Jacko Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Niedawno zakupiłem RWD-8 z Mirage Hobby. Wziąłem to na warsztat i trochę się zdziwiłem kalkomaniami dla wersji SPL w Dęblinie. Chodzi o numery boczne na kadłubie. Jest jedna 70 czarna, a druga biała. Numer seryjny 34.341 jest też tylko jeden. Ktoś się może orientuje, czy ten samolot miał czarne oznaczenia tylko po jednej stronie kadłuba, czy to jakiś babol producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Babol... Obie "70" powinny być czarne. Dodatkowo brakuje godła SPL - było obustronnie na stateczniku pionowym. Ale popatrz np. na to: http://www.mojehobby.pl/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F3%2F1%2F0%2F1239_72138-2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Trochę droga impreza, bo akurat te kalki kosztują ponad 40zł ;) A co z numerem 34.341? Też powinien być po obu stronach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Tylko po lewej: Ten arkusz kalkomanii od PWS-a może wystarczyć na kilka modeli samolotów z Dęblina. Krój cyfr numeru ewidencyjnego z kalkomanii Mirage jest niepodobny do stosowanego przez PWS i nie spotkałem RWD-8 o tak wysokim numerze z podobnym krojem. PWS stosował szablon z cyframi blokowymi, a nie szeryfowymi. Spójrz zresztą na str. 175 PKL t.IV/I i na następne. Szkic oznakowania tego samolotu: Arkusz kalkomanii do 34-341: Uprzedzając następne pytanie: nie mam już żadnego arkusza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Może choć trochę pomogę, mam dwa godła SPL jak na arkuszu od Kay Franz, daj adres na PW i załatwione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 23 Lutego 2012 Autor Share Napisano 23 Lutego 2012 Bardzo dziękuję KayFranz za cenne informacje, a jarek38 za wysłanie kalek Może kiedyś będę miał okazję jakoś się odwdzięczyć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Pytanie z innej beczki. Jakiego koloru powinna być ta maszyna? Instrukcja podaje kolor szaro-srebrny (?) natomiast T.Królikiewicz w książce Polski Samolot i Barwa podaje że były one malowane farbą srebrną matową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 W praktyce raczej to drugie. Ta srebrna farba, zwana swojsko "srebrzanką" była mieszaniną cellonu oraz pyłu aluminiowego i w efekcie końcowym nie miała tak silnego odblasku, jaki mają lakiery błyszczące. Ale i określenie szarosrebrny w zasadzie też by pasowało. W każdym razie - na pewno nie srebrny BŁYSZCZĄCY. Jak się przypatrzeć fotografiom srebrnych RWD-8, to nie widać, aby coś z otoczenia odbijało się w pomalowanych powierzchniach, więc to określenie "matowa" jest tu jak najbardziej zasadne. Ja bym użył srebrnego metalizera ModelMastera (aluminium), chociaż nawet te zwykłe farbki MM (chyba nazywają się po prostu Silver Enamel, nie mogę dobrze odczytać, bo mam upaćkaną buteleczkę) mają tak drobny pigment, że ujdą. I tak na to warto dać lakier półmat, bo jakakolwiek chropowatość powierzchni pomalowanej w tej skali wygląda niedobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi