Skocz do zawartości

Mały zwiastunik z tego co na warsztacie :)

RH

Rekomendowane odpowiedzi

Dla wszystkich ciekawych co nowego na warsztacie" Wytworni Płatowców RH "

Wiadomość jeszcze ciepła, a mianowicie na warsztacie aż dwie pozycje . Jedna na razie przemilczę bo to raczej oklepany temat . Druga to najnowszy model ze stajni Silver Wings ,a mianowicie AW Siskin III

w skali 1:32 .

http://www.silverwings.pl/armstrong-whitworth-siskin-iiia.html

Wymęczyłem silnik ,jak umiałem( właśnie zdjęcia sa z wymienionym ) ,przystępuje do kadłuba ,a dokładnie kratownicy w kabinie .

0031-01-1-1.jpg

P4070075.JPG

P4100077.JPG

P4100074.JPG

P4100075.JPG

P4100076.JPG

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Krakowska Wytwórnia Samolotów RH (KWS RH) wzięła na warsztat na prawdę piękny model, będę tu z chęcią zaglądał, bo w tej skali, tego modelu jeszcze nie widziałem. Silnik wygląda jak prawdziwy

Od poziomej puszki na dole korpusu silnika idzie rurka w dół pomiędzy cylindrami i druga od tej pionowej puchy. Jeśli nie masz rysunków tego silnika to podeślę skany bądź adres-jak znajdę- skąd te ściągnąłem.

Zawartość pudła REWELACJA. Czy dobrze dojrzałem, są kolektory ssania?

Wymęczyłem silnik ,jak umiałem( właśnie zdjęcia sa z wymienionym ) ,przystępuje do kadłuba ,a dokładnie kratownicy w kabinie .

To ja bym chciał zobaczy, jak wygląda "coś" co Kolega zrobił dobrze według własnej oceny

Nadal jednak nie mogę poszukac zbliżeń olinowania ,a dokładnie chodzi mi o sposobi ich mocowania

Coś poszukam, nie mogę dokopać się do fot i swojej dokumentacji S IIIa.

d31a94ce233dfb2bm.jpg 181ac160385022e5m.jpg d4fad82f9f16d909m.jpg c8e371a7f58c3bdcm.jpg 2000210b67f660fdm.jpg

Jeszcze parę zdjęć dla W.P. RH&RH http://images.mitrasites.com/armstrong-whitworth-siskin.html

To wszystko tu prezentowane ,już mam .Sęk w tym że zbliżeń takowych nie ma .Na fotkach z muzeum z Hendon jest Buldog ,l I myślę że sposób mocowania naciągów jest podobny .Wiec na nim przyjdzie sie wzorować

Kolejna porcja fotek,tym razem z wykończonym wnętrzem kadłuba.Osobiście nie jestem zwolennikiem robienia czegoś bez sensu ,a właśnie takim czymś jest wykonanie części wnętrza w tym modelu .

Oczywiście mowie tu o bebechach w Siskinie .Bo jak potem zobaczycie całość zniknie w czeluściach kadłuba i "tyle go widzieli "

Stąd tez jedyną okazją zobaczenia wnętrzności w całej okazałości są prezentowane zdjęcia .

P4150081.JPG

P4150083.JPG

P4150084.JPG

P4150085.JPG

P4150086.JPG

Jak dla mnie bomba O_O nie korci Cię, żeby otworzyć to i owo ?

Przy modelu jest wystarczająco dużo pracy ,więc raczej nie mam zamiaru sie pogrążać dokładając sobie pracy .Taki maniak raczej nie jestem ,a po za tym bez tych dodatków i tak będzie sie fajnie prezentował

Uf..! kadłubik sklejony ,podwozie dopasowane ,.Pozostaje tylko mala kosmetyka kadluba i podkladzik

P4160091.JPG

P4160092.JPG

A tu tak dla smaczku jeszcze dwa modeliki ,które próbuję dokończyć

P4160093.JPG

P4160095.JPG

No i tak dla relaksu

P4160094.JPG

Piękne prace! Te fotki pokazują, że kolega powinien częściej warsztatować, a nie tylko pokazywać nam gotowe galerie

Jak bym . "warsztatował " to bym nić nie zrobił ,bo musiałbym siedzieć tylko przy klawiaturze i pisał pseudo artykuly z produkcji A poza tym szkoda mi miejsca na stronach do prezentacji zdjęć .

Zresztą jeżeli już coś tam wymące na wątku warsztatowym to jest to moim zdanie coś co warto pokazać .

Nie chcę sie powtarzać w pokazywaniu modeli które i tak są tu prezentowane ,a ja tez je robię .

Na przykład prezentowane zdjęcie Me 262 jest tak oklepane , że szkoda to po raz torys tam powielać.szak warsztat jest identyczny z tym co koledzy prezentują ,:)

Hmm... To po co kolega zaprezentował "oklepane" zdjęcie?

Właściwie nie wiem, jak odebrać ostatni post... Pseudo artykuły? Wydźwięk cokolwiek pejoratywny

Dla mnie warsztat jest bardzo przydatnym miejscem, gdzie można się sporo dowiedzieć i nauczyć, zwłaszcza od tych, którzy chcą i potrafią sią swoją wiedzą i umiejętnościami podzielić...

Hmm... To po co kolega zaprezentował "oklepane" zdjęcie?

Właściwie nie wiem, jak odebrać ostatni post... Pseudo artykuły? Wydźwięk cokolwiek pejoratywny

Dla mnie warsztat jest bardzo przydatnym miejscem, gdzie można się sporo dowiedzieć i nauczyć, zwłaszcza od tych, którzy chcą i potrafią sią swoją wiedzą i umiejętnościami podzielić...

Pisząc o pseudo artykułach miałem na myśli oczywiście swoje i tylko swoje umiejętności literackie .

Jak by bylo inaczej to bym na tym zarabiał kaskę . Tak ze ja pozostałem przy fotkach .

Jak kolega to inaczej odebrał to już co innego.Inni odebrali to inaczej ,co przedłożyło sie na to,że tylko jeden taki wpis miał miejsce Proponuje skończyć na tym i dalej oddać sie szaleństwu zwanym modelarstwo

Prze de mną jeszcze zabawa z drobiazgami przy tym modelu ,ale nie moglem sobie odmówić i tak na sucho (stąd tez widać luzy i wystające druty )złożyć do kupy Siskina z ciekawości jak to będzie sie prezentowało .A efekt widoczny na zdjęciu

100_4109.JPG

Albatros ładnie się zapowiada, choć z silnikiem Siskina mu nie do twarzy

Patrzę na poskładany model i nie dają mi spokoju te cztery inspekcje -klapy- tuż za silnikiem, na zdjęciach odznaczają się bardzo wyraźnie formą nałożonego kawału blachy, czy na modelu będziesz to malował, czy właśnie coś naklejał?

Albatros ładnie się zapowiada, choć z silnikiem Siskina mu nie do twarzy

Patrzę na poskładany model i nie dają mi spokoju te cztery inspekcje -klapy- tuż za silnikiem, na zdjęciach odznaczają się bardzo wyraźnie formą nałożonego kawału blachy, czy na modelu będziesz to malował, czy właśnie coś naklejał?

jak już będę na tym etapie to sie zastanowię co dać.Na pewno jest to element ,który powinien wyglądać na lekko wypolerowany .

jak już będę na tym etapie to sie zastanowię co dać.Na pewno jest to element ,który powinien wyglądać na lekko wypolerowany .

Dokładnie tak! Jeszcze małe pytanko o sposób klejenia "szwów" blaszkowych do kadłuba. Jak ten zygzak kleiłeś i jakie były trudności z tym związane?

Dokładnie tak! Jeszcze małe pytanko o sposób klejenia "szwów" blaszkowych do kadłuba. Jak ten zygzak kleiłeś i jakie były trudności z tym związane?

Och! ,ale mi się nie chcę pisać ....ale dobrze odpowiem ,wycięte elementy maczałem punktowo ,a czasem do polowy w cjanoakrylu i przyklejałem dociskając do modelu np. tyłem oprawki skalpela,a następnie dla wzmocnienia tymże klejem za pomocą pędzelka lub czymś pędzlopodobnym przesmarowywałem całość .Oczywiście z umiarem aby nie spaprać szwu