okonek Napisano 30 Marca 2006 Share Napisano 30 Marca 2006 Pytanie do Grzesia - czy Kuzniecow nie mial braciszka Jakos mi sie przypomnialo, ze czytalem kiedys o Varyag-u. Cos mi swita, ze niedokonczono budowy, i ze byl tematem sporu pomiedzy Rosja i Ukraina. Czy przypadkiem nie kupily go Chiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 Zagapiłem się...Nie zajarzyłem, że Okoniowi odpowiedziałem prywatnie, a pozostawiłem pytanie, tu bez odpowiedzi.... Jest tak jak mówisz...Chiny zakupiły kadłub drugiego (Rosyjskiego...) , „pełno pokładowego” lotniskowca, i jak na razie oprócz konserwacji i gruntownego przebadania konstrukcji nic, lub prawie nic, się na nim nie dzieje. Nie pewne są informacje czy będzie on dokończony (z uwzględnieniem Chińskiej technologii...), czy stanie się tylko „drogim królikiem doświadczalnym”. Chiny na pewno nie odpuszczą budowy tej klasy okrętów, ale na razie „cicho sza”. (są i jego zdjęcia, jeśli kogoś to w ogóle interesuje...Hm...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz75 Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 gdzie są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 No narazie są u mnie na dysku, ale jakieś mogę powstawiać...hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz75 Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 no to Grzesiu pełnym zdaniem odpowiadam - jak sie okazuje ,kogoś to interesuje i wstaw fotki jeżeli możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 (edytowane) Chińska flota jest obecnie najdynamiczniej rozwijającą się marynarka wojenną, z przeciwwagi dla paktu NATO... Aby zaspokoić ambicje pierwszych sekretarzy stocznie dokonują cudów, czy wręcz przełomu, zgrywając systemy uzbrojenia pochodzące zarówno jak i z byłego ZSRR, i z zachodnich koncernów zbrojeniowych...(Oczywiście z zachodu to, co uda się im kupić lub skopiować, a jak wiemy pieniążki nie śmierdzą...Tym bardziej ze Chińczycy w rozliczeniach nie używają chińskich trampek a zieleniutkich dolaresów...)... Ostatnie wspólne manewry, Rosyjsko Chińskie (lądem, morzem i powietrzem...) pozwoliły zaobserwować, niezwykłą staranność, z jaką armia rosyjska, przyjęła na siebie rolę promotora rodzimych fabryk zbrojeniowych... Pokazano na realnym morskim poligonie najlepsze jednostki wojenne, a lotnictwo zaprezentowało to, co Chiny interesuje najbardziej... Ciężkie samoloty transportowe, bombowce dalekiego zasięgu, i oczywiście cały komponent bazowania lotniczego, z konkretnym przeznaczeniem do bazowania na lotniskowcach... Te same samoloty, które bazują na Kuznyecovye, będą bazowały najprawdopodobniej na Chińskim jego odpowiedniku.... Garstka zdjęć Varyaga...Od holowania do, malowania... Wszystkie zdjęcia z chińskich grup dyskusyjnych....Dzięki uprzejmości pasjonaty o normalnie brzmiącym pseudonimie...”Xinhu...”... Edytowane 15 Maja 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 I jeszcze to... Tak powinien „teoretycznie” wyglądać Varyag w malowaniu Chińskiej Marynarki Wojennej, gdyby zdecydowano się go ukończyć w Rosyjskiej konfiguracji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Maja 2006 Autor Share Napisano 14 Maja 2006 Kurna Grzegorz jestes wielki Nie widzialem tematu bo mialem zadyme z siecia przez pare dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 Andrzej....Hm.... Powinieneś powiedzieć, że „WYSOKI”.... Nie wielki, tylko wysoki... Hihihihi...Przy moim wzroście jestem tylko wysoki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 Calkiem spory, nawet ładna linia... duzo tego produkują, czy tylko jednego?? jest wiekszy od amerykanskich?? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 Tak sobie pomyślałem ze dobrze byłoby zobaczyć, czym latają Rosjanie, i czym chcieliby polatać Chińczycy.... „Kuzniecow” w trakcie ćwiczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Listopada 2009 Super Moderator Share Napisano 22 Listopada 2009 Fotki robią niesamowite wrażenie - aż chce się popełnić modelik takiego okrętu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Dołączam do Marcina, rewelka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maqui Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 Witam szanowną brać. Co do ex rosyjskiego Variaga to chińczycy dość intensywnie nad nim pracują. Kadłub został już pomalowany na "wyjściowo", i przeszedł proces demagnetyzacyjny (23 marca 2010). Teraz kombinują z nadbudówką. Wymieniono dziobową i rufową część. Zdemontowano podstawy pod płaszczyznowe anteny rosyjskiego systemu Sky Shield i zamontowali inne tożsame z tymi jakie można spotkać na jednym z typów niszczycieli (type 052C). Anteny (również) płaszczyznowe mają charakterystyczne zaoblenie zewnętrznej powierzchni i są to anteny o skanowaniu fazowym oparte na ukraińskiej technologii Dla zainteresowanych okręt otrzymał (lub ma otrzymać lub też wybrano już dla niego) nazwę która brzmi: Admiral Shilang. Obecnie koledzy chińczycy starają się pozyskać od rosjan samoloty pokładowe (Su-33), jednak z tego co mi wiadomo cienko im idzie i rozważają dostosowanie samolotów J-11 (chińska kopia Su-27) do operowania z pokładu lotniskowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 ...dalsze wiesci w sprawie eks.Variaga .. http://www.tvn24.pl/12691,1707885,0,1,chinski-lotniskowiec-wyruszy-w-morze-1-lipca,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 Kolos... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Odświeżam temat... Kilka fotek Kuzniecowa z początku roku ze stoczni w Murmańsku. Jednostka przygotowywana była na półroczną misję na Morze Śródziemne --> cel: rosyjska baza wojskowa w porcie Tartus (Syria) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 Ma ktoś zapisane te fotki z 1 strony albo może podrzucić jakiś link? Będę robił podstawkę do Su-33 i by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Lipca 2016 Share Napisano 17 Lipca 2016 karambolis8 - obawiam się że z tamtymi fotkami będzie ciężko ale zajrzyj tutaj: http://navy-korabel.livejournal.com/50859.html może coś znajdziesz dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Super, dzięki Jakoś nie potrafię szukać na ruskich stronach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saturday Napisano 11 Października 2017 Share Napisano 11 Października 2017 Świetne te fotki a statki jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) drobna aktualizacja po latach u Kuzniecowa po staremu - kolejny pożar podczas remontu... TASS nie informuje o przyczynach, podano tylko info że ewakuowano 20 pracowników stoczniowych A tu jeszcze ciekawy filmik o Kuzniecowie : Edytowane 22 Grudnia 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi