Skocz do zawartości

BT-5 z cylindryczną wieżą UM/MT 1:72

RAFMEN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest to mój pierwszy temat na tym forum, jestem początkującym modelarzem kilka lat temu zlepiłem dwa modele, i po 5 latach przerwy zakupiłem sobie BT-5

In box

dsc05426d.jpg

Uploaded with ImageShack.us

-układ jezdny

dsc05427c.jpg

-kadłub

dsc05428mx.jpg

-wieża i fototrawione

dsc05430p.jpg

-oraz kalki

dsc05431a.jpg

P.S. Wybaczcie za jakość fotek

Czekamy na efekty ale nie śpiesz się .

Model chyba praktycznie bezproblemowy w składaniu z pudełka. Jedyny kłopot jaki miałem to połączenie ogniwek na kole napędowym. A skoro jesteś początkujący to przypominam że gąsienice zaczynamy składać do koła napędowego

1.Wklejaj mniejsze fotki -mój wzrok nie ogarnia ich.

2.Fakt - blaszka do wieży cylindrycznej dodawana jest do T-26 z taką wieżą.

3.Malujesz pędzlem czy aero??Jeżeli pędzlem to możesz mieć problem z malowaniem kadłuba i kół...

Popatrz na mój warsztat z BT-5...i czekam na aktualizacje.

Jeżeli pędzlem to możesz mieć problem z malowaniem kadłuba i kół...

Jakie problemy?

Maluj wannę z kołami na zielono potem bandaże małym pędzelkiem na czarno-szary(z reguły całkowicie czarny kolor nie występuje naprawdę).

Gąsienice polecam malować w ramkach a potem je wycinać i przyklejać. Aby było łatwiej dopiero po sklejeniu gąsienic przyklejam błotniki.

Jeżeli pędzlem to możesz mieć problem z malowaniem kadłuba i kół...

Jakie problemy?

Maluj wannę z kołami na zielono potem bandaże małym pędzelkiem na czarno-szary(z reguły całkowicie czarny kolor nie występuje naprawdę).

Gąsienice polecam malować w ramkach a potem je wycinać i przyklejać. Aby było łatwiej dopiero po sklejeniu gąsienic przyklejam błotniki.

Pod warunkiem że, ma się jako takie doświadczenie w malowaniu...

''jestem początkującym modelarzem kilka lat temu zlepiłem dwa modele, i po 5 latach przerwy'' ...

Ale nie offtopujmy.

Fajnie, że wybrałeś inny, starszy model tanka. Szkoda, że dopiero teraz przyuważyłem wątek, ponieważ. Przy kolejnym BT spiłuj bardziej górną płytę wieży oraz jarzmo aby były cieńsze, będzie lepszy efekt. Te tanki miały cienki pancerz. Szkoda również że robisz model ka gąsienicach, myślałem, że będzie wreszcie jakiś model na kółkach. Kibicuję i trzymam kciuki.

Pomalowałem wydech techniką na lakier do włosów, i raczej zostanie taki do końca.

dsc05609d.jpg

dsc05610b.jpg

dsc05611b.jpg

pankot13 co do kół postaram się coś z nimi zrobić

Łączenie płyt pancernych - przód-właz kierowcy /przedział silnikowy szpara.Zaszpachluj albo zalej CA.

Przód BT - zrobił się koledze schodek - doklej coś na górę - wyrównasz płaszczyznę.

Ogólnie cała górna płyta powinna być w jednej linii z płytą przedziału kierowcy.

Popatrz tutaj:

IMG_3010.jpg

Wybaczcie panowie, ale za bardzo się pośpieszyłem i maznąłem dwie warstwy farby

i teraz pytanie, zostawić to czy próbować zalać klejem?

plastikk co do górnej płyty to za mocno siedzi nie mogłem jej odkleić ani docisnąć