okonek Posted April 1, 2006 Share Posted April 1, 2006 Pytanie do Sagitariusa jako naszego znawcy 40-ek. Czy mozesz nam tu napisac cos o malowaniu samolotu/ow Witolda Urbanowicza Lukam tak na Twoje modele i sam mam trzy 40-ki w szafie wiec moze sie skusze jesli wersja bedzie pasowala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAGITARIUS Posted April 4, 2006 Share Posted April 4, 2006 Tak na szybko ... P-40 N-5 lub N-15 ... 75FS, 23 FG Chiny - 1943/44 Kolorystyka: góra - olive drab FS 34087 spód - neutral grey FS 36173 plamy na sterze kierunki w kolorze medium green FS 34092 Biały numer 188 na sterze kierunku. Oczywiście piękne uzębienie na osłonie silnika. Rysunek zamieszczony jest w publikacji CURTISS P-40 WARCHAWK - ACE Publications autorstwa Przemysława Skulskiego i Tomasza Gronczewskiego. Niestety nie mam dostępu do skanera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted April 4, 2006 Author Share Posted April 4, 2006 Tak na szybko ...P-40 N-5 lub N-15 ... 75FS, 23 FG Chiny - 1943/44 Kurna felek ale tu mnie zaskoczyles. Myslalem caly czas, ze to wersja M i moj P-40M z Mauwe sie nada Kolorystyka: góra - olive drab FS 34087 spód - neutral grey FS 36173 plamy na sterze kierunki w kolorze medium green FS 34092 Biały numer 188 na sterze kierunku. Oczywiście piękne uzębienie na osłonie silnika. Rysunek zamieszczony jest w publikacji CURTISS P-40 WARCHAWK - ACE Publications autorstwa Przemysława Skulskiego i Tomasza Gronczewskiego. Niestety nie mam dostępu do skanera. Szkoda Czekajac na odpowiedz sam szukalem troche w sieci i ciekawi mnie czemu na tej stronie pokazuja cos innego http://historie-asow.elk.com.pl/urban/urban_.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAGITARIUS Posted April 5, 2006 Share Posted April 5, 2006 To nie jest coś innego, tylko kolejna maszyna Urbanowicza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted April 9, 2006 Author Share Posted April 9, 2006 Czyli moja M-ka i ten schemat sa OK Moge go tak zrobic A moze masz jakies materialy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SAGITARIUS Posted April 13, 2006 Share Posted April 13, 2006 Spokojnie możesz zrobić taki model. Wiele nasłuchałem się na temat maszyn Urbanowicza ... że latał "N"ką ... "M"ką ... inni nawet twierdzili, że "F"ką Tak więc trudno dojść prawdy. Myślę, gdybyś sam osobiście mial szansę zapytać Urbanowicza jaką PECZTERDZIESTKĄ latał ... dowiedział byś się, że amerykańską. Oni mieli za zadanie latać i niszczyć wroga, a nie rozpoznawać podwersje danego samolotu. Spit to był Spit, Messer 109 to Messer 109 ... a P-40 to P-40 ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ShaDow FoX Posted April 13, 2006 Share Posted April 13, 2006 Okonku bardzo ladne jest to malowanie.........mi sie podoba spokojnie mozesz go tak pomalowac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JBZ Posted April 30, 2006 Share Posted April 30, 2006 Szkoda Czekajac na odpowiedz sam szukalem troche w sieci i ciekawi mnie czemu na tej stronie pokazuja cos innego http://historie-asow.elk.com.pl/urban/urban_.htm Piękny rysunek ale mający niewiele wspólnego z rzeczywistością. Kamuflarz RAF zarówno temperate (DG/DE/Sky) jaki i desert (MS/DE/Sky lub AB) miały tylko C/D/E przejęte przez USAAF z zamówienia brytyjskiego oraz malowane z rozpędu F i K. Rysunki późniejszych w taki kamo, jak na przykład Squirbate Vodry, Rusty Parisa czy Snafu ze 120 sqdn KL NEI są fikcją. Wszystkie późne P-40 malowano standardowo OD/NG. Jedynym wyjatiem jest niewielka piaskowo/błękitnych maszyn USAAF użwanych na południowm Pacyfiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
macias13_84 Posted June 7, 2006 Share Posted June 7, 2006 Witaj Okonek Ostatnio przeglądając literaturę natknołem sie w książce Pana Tomasza Kowalskiego "Godło i barwa w lotnictwie polskim 1939-1945" na taką planszę barwaną z P-40 w rezkomo malowaniu W.Urbanowicza "3.Curtiss P-40M,na którym latał w Chinach Witold Urbanowicz; godło jednostki malowane było z lewej strony pod kabiną" Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
okonek Posted June 7, 2006 Author Share Posted June 7, 2006 Dzieki Macias Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts