Witam,

Nie ma się co łamać. Kup za parę złotych MF z ZTS/Mastercraft lub stareńkiego KP i przeflancuj cały garb wraz ze statecznikiem. Condor i tak ma lepszą fakturę i nazwijmy to detale niż poczciwy Prószków.

Pozdrawiam

Damian Biwo

Moim zdaniem szkoda czasu na ten koszmarek.

Tys prowda

Najlepszym wyjściem na eRa jest Bis z Fujimi plus garb-statecznik z QB i kontener z antenami z Condora ,fonansowo nie mało bo za Fujimi trza dać ponad: 50zeta, garb 22 zł plus kalki = praktycznie 100zł a dla bardziej wymagających blacha lub żywica z kokpitem pfma i ewentualnie fotel KM1 co daje kolejne 50zł

Najlepszym (i o wiele tańszym) rozwiązaniem jest MiG-21Bis Zvezdy, plus zasobniki rozpoznawcze i anteny z Condora no i garb z MF Plastyka.

Choć Bis Zvezdy ma swoje wady, to i tak jest o niebo lepszy od Fujimi, który jest spierniczony w każdy możliwy sposób, a garb QB wart jest kupienia tylko wtedy, gdy się chce mieć ładny statecznik, bo kształt garba też jest ... zepsuty ...

Robię MF z Bisa Zvezdy przy użyciu garbu odciętego z Plastyka.

Najpierw wpadłem na pomysł z garbem z QB, kupiłem go zaraz jak się pojawił, ale ten garb jest dedykowany do Fujimi, i zapewne do niej pasuje, ale to oznacza, że jest niepoprawny (za długi i zbyt szeroki, szczególnie z przodu). Skończyło się na tym, że wykorzystałem statecznik pionowy z QB, garb odciąłem z jakiegoś starego Plastyka, na wlot powietrza z Bisa Zvezdy dokleiłem też pierścień z tego modelu ... no i jest podobny do MF Zrobienie na tej podstawie modelu R nie jest trudniejsze niż to, co zrobiłeś Robercie w swojej konkursowej eRce

Nie mam obecnie aparatu, ale zrobię fotkę na potwierdzenie tego co zrobiłem - będzie jutro lub pojutrze

Dzięki za przepis ,za zdjęcia będę wdzięczny:)

A co z kokpitem zostawiłeś zwezdowy ? bo w eRce był pfma

Ja swojego robię tylko i wyłącznie pod konkurs inaczej nie chciało by mi się z tym chrzanić za leniwy jestem ale z efektów jestem nawet zadowolony

W Bisie Zvezdy jest tablica przyrządów i konsole boczne, które są też w PFM Zvezdy, tak więc nie ma problemu z wyposażeniem kabiny do R, a jeśli ktoś będzie chciał, to i tak kupi blaszki Parta. Wada Bisa, którą są przednie hamulce aerodynamiczne jest jednocześnie zaletą - bo odpowiadają kształtowi hamulcom eRa.

Poniżej są dwie fotki - na pierwszej jest przeróbka na MF z wykorzystaniem garba Plastyku i statecznika QB, na drugim przeróbka na SMT z wykorzystaniem odciętego garba z SMT Condora i statecznika pionowego z Bisa.

mf01.th.jpg

smt01.th.jpg

Wszystko ładnie, ale czy obrys owiewki Zviezdy pasuje do garba plastyka przy zamknietej osłonie. Ja próbowałem przeszczepić garb QB do PFM-a ze zwiezdy i nie udało mi się. Z bisem Zviezdy powinno być łatwiej bo garb jest oddzielnie i nakłada się go na kadłub.

Wszystko ładnie, ale czy obrys owiewki Zviezdy pasuje do garba plastyka przy zamknietej osłonie. Ja próbowałem przeszczepić garb QB do PFM-a ze zwiezdy i nie udało mi się. Z bisem Zviezdy powinno być łatwiej bo garb jest oddzielnie i nakłada się go na kadłub.

Nic, z czym nie poradzi sobie pilnik i papier ścierny Owiewki nie są przyklejone, ale pasują, nie zamknąłem kabiny, bo foteli jeszcze nie pomalowałem.

Garb z QB to moim zdaniem ZŁO, którego należy się wystrzegać, no chyba że, jak już pisałem, ktoś zachce sam statecznik

Postanowiłem przymierzyć garb QB do planów i wyszło średnio.

Wysokość garby jest dobra, jednak gorzej jest z szerokością. Zbiornik paliwa jest przy kabinie (oraz kawałek owiewki) za szeroki o 2 mm (10,2 mm zamiast 8,2 mm). Koniec zbiornika ma już dobrą szerokość (6,6 mm).

KP obecnie nie posiadam. Może ktoś sprawdzić te wymiary?

Edytowane przez Gość

Nie rozumiem. Szerokość garbu z góry jak się ma do krzywizny kadłuba, aby dobrze się spasował?

Zeszlifowanie garbu o 1 mm z każdej stronu, ale tylko do końca zbiornika, załatwia sprawę.

Zawsze czytałem, że KP jest sporo za wąski w żucie z góry.

Są jeszcze dwie możliwości, żeby zrobic eRa ... pierwsza, to poczekać na nowy Eduard, który podobno jakoby ma być w tym roku ... a druga, to jeszcze bardziej podobno jakoby MiG-21 z nowych form, który ma wypuścić w tym roku Kopro, słuchy krążą, że będzie to przeryty i poprawiony stary KP, oby nie były to wypraski Plastyka ...

OK. Nie pomyślałem o tym. To co poprawia QB? Tylko długość w stosunku do bisa.

Dokładnie. Robiąc wymiarowo poprawnie garb musieliby dorobić od razu elementy z którymi się styka. Idąc dalej tym tokiem OB zrobiłby cały model bisa na nowo. Zostaje zapakować w blistry dołożyć zeszycik i wyłożyć w empiku koło tytanika od haszet:). Cenowo wyszłoby podobnie.