tees Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Witam. Kolejny szkrab ukończony. By odpocząć przy pracach nad Sokołem( brrr...) dla relaksu chwyciłem się za Bryze . Ogólnie modelik budowało się dość przyjemnie. Części do siebie w miarę pasowały ale i tak jak na te skale musiałem użyć sporo szpachli co widać na fotkach z budowy modelu.Mniejsze szczeliny zalewałem klejem cyjanoacrylowym zamiast szpachli. Mimo malutkiej skali postanowiłem modelik nieco wzbogacić w infrastrukturę zewnętrzną .Dorobiłem imitacje świateł pozycyjnych, świateł antykolizyjnych oraz reflektory które są bardzo widocznym i charakterystycznym elementem samolotu. Następnie dorobiłem anteny i uchwyty. Nieco podrasowałem gondole silnikowe poprawiając w nich wloty powietrza gdyż w samym modelu wogóle ich prawie nie było widać gdyż były zalane całkowicie tworzywem. Wkleiłem do nich również charakterystyczne osłony rozruszników co widać w postaci półokrągłych elementów we wlotach pod kołpakiem śmigła.Nieco pogłębiłem linie podziałowe i nieco podciołem stery ,lotki i klapy by podkreślić ich odrebnosc. Noi malowanie. Całość pomalowałem szarą farbą z palety Gunze. Linie podziałowe lekko zapuszczone ciemnym szarym Humbrolem. Przyszedł czas na ozdobienie modelu kalkomaniami. Tu muszę stwierdzić iż kalki produkcji Begemotu z zestawu są naprawdę świetne. Cieniutkie, bardzo plastyczne i szczegółowe. Poniżej prezentuje kilka zdjęć z etapu przygotowania modelu do malowania. A teraz to co mi wyszło z tego wszystkiego: I kilka fotek na szczegóły : Nastepny bedzie IŁ-14 lub Jak-40. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Mniam, mniam, schrupany na śniadanie, jak miło jest rozpocząć tak dzień Mam kilka pytań, czy boczne szyby są z zestawu? Jak robiłeś światła pozycyjne? Anteny to rozciągane ramki? Generalnie, o wyszedł Ci ładny czyścioszek, ale i prawdziwe Bryzy są schludnie utrzymanymi maszynami - przynajmniej ja jakiś brudasów nie widziałem. Detale dodały sporo realizmu, zwłaszcza te pierdoły w gondolach silników. Następnego proszę Ił-a, bo nad Jaczkiem zdaje się, że RAV siedzi. No chyba, że będzie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Widzę tees że się ostro wziąłeś za 1/144. Fajna kolekcja wyjdzie, zwłaszcza, że kilka modeli ostatnio weszło na rynek. Jeszcze 2 pytanka: Planujesz kolejne Bryzy? Jakie barwy dla JAKa i Iła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Świetna robota kolego Tees. Mały ale wspaniały model Ostatecznie mnie przekonałeś do zakupu Bryzy. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Piękna Bryza ,taka malutka ale zadbałeś o detal ,brawo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Witajcie Koledzy. Dziekuję za opinie o modelu . Sama Bryzunia prezentuje się naprawdę świetnie chociaż to maleństwo. Kornik69 - naprawde warto ja kupić a z reszta i tak nie ma wyboru jeśli idzie o model tego samolotu. No Broplan w 1/72 już prawie niedostępny . Woit - Szyby to kalkomania z kilkukrotną warstwa błyszczącego lakieru. Miały być z Clirfixu ale po naklejeniu kalki z obwódkami okien wyszło tak fajnie ze postanowiłem to tak pozostawić. Dorobiłem dodatkowo bomble ( wytłoczyłem) na oknach przyklejając je na lakierze błysku. Swiatła to kawałki ramki przezroczystej ,nawiercone w odpowiednim miejsc. Otworek lekko wypolerowany wykałaczką i zalany farbka o odpowiednim kolorze. Następnie kawałek ten przyklejam w miejsce odpowiednio uformowane w skrzydle czy stateczniku. Zawsze nieco większe niż być powinna sama lampka. Następnie trzeba oszlifować do odpowiedniego kształtu i polerka aż do przejrzystości. Antena to bardzo cieniutka gumka która kupiłem pare lat temu w pasmanterii. ma wielka zalete. po przyklejeniu ,naciągając ja odpowiednio można uzyskiwać imitacje linek różnej grubości. I jeszcze jedno. Gdy się ja zahaczy na modelu nie urywa się .hahaha. jak gumka się naciąga. Teraz fotka z suwmiarka: I w parze z An-2 Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Foto z suwmiarką niesamowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Dla mnie śliczny modelik , z niecierpliwością czekam na Iła 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 (...)Woit - Szyby to kalkomania z kilkukrotną warstwa błyszczącego lakieru. Miały być z Clirfixu ale po naklejeniu kalki z obwódkami okien wyszło tak fajnie ze postanowiłem to tak pozostawić. Dorobiłem dodatkowo bomble ( wytłoczyłem) na oknach przyklejając je na lakierze błysku. Swiatła to kawałki ramki przezroczystej ,nawiercone w odpowiednim miejsc. Otworek lekko wypolerowany wykałaczką i zalany farbka o odpowiednim kolorze. Następnie kawałek ten przyklejam w miejsce odpowiednio uformowane w skrzydle czy stateczniku. Zawsze nieco większe niż być powinna sama lampka. Następnie trzeba oszlifować do odpowiedniego kształtu i polerka aż do przejrzystości.Antena to bardzo cieniutka gumka która kupiłem pare lat temu w pasmanterii. ma wielka zalete. po przyklejeniu ,naciągając ja odpowiednio można uzyskiwać imitacje linek różnej grubości. (...) Dzięki za wyjaśnienia. Z tym oszkleniem to faktycznie nieźle Ci poszło Pozostałe patenty, niby znane, ale jednak dodają uroku jak nic. Jeszcze raz gratuluję i czekam na kolejny Twój model w 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi