Maverick Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2013 Pod kabiną jest cały układ od migających diód. Natomiast tak jak już wcześniej pisałem, oświetlenie ciężarówki jest przystosowane do zasilania na 12V. Tak jak przy Hvezdie, tak i przy tych. Wobec powyższego kabelek pójdzie pod podstawką. Do zdjęć użyłem baterii 9v, która tez to pociągnie, tyle że słabiej świeci, no i taka ich ilość raz dwa baterie rozładuje. Podsumowując: - zasilanie poza ciężarówką, - zasilane zasilaczem 12V (jak ładowarki od telefonu, czy zasilacze do anten pokojowych), - można tez akumulator samochodowy. Należy pamiętać, że ważnym parametrem prócz napięcia jest też natężenie prądu (należy brać to pod uwagę przy zaopatrzeniu się zasilacza i ilości diód jaką chce się podpiąć) !!!! Przykład: dioda z cirka potrzebuje 20 mA, więc jak zaopatrzycie się w zasilacz "output: 12V - 1.2A (1.2A = 1200 mA) to 1200 mA : 20 mA = 60 diód -> tyle można podpiąć pod zasilacz (taki akurat mam). Ale są też 500 mA-mprowe i inne. Więc ino zwracam uwagę aby brać ten parametr pod uwagę. Chciałem ino powiedzieć że jestem samoukiem bo kiedyś uwielbiałem fizykę, ale jak coś źle napisałem to niech jakiś elektryk się wypowie i mnie poprawi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yakuza Napisano 1 Lutego 2013 Share Napisano 1 Lutego 2013 Wielkie dzięki za nakarmienie ciekawości Mam nadzieje że kiedyś będę działać z diodami to bardzo mi ta wiedza pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 3 Lutego 2013 Autor Share Napisano 3 Lutego 2013 nie ma za co kolejna odsłona prac na chromowanymi dodatkami ... no i cały tył kabiny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Cztery popołudnia prac a w sumie ino dwa nadkola i 4 marne focie ... jakoś te fotki ze zdjęciami prawdziwej wgrały mi się małe, więc wrzucam większe ... (mam nadzieję, że nie zaśmiecam forum) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Prac nad ciężarówkami ze Scandicar-u ciąg dalszy:) Pomału wykańczam modele (albo one mnie), przyznam szczerze, że cierpliwości już coraz mniej ... dlatego też aby nie zepsuć czegoś na finiszu muszę na siłę odkładać prace aby czegoś nie popsuć przez pośpiech ehhh ... tym czasem popracowałem nad tyłem, który jest już prawie na ukończeniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diobeu Napisano 18 Lutego 2013 Share Napisano 18 Lutego 2013 Dajesz czadu z tym oświetleniem, naprawdę miło popatrzeć. To czy mi się to podoba czy nie to inna sprawa, ale brawo za inwencję i starania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 20 Lutego 2013 Autor Share Napisano 20 Lutego 2013 Trochę podziargałem obudowę na ramę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Warto by to było zrobić od linijki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yakuza Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Długo nie zaglądałem i widzę że napierasz do przodu. To jest mistrzostwo a z tego co widzę coś malusio osób tu zagląda. Szczegóły i dbałość o wykonanie perfekt ale jeśli mogę Cie prosić, zrobisz z tym co zechcesz ale teraz już błagam. Nie dewastuj tak pięknej Ciężarówki tak licho wydrukowaną tablicą rejestracyjną... Pzdr Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 22 Lutego 2013 Autor Share Napisano 22 Lutego 2013 ... z tego co widzę coś malusio osób tu zagląda (...) Pzdr Mateusz Ano cóż ... relacje obu już dokończę ... natomiast z relacją cysterny do Legendy i Scanią (tym razem w wersji "Gunfighter") wystartuje gdzie indziej A rejestracja - masz rację, zmienię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garek Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 to daj znać gdzie będziesz pracował bo chętnie potowarzyszę przy tym ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 23 Lutego 2013 Autor Share Napisano 23 Lutego 2013 to daj znać gdzie będziesz pracował bo chętnie potowarzyszę przy tym ;] Jak skończę te dwa wątki przypomnij mi się na PW ;) A tymczasem dalsze prace przy szydełkowaniu i mała przymiareczka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Przyjemnie sie patrzy na te modele, pierwsza klasa ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Jak zawsze wygląda super ;), moim zdaniem zagląda tu wiele osób ale pewnie nie wie co napisać z podziwu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 23 Lutego 2013 Share Napisano 23 Lutego 2013 Prawie 4 tys wyświetleń na 6 stron tematu to chyba nie tak mało. A jeśli chodzi o małą ilość komentarzy świadczy jedynie o perfekcyjnym wykonaniu i braku jakichkolwiek zastrzeżeń do modelu. Tak że na cysternę również czekamy na modelworku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 24 Lutego 2013 Autor Share Napisano 24 Lutego 2013 Dziękuje Wszystkim za komentarze i słowa otuchy Tymczasem weekend był łaskawy i pozwolił poświęcić trochę czasu na hobby ... Lutownica już mogła pójść w odstawkę i elementów z ramek pozostała garstka, generalnie same drobiazgi, co oznacza ... że koniec zbliża się wielkimi krokami Następne parę fotek w relacji będą raczej przedstawiały "doszczegółowienie" Nostalgii. Dobra koniec przynudzania, przedstawiam Wam parę fotek z tego co do tej pory udało się wykonać. Podświetliłem specjalnie sam "dół" natomiast całość oświetlenia pozostawię na galerię końcową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 25 Lutego 2013 Share Napisano 25 Lutego 2013 Boski wóz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yakuza Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Przecież ja przez Ciebie oszaleje ! Czy ty wiesz iż ranisz moje uczucia ? Twoje Scanie są prze idealnie boskie. One są synonimem słowa Ideał/Perfekcja. Naprawdę szokujesz kolego tym co wyprawiasz !/ P.S. Powiedz mi, byłeś może z nimi w Bytomiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lasqs Napisano 4 Marca 2013 Share Napisano 4 Marca 2013 Piękna robota. A mam pytanie co do tych osłon ramy (płyty, nie wiem jak to nazwać), jak wykonać taki chrom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 5 Marca 2013 Autor Share Napisano 5 Marca 2013 Bardzo dziękuję Wszystkim za komentarze i opinie Yakuza - nie uczestniczyły, wziąłem kiedyś zrobionego Petka. Jak dobrze pójdzie to zacznę nimi od Będzina. Ale zacznę właśnie od Nostalgii, bo Legendę chcę razem z cysterną pokazać jako zestaw ;) Lasqs - chrom to jest zwykła okleina, taka chyba meblowa, kupiłem ją w sklepie typu ciastorama ;) Jak dobrze pamiętam to metr bieżący 8,50 zł (szerokość 50 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 Wymień tą chromowaną płytą i zrób ją od nowa. Wzory z śrub czy tam nitów powinny tworzyć linie proste, chyba, tak mi się zdaje. Tworzysz bardzo ciekawą kolekcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majutek Napisano 5 Marca 2013 Share Napisano 5 Marca 2013 A mnie najbardziej zastanawia jak zrobiłeś te nity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick Napisano 24 Marca 2013 Autor Share Napisano 24 Marca 2013 To już jedne z ostatnich zdjęć przed galerią końcową Zostało założyć halogeny na dach, fanfary, rury, wąsy i parę innych drobiazgów ... Majutek - otworki wiertarką a później igłą przekłucia od wewnątrz na zewnątrz, następnie lakier bezbarwny aby usztywnić uwypuklenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yakuza Napisano 25 Marca 2013 Share Napisano 25 Marca 2013 Szaleństwo, nie... yyy To rzeczywiste piękno modelarskiej miłości wkładanej w model. Brawo ! Czekam na galerie i zdjęcie całej "Rodziny" ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi