Panzerart Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam! Pan_Cerny..wygrałeś.... nagrodę pocieszenia! Wymiarówkę ściągnęliśmy z wieży Tamijowskiej, więc siłą rzeczy musi byc prawie identyczna. Pewnych detali, a zwłaszcza odmiennych linii wspawów na fotkach nie widać....Tak jak pisał Koperek - wieży będziemy potrzebować kilka sztuk, więc warto było sie pomęczyć i stworzyc objekt 3D. Paweł - przyznam z niejakim wstydem, że nie dokonywałem żadnych korekt bryły kadłuba. Detale, jak najbardziej. Trudno mi sie ustosunkować do Twojej uwagi odnosnie długości kadłuba, ale może odnosisz takie wrażene gdyż nie jest doklejona przednia część. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Nie znam slangu projektantów dodatków i konwersji. Co to znaczy wymiarówka? Ściągnąć wymiarówkę? Jak się tworzy obiekty 3D? Czym się różni obiekt 3D od kopii? Wieża tamiyi jest najładniejsza ze wszystkich dostępnych wież tego typu. Więc nie dziwię się, że posłużyliście się nią jako bazą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 andrzej, wrzuć obrazek 3d; wtedy zamkniesz gęby kontestatorom, i będą odszczekiwać.. Kamil ale chyba troche przeginasz ,znam Twój styl wypowiedzi ,ale w tym temacie akurat zbyteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 No dobrze to powiedz na podstawie jakich materiałów ta wieża powstała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Kamil bez jaj ,nie będę bawił sie w cytowanie Twoich wypowiedzi w tym wątku ale jesli piszesz to chyba /jestem przekonany/ ,że wiesz o czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzerart Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Ojej Panowie...nie widze powodów, by merytoryczna dyskusja stoczyła sie do rynsztoka i osiągneła poziom dyskusji bywalców "budki z piwem" Tak w skrócie: Objekt 3D jest tworem wirtualnym, isteniącym jedynie w trzewiach komputera, a ścisle w pamięci programu do grafiki 3D. Kopia, wzorzec - zwał jak zwał to produkt realny, namacalny dający sie ocenić organoleptycznie. Tworzenie w grafice 3D ma ten niezaprzeczlny, w stosunku do tradycyjnej metody strugania "z ręki" atut, że podglądając w programie graficznym rezultat pracy mozemy dowolnie modyfikować/dodawać/usuwać poszczególne elementy nie tworząc przy okazji tumanu pyłu i ścinków plastiku (znamy to z autopsji - prawda, Kamil?) Pan_Cerny, masz rację. W tym konkretnym przypadku bazowałem na wymiarach wieży Tamiji, która (poza kilkoma drobnymi niuansami) jest po prostu The Best! Oczywiście, poprawilismy kilka drobiazgów, ale wydruk stworzylismy głównie z tego powodu, że w planach jest kilka wariantów wiez ekranowanych i mijałoby się z celem każdorazowe "rasowanie" wieży Tamiji. Robert - sorry że to piszę, ale nasza działalność, choć z jednej strony jest naszym hobby, to z drugiej ma komercyjna naturę. Know-How jest obecnie jedną z najpilniej strzeżonych tajemnic firmowych, wiec szczerze mówiąc nie widze powodów by na forum - było nie było publicznym "spowiadać się" na jakich materiałach bazuję. Jak do tej pory nie spotkałem sie na żadnym forum z pytaniem na jakiej podstawie niektórzy producenci kreują niekiedy wręcz kuriozalne projekty Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Obiekt 3D Tamiya Są tu przynajmniej dwa elementy, których projektując wieżę od podstaw by się nie umieściło. W Tamiyi one są, bo ułatwiają montaż dodatkowych części. Bardzo dobrze, że za bazę do konwersji posłużyła wieża tamiyi bo jest naprawdę ładna i wierna oryginałowi. Mam nadzieję, że w żywicznej wariacji zostały uzupełnione nity, których technologia wtryskowa nie dała umieścić w kilku miejscach, np. pod spodem wykuszu. Jest może dostępna fotka dołu żywicznej wieży? Jedyny mój "zarzut" to nazywanie eufemistycznie kopii projektem 3D. Fajnie jeśli te wieże będą dostępne luzem, bo nie trzeba będzie kupować drogiego BT-7 by podebrać wieżę do np. T-26 lub BT-5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Andrzej ale od Ciebie nie chce informacji na jakich materiałach pracowałes tylko zapytałem Kamila/jesli to ta sama firma to pytania nie było / mam rozumieć ,że odlew żywiczny który jest zaprezentowany tutaj był w sporej mierze opracowany na "wytrysku"Tamiyi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Dla jasności ,to jest obiekt 3D a nie fotografia odlewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Robercie nie wiem czy udzielasz się na innych polskich forach czy też nie.. na pancernymklinie oraz npwm regularnie wrzucamy informacje o zapowiedziach/nowościach firmy panzerart. Poza tym posiadamy stronę internetową gdzie możesz zobaczyć jak wygląda render 3D. Najnowsza aktualizacja (8 pozycji) zamieszczona jest tylko w postaci renderów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Kwietnia 2012 Share Napisano 26 Kwietnia 2012 Piotr śledze inne fora ale nie udzielam się tam z różnych powodów ,zadałem jak mi sie wydaje bardzo proste pytanie :czy to jest 3D czy foto odlewu i chciał bym dostać jasną odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Paweł - przyznam z niejakim wstydem, że nie dokonywałem żadnych korekt bryły kadłuba. Detale, jak najbardziej. Trudno mi sie ustosunkować do Twojej uwagi odnosnie długości kadłuba, ale może odnosisz takie wrażene gdyż nie jest doklejona przednia część.Pozdrawiam Andrzej Absolutnie nie było moim zamiarem wprawiać Ciebie w jakiekolwiek poczucie wstydu. Po prostu jakoś mi liczba wahaczy się nie zgadzała :-) Nie popatrzyłem dokładnie i tak jakoś wyszło. Apel do kolegów : nie stękajcie i nie kwękajcie na jakiej podstawie ta wieża powstała. Grunt, że powstała wieża do pojazdu CCCP a nie kolejnego Pzpkfkpwkfkwpfkw. Najważniejsze aby była poprawna i w miarę dokładnie odwzorowana względem oryginału. A czy powstała na podstawie Tamiyi czy od nowa w komputerze to już rzecz drugorzędna moim zdaniem. Tak więc cieszmy się, ze Panzerart dokłada co raz coś do "rusków" a nie klepie 567 wersję 124 typu niemieckiego pojazdu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzerart Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam ponownie Podpisuje sie obiema rękami, nogami i czym tam jeszcze sie da pod postem Pawła Wbrew pozorom, na wyposażeniu oddziałów pancernych RKKA było podczas Wielkiej Ojczyźnianej tak dużo przeróbek/modyfikacji i prototypów, że jest to temat na opasłą knigę (A podobno w Związku Radzieckim za inicjatywe karano...) Fakt...mozna oczywiście popełnić wcześno/srednio/przejściową wersje PzIV produkcji połowa stycznia - 2 tydzień marca 43, ale...po co? Robert - na fotkach jest juz gotowy, żywiczny odlew, czyli produkt w takiej formie jaka trafi do rąk modelarzy. Celowo nie wrzucałem renderów 3D, gdyż na renderach z reguły wszystko wygląda ślicznie, ale z jakościa samych odlewów bywa już róznie.... Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Ja się bardzo cieszę z tej wieży. Przyda się do waloryzacji T-26. To, że jest nieprawym dzieckiem tamiyi mi absolutnie nie przeszkadza. Pytanie tylko czy uzupełniliście ją o elementy których nie ma w plastikowej? Tamijowe działko też będziecie mutiplikować, czy to będzie sama skorupa bez środka, tak jak kiedyś wieża zviezdy? Bo jak już uzupełniacie tę wieżę, to można by np. dorobić wizjery wewnątrz itp... A w istnienie renderu 3D tej akurat wieży jakoś nie wierzę Chyba że szybko pogonicie projektanta, aby ją zrobił na podkładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charsz Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam ponownie Robert - na fotkach jest juz gotowy, żywiczny odlew, czyli produkt w takiej formie jaka trafi do rąk modelarzy. Mozna preordera zlozyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam ponownie Robert - na fotkach jest juz gotowy, żywiczny odlew, czyli produkt w takiej formie jaka trafi do rąk modelarzy. i takiej odpowiedzi oczekiwałem ,dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Niestety, render w tych czasach to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Twoja sprawa, rendery widziałem 1-2 tygodnie temu, nawet wspominałem Andrzejowi by wrzucić jako zapowiedź, ale poprosił by się wstrzymać bo nie wiadomo jak wyszła by w druku (mogła być kicha). Jak jest render, to co za problem go tu wrzucić? Na PWM są same rendery zapowiedzi i nikt się nie martwi że odlewy będą od nich odbiegać. Więc skąd ta nagła troska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Fajnie i pięknie, ale co z modelem? Zapowiada się bardzo fajnie i mam nadzieję, że będzie to "replika" BT w skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 27 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Pan_Cerny usrałeś się za przeproszeniem na jedną kwestię i robisz dziurę w całym. Prosta sprawa, będzie wieża do kupienia będzie prawdopodobnie render wrzucony. Nie widzę merytorycznego sensu ciągnięcia tej kwestii. Adamie, z modelem powolutku brniemy do przodu. Z racji, że pracujemy nad kilkunastoma tematami jednocześnie tempo prac nie jest zawrotne. Myślę, że po weekendzie wrzucimy kolejne zdjęcia z postępu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Pan_Cerny usrałeś się za przeproszeniem na jedną kwestię i robisz dziurę w całym. Skoro reagujesz tak agresywnie to znaczy że renderu nie ma Zdjęcia żywicznej wieży od dołu pewnie też się nie doczekamy? Przecież chwalę i pomysł konwersji i sama wieżę. I naprawdę nie przeszkadza mi, że to kopia. Wiele firm robi tak, że poprawia plastikowy element i wypuszcza go w żywicy jako swój. A w tamiyi nie za bardzo jest co poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Pan_Cerny usrałeś się za przeproszeniem na jedną kwestię i robisz dziurę w całym. Skoro reagujesz tak agresywnie to znaczy że renderu nie ma Metoda "na chama"? Normalnie to nie udzielam się w takich dyskusjach, bo po co się pachać w komplikacje. Ale to już mnie normalnie tak rozśmiesza, jak czytanie komentarzy na znanym portalu plotkarskim.Jedno zasadnicze pytanie do kolegi Pan_Cerny: A do czego ta wieża miała by być podobna jak nie do tej z Tamiya? No przecież, że nie do Pz.kpfw.II. A to że choćby nawet ktoś ją pomierzył to co. Jakby chłopaki chcieli to by mogli sami to mierzyć z planów (może tak nawet było - nie wiem) a na końcu i tak doszli by do tego, że wygląda prawie jak z Tamiya. No bo przecież wieża w tym czołgu musi tak wyglądać. A teraz jak kto chce, to może sobie po mnie pojechać, mam to gdzieś. Piotrek - czekam na kontyunację tematu i lej na tę bezsensowną dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 Adamie, z modelem powolutku brniemy do przodu. Z racji, że pracujemy nad kilkunastoma tematami jednocześnie tempo prac nie jest zawrotne. Myślę, że po weekendzie wrzucimy kolejne zdjęcia z postępu prac. No i bajka. Praca nad kilkoma temata jest mi znan i wiem co to znaczy. czasami to człowiek ma chęć zabić się własną pięścią. Co do tematu wieży, proponuję prowadzić korespondencję na Privie i tam wyjaśnić cały temat, o ile strony tego chcą. PS. a co to jest łikend?? Bo ja już zapomniałem, a wiem, że coś takiego było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Kwietnia 2012 Share Napisano 27 Kwietnia 2012 PS. a co to jest łikend?? Bo ja już zapomniałem, a wiem, że coś takiego było Jak sama nazwa wskazuje "łikęd" a dokładniej "łyk end" to jest ten moment kiedy kończysz łykać haust zimnego piwka ...... Już zeszło do gardła a jeszcze nie jest w żołądku ha ha ha ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Nie macie chyba co robić z czasem wolnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi