okonek Napisano 1 Kwietnia 2006 Share Napisano 1 Kwietnia 2006 Pytanie do Sagitariusa jako naszego znawcy 40-ek. Czy mozesz nam tu napisac cos o malowaniu samolotu/ow Witolda Urbanowicza Lukam tak na Twoje modele i sam mam trzy 40-ki w szafie wiec moze sie skusze jesli wersja bedzie pasowala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 4 Kwietnia 2006 Share Napisano 4 Kwietnia 2006 Tak na szybko ... P-40 N-5 lub N-15 ... 75FS, 23 FG Chiny - 1943/44 Kolorystyka: góra - olive drab FS 34087 spód - neutral grey FS 36173 plamy na sterze kierunki w kolorze medium green FS 34092 Biały numer 188 na sterze kierunku. Oczywiście piękne uzębienie na osłonie silnika. Rysunek zamieszczony jest w publikacji CURTISS P-40 WARCHAWK - ACE Publications autorstwa Przemysława Skulskiego i Tomasza Gronczewskiego. Niestety nie mam dostępu do skanera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2006 Tak na szybko ...P-40 N-5 lub N-15 ... 75FS, 23 FG Chiny - 1943/44 Kurna felek ale tu mnie zaskoczyles. Myslalem caly czas, ze to wersja M i moj P-40M z Mauwe sie nada Kolorystyka: góra - olive drab FS 34087 spód - neutral grey FS 36173 plamy na sterze kierunki w kolorze medium green FS 34092 Biały numer 188 na sterze kierunku. Oczywiście piękne uzębienie na osłonie silnika. Rysunek zamieszczony jest w publikacji CURTISS P-40 WARCHAWK - ACE Publications autorstwa Przemysława Skulskiego i Tomasza Gronczewskiego. Niestety nie mam dostępu do skanera. Szkoda Czekajac na odpowiedz sam szukalem troche w sieci i ciekawi mnie czemu na tej stronie pokazuja cos innego http://historie-asow.elk.com.pl/urban/urban_.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 5 Kwietnia 2006 Share Napisano 5 Kwietnia 2006 To nie jest coś innego, tylko kolejna maszyna Urbanowicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 9 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2006 Czyli moja M-ka i ten schemat sa OK Moge go tak zrobic A moze masz jakies materialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Spokojnie możesz zrobić taki model. Wiele nasłuchałem się na temat maszyn Urbanowicza ... że latał "N"ką ... "M"ką ... inni nawet twierdzili, że "F"ką Tak więc trudno dojść prawdy. Myślę, gdybyś sam osobiście mial szansę zapytać Urbanowicza jaką PECZTERDZIESTKĄ latał ... dowiedział byś się, że amerykańską. Oni mieli za zadanie latać i niszczyć wroga, a nie rozpoznawać podwersje danego samolotu. Spit to był Spit, Messer 109 to Messer 109 ... a P-40 to P-40 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 Okonku bardzo ladne jest to malowanie.........mi sie podoba spokojnie mozesz go tak pomalowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JBZ Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Szkoda Czekajac na odpowiedz sam szukalem troche w sieci i ciekawi mnie czemu na tej stronie pokazuja cos innego http://historie-asow.elk.com.pl/urban/urban_.htm Piękny rysunek ale mający niewiele wspólnego z rzeczywistością. Kamuflarz RAF zarówno temperate (DG/DE/Sky) jaki i desert (MS/DE/Sky lub AB) miały tylko C/D/E przejęte przez USAAF z zamówienia brytyjskiego oraz malowane z rozpędu F i K. Rysunki późniejszych w taki kamo, jak na przykład Squirbate Vodry, Rusty Parisa czy Snafu ze 120 sqdn KL NEI są fikcją. Wszystkie późne P-40 malowano standardowo OD/NG. Jedynym wyjatiem jest niewielka piaskowo/błękitnych maszyn USAAF użwanych na południowm Pacyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 7 Czerwca 2006 Share Napisano 7 Czerwca 2006 Witaj Okonek Ostatnio przeglądając literaturę natknołem sie w książce Pana Tomasza Kowalskiego "Godło i barwa w lotnictwie polskim 1939-1945" na taką planszę barwaną z P-40 w rezkomo malowaniu W.Urbanowicza "3.Curtiss P-40M,na którym latał w Chinach Witold Urbanowicz; godło jednostki malowane było z lewej strony pod kabiną" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 7 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2006 Dzieki Macias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi